Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wat als je met een gehuurde camper een ongeval krijgt?

Steeds meer mensen gaan met een gehuurde camper op vakantie. Maar voordat je vertrekt, moet je wel zorgen voor de juiste verzekering, om gedekt te zijn tegen ongevallen, diefstal en vandalisme.

Reizen met een camper groeit in populariteit. Volgens NBTC NIPO Research gaf in 2017 21,7% van de Nederlanders de voorkeur aan kampeervakanties boven andere vormen van reizen. En in de jaren daarna is dat percentage alleen maar gestegen. Ook de verhuurbranche, die vooral op nieuwkomers is gericht, profiteert hiervan. In het hoogseizoen zijn huurcampers zeldzaam en duur. Naast professionele verhuur- en dealerbedrijven en autoclubs zoals de ANWB bemiddelen allerlei internetplatforms steeds vaker in particuliere campers en aanhangwagens. Maar of je nu huurt bij een bedrijf of bij een particulier, je moet altijd zorgen voor de juiste verzekeringsdekking. Anders kan het snel erg duur worden bij een ongeval of diefstal.

All-risk verzekering is voor gehuurde camper verplicht

Huurders moeten behalve een aansprakelijkheidsverzekering (WA) ook een all-risk verzekering afsluiten, bij voorkeur zonder eigen risico. Het is wel wat duurder, maar bij schade is vaak het hele eigen risico verschuldigd. En zelfs kleine parkeerschades kunnen dan zomaar €1.000 of nog meer kosten. Ook het dak en het glas van de camper moeten door deze verzekering gedekt zijn. Want bijvoorbeeld het panoramaraam van een integraalcamper kost al gauw rond de €4.000.

Tip: verzeker eigen risico en borgen

Het eigen risico bij een schadeclaim kan zoals gezegd aardig oplopen. Ook kun je bij zaken als lakschade, schade aan de onderzijde van de auto en dergelijke je borg kwijt raken. Het goede nieuws is, dat je jezelf hiertegen kunt verzekeren. Voor nog geen €10 per dag dat je de camper huurt, verzeker je je eigen risico en de borg.

Inventaris aanvullend verzekeren

Je eigen inboedelverzekering dekt geen spullen die je meeneemt, zoals stoelen, barbecues, sportartikelen en laptops. Hiervoor is de zogenaamde inboedel- of kampeerverzekering aan te raden. Het is ook van toepassing wanneer een stevige hagelbui de satellietontvanger beschadigt.

Let op, in het buitenland

Rijd nooit naar landen die door het verhuurbedrijf zijn uitgesloten. Doe je het toch, dan loop je bij een ongeval het risico dat je aansprakelijk bent voor de schade en lopen de kosten gemakkelijk in de tienduizenden euro’s. Zorg er bij huren in het buitenland voor dat de aansprakelijkheid minimaal 1 miljoen euro dekt.

Hoe zijn fietsen en dergelijke verzekerd?

Of inventaris zoals fietsen en boten verzekerd zijn tegen diefstal en vandalisme, is afhankelijk van de huurovereenkomst. In de regel is de casco-verzekering van de verhuurder niet van toepassing. Vooral in het buitenland kan dit moeilijkheden geven. Check dus zeker de voorwaarden van het contract. Sommige inboedelverzekeringen dekken ook fietsendiefstal tijdens kampeervakanties (fietsclausule). Dan moeten de fietsen bijvoorbeeld op de achterdrager zijn bevestigd. Neem je dure e-bikes of racefietsen mee, dan kun je beter een speciale, maar meestal dure, fietsverzekering afsluiten. Dan heb je die zekerheid zelf in de hand.

Wat te doen als je in het buitenland met een gehuurde camper een ongeval krijgt

De groene verzekeringskaart is niet absoluut noodzakelijk in de EU, maar helpt wel bij een ongeval. Hij is gratis verkrijgbaar bij je verzekeraar en bewijst dat de camper een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Neem hiervoor het Europese schadeformulier mee. Bel bij een ongeval altijd de politie. Als deze niet komt, leg dan de crash precies vast met foto’s vanuit verschillende hoeken. De ongevalsaangifte moet door alle betrokken partijen afzonderlijk worden ingevuld en ondertekend. Als er getuigen zijn, noteer dan hun contactgegevens. Heel belangrijk: informeer direct het verhuurbedrijf van de camper en geef nooit schuld toe! Op basis van de documentatie maken de verzekeraars vervolgens duidelijk wie er schuld heeft aan het ongeval.

Conclusie

Om te bereiken dat de mooiste tijd van het jaar niet de duurste wordt, zorg je dat je voldoende verzekerd bent bij het huren van een camper. Verzeker ook diefstal en doe het zonder eigen risico, want bij schade zijn de extra kosten elke cent waard.

Weergaven: 121

Related Posts

error: