Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Crashtest: zo (on)veilig is een camper

Het is natuurlijk leuk om met je camper op vakantie te gaan, maar hoe veilig is zo’n eigen huis op wielen nu eigenlijk als het bij een ongeluk betrokken raakt? Deze beelden laten dat haarfijn zien.

Campers raken steeds meer in trek. En als de grote wagens steeds vaker op de weg verschijnen is het ook goed om te weten hoe veilig ze zijn. Dat bedachten ze zich ook in Zweden. Daarom nam het Zweedse Trafikverket (Zweedse Rijkswaterstaat) twee campers en reed ze tegen de muur. Dat alles in de naam van de wetenschap, want deze wilde wel eens weten of je nog levend uit zo’n gevaarte komt in het geval van een frontale botsing.

Makkelijk dodelijk

De resultaten zijn allesbehalve goed. Kort door de bocht is het uitermate verstandig om een frontale klap te voorkomen, want deze kan makkelijk dodelijk zijn. Volgens de Zweedse overheidsinstantie is een camper structureel niet sterk genoeg om een frontale klap te absorberen. Hij heeft een erg korte kreukelzone die het gewicht dat erachter zit niet kan opvangen.

Daarnaast blijken ook losstaande objecten in de camper te veranderen in dodelijke objecten. Een koffiezetapparaat dat los op het aanrecht staat kan door een plotselinge klap gelanceerd worden. Datzelfde geldt voor de tafels en de mensen die achterin zitten. Deze moeten allemaal in de gordel. Objecten zouden verankerd of verwijderd moeten worden.

Vaste middenberm

Gaat de vakantie met de camper toch door, dan raadt de Trafikverket aan om zoveel mogelijk op wegen met een vaste middenberm met afscheiding te rijden. Daarnaast is het verstandig om de maximale snelheid aan te houden en alles vast te zetten. Ook laten de Zweden de fabrikanten van dit soort voertuigen weten dat ze serieus moeten gaan kijken naar de constructie van een camper en hoe die veiliger en crashbestendiger gemaakt kan worden.

Weergaven: 207

Related Posts

error: