Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Tips voor een veilige reis, prettig overnachten en veiligheid in je camper

Onbezorgd rondrijden met je camper in binnen- of buitenland, lekker de vrijheid opzoeken wanneer je wilt, tijdens de vakantie of even een weekend tussendoor. De veiligheid van jou en die van je medereizigers staat voorop. Wij hebben een aantal tips over de veiligheid onderweg en het gebruik van je camper voor je op een rij gezet.

Veilig onderweg

Gordels: veilig en verplicht

Alle personenauto’s, dus ook campers, die na 2000 in het verkeer zijn gebracht moeten gordels hebben op de naar voren én de naar achteren gerichte zitplaatsen. Zitplaatsen die dwars op de rijrichting staan hebben geen gordels, maar zijn dan ook niet geschikt om tijdens het rijden te gebruiken. Zit je op een plek die niet bedoeld is als zitplaats dan heb je bij een ongeluk een veel grotere kans op letsel. Het is verboden om tijdens het rijden te lopen, ook om bijvoorbeeld naar de w.c. te gaan.

Klaar voor de start?

Voordat je weg wilt rijden controleer of alle steunen, opstapjes, dakluiken etc. juist ingeklapt zijn. Laat geen losse delen rondslingeren, maar berg ze op. Bij hard remmen of een aanrijding kunnen deze losse artikelen en zware niet (goed) vastgezette bagage flinke verwondingen veroorzaken.

Oh nee, pech!

Krijg je pech, zet de camper dan zo veel mogelijk aan de uiterste rechterzijde van de vluchtstrook. Is die te smal, rijd dan liever langzaam door naar een veiliger plaats. Zorg dat je opvalt. Dat kan met de alarmlichten en de gevarendriehoek. Laat alle inzittenden in geval van pech achter de vangrail wachten en zorg voor veiligheidsvestjes voor alle passagiers.

Veilig overnachten

Er is helaas altijd een kans op inbraak, zeker als uje‘vrij staat’ met de camper. Bekijk daarom voor vertrek waar je je waardevolle spullen het beste kunt verbergen. Juist campers op drukke plekken, zoals parkeerplaatsen van supermarkten en langs autosnelwegen, zijn vaak doelwit van dievenbendes. Het beste is om je camper daar niet onbeheerd achter te laten. Kies voor een open, goed verlichte plek. Liever niet tussen vrachtwagens, maar in de nabijheid van andere campers. Het meest veilig is natuurlijk om te overnachten op een camping of een beveiligde camperplaats.

Veiligheid in de camper

De gasinstallatie, zo werkt dat

De gasinstallatie aan boord van je camper moet aan een heleboel eisen voldoen. Zo houd je de installatie veilig:

  • Houd gasflessen uit de zon.
  • Vervoer deze flessen rechtop en zet ze goed vast.
  • Gasflessen staan in een speciale gaskast. Hierin zitten onderin ventilatieroosters die eventuele lekgassen afvoeren. De roosters mogen nooit afgedekt worden.
  • Gebruik de juiste drukregelaar tussen gasfles en gasapparaat. De juiste gasdruk staat op het typeplaatje.
  • Sluit bij het verwisselen van de gasfles voor alle zekerheid de toestelkranen en blijf uit de buurt van open vuur. Rook niet en controleer de gasflesaansluiting na het verwisselen op lekkage.
  • Gebruik zeepsop bij het zoeken naar een lek (natuurlijk nooit lucifers of een aansteker).
  • Open en sluit de gasfleskraan alleen met de hand (niet met gereedschap).
  • Vul een lege gasfles niet zelf maar laat hem vullen bij een erkend vulstation of ruil hem in voor een volle. Een vulstation houdt namelijk rekening met de vullingsgraad (maximaal 80%).
  • Ventileer binnen goed, want een kooktoestel verbruikt zuurstof en veroorzaakt rookgassen.
  • Zet minimaal een raam op een kier. Zo heb je ook minder last van condens.

Brandblussers: geen overbodige luxe

Het is zeker aan te raden om een brandblusser in je camper te hebben. Brandblussers zijn bedoeld om beginnende branden te blussen. Als je tijdig kunt blussen, kan de schade beperkt blijven. Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus neem nooit onnodige risico’s en voorkom dat je rook inademt. Rook is immers zeker zo gevaarlijk als brand. Plaats in je camper ook een koolmonoxide- en een rookmelder. Helemaal compleet ben je met een gasdetector en een goedgekeurde blusdeken

Bezoeken: 125

Related Posts

error: