Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wat is een WA autoverzekering?

Als je een auto op je naam hebt staan, moet hij verzekerd zijn. Dan kom je in een groot gebied van vele mogelijkheden en opties. Een is de Wettelijke Aansprakelijkheid. Maar wat is een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering is de minimale dekking die je moet hebben als je met je auto op de weg gaat. Deze verzekering zorgt ervoor dat als je schade aan andere auto’s bij een ongeval toebrengt, die wordt betaald. Deze verzekering is verplicht omdat de schade vooral aan mensen enorm op kan lopen. Denk aan een behandeling in een ziekenhuis, of nog ingrijpender, invaliditeit of zelfs overlijden. Dan kan het bedrag enorm oplopen en dat kan een gemiddelde persoon in veel gevallen niet opbrengen.

Alleen de tegenpartij

Belangrijk bij een WA autoverzekering is te weten dat je zelf geen geld krijgt bij een ongeval of schade. Alleen als er bij een ongeval anderen zijn betrokken die door jou schade ondervinden kun je een beroep doen op deze verzekering. Dat gaat meestal via hun verzekering. Je zit er zelf dus meestal niet tussen.

Het nadeel van de WA autoverzekering is dan ook dat je zelf geen geld krijgt. Als je tegen een paal rijdt of als er tijdens een storm een boom of dakpan op je auto valt, dan keert de verzekering niet uit. En als je bij een aanrijding jouw auto total loss rijdt en jouw tegenpartij heeft een licht beschadigde auto, dan krijg je niets. En de tegenpartij krijgt de schade wel vergoed. Als je wilt dat je wel geld krijgt bij een ongeval voor jouw eigen schade, dan moet je kiezen voor WA Beperkt Casco, of een WA Casco verzekering. Die hebben meer mogelijkheden om aan jou schade te betalen. Je wilt dus voor een duurdere auto waarschijnlijk een autoverzekering met een grotere dekking kiezen.

Goed WA autoverzekeringen vergelijken

Je moet dus zelf een goede verzekering voor je auto afsluiten. Hoe pak je dat aan? In feite betalen de verschillende WA autoverzekeringen hetzelfde uit. Het gaat namelijk om de wettelijk omschreven bedragen. Toch zie je dat de premies die je voor de autoverzekeringen betaalt verschillen. Hoe komt dat? Iedere verzekeringsmaatschappij heeft een eigen inschatting van het risico dát ze moeten gaan uitbetalen. Dat ligt bijvoorbeeld aan de regio of stad waar je woont, je leeftijd en ook het soort auto. Daarom loont het om WA autoverzekeringen goed te vergelijken. Je kunt hier een goede deal mee maken.

Toch enkele extra’s

Een vergelijking is toch de moeite waard omdat er in de kleine letters enkele verschillen kunnen zitten. Zo hebben sommige WA dekkingen voorzieningen voor het tanken van een verkeerde brandstof en gaan ze anders met ongevallen in het buitenland om. Dan krijg je nog steeds niet je eigen schade vergoed maar kun je wel worden geholpen bij een spoedovernachting, vervangend vervoer als je auto niet kan rijden en repatriëring. Dus toch even in die materie duiken.

Basisvoorwaarden WA autoverzekering

Als de WA autoverzekering vergoedt, dan moet je aan enkele basisvoorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld een geldig rijbewijs hebben en tijdens het ongeval mag je niet onder invloed zijn van drank- of druggebruik. Dat lijkt logisch maar je moet wel weten dat de verzekering mogelijk niets vergoedt als je hiertegen zondigt.

Daarnaast is het wel zo dat als iemand anders een ongeval veroorzaakt waardoor je zelf schade ondervindt, je die schade vergoed krijgt. Onder dezelfde voorwaarden.

Weergaven: 34

Related Posts

error: