Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Zo ben je inbrekers te slim af

Je kunt je camper nog zó goed beveiligen, een inbraak valt nooit helemaal te voorkomen. Wel kun je met een paar simpele tips het risico op diefstal en inbraak flink verkleinen.

Zo ben je inbrekers te slim af

Met welke beveiligingsmaatregelen verklein je de kans op indringers?

1. Ramen

Voor een gemiddelde inbreker stelt het niet zo heel veel voor om een raam los te wrikken. Kijk dus allereerst eens goed naar die ramen. Eenvoudige klapramen zijn wat dat betreft inbraakgevoeliger dan raamkozijnen. Om inbraak te voorkomen, kun je een metalen profiel gebruiken dat van buiten over de rand van het raam wordt geschoven en van binnen de uitsparing van het raam versterkt.

De zwakste plek van ramen is de grendel, die is vaak niet bestand tegen brute kracht. Helaas hebben lang niet alle caravans en campers metalen grendels, die je al een hoop ellende kunnen besparen. Een alternatief is een beveiliging die voorkomt dat je de grendel van buitenaf kunt draaien.

2. Deuren

Naast ramen wrikken inbrekers ook wel eens deuren los. Vooral oudere modellen die alleen in het midden een sluiting hebben, zijn hier gevoelig voor. Met een extra slot is je caravan of camper meteen een stuk beter beveiligd. Ook voor serviceluiken en andere buitenkleppen bestaan extra sloten. Let bij het monteren van extra sloten op deuren wel op dat je, uit veiligheidsoogpunt, nog makkelijk naar buiten kunt.

3. Alarm

Een alarm is fijn maar bij campers en caravans moet zo’n installatie uiteraard ook werken als de kampeerders binnen zijn. Gelukkig bestaan er speciale installaties die werken met magneetcontacten op deuren, ramen en buitenkleppen, die via een radiosignaal of met een kabeltje verbonden zijn met een centrale unit. Gaat er een deur of raam open als de installatie op scherp staat? Dan gaat het alarm af en begint er een lampje te branden. Draadloze alarminstallaties zijn iets duurder in aanschaf maar ook makkelijker te installeren.

4. Kluis

Lukt het een inbreker toch om je caravan of camper binnen te komen, dan kan een kluis nog altijd veel ellende voorkomen. De kluis wordt op de vloer gemonteerd en aan het chassis geschroefd, zodat je ’m niet zomaar meeneemt. Onder meer Al-Ko levert dit soort kluizen. Tip: kies een model met cijferslot, anders moet je de sleutel ook nog ergens veilig opbergen.

5. Wielklem

Wil je voorkomen dat ze je hele camper stelen? Zet dan een wielklem op een van de wielen.

6. Gasmelder

Een jaar of drie geleden verschenen er berichten in de media over ‘gasovervallen’ op campers in Duitsland. De politie vond geen bewijs voor het gebruik van gas, maar de angst zat er vanaf dat moment goed in bij de kampeerders. Ben je er zelf ook niet gerust op? Installeer dan een gasmelder. Die is in eerste instantie bedoeld om een lek in de eigen gasinstallatie te detecteren, maar zou in principe ook moeten aanslaan bij ‘kwaadaardig’ gas. Let op: propaan en butaan zijn zwaarder dan lucht. Installeer een gasmelder dus altijd dicht bij de vloer.

Overige tips

  • Bewaar je geld nooit op één en dezelfde plek, vooral niet in een nektasje dat je dagelijks gebruikt. Dat tasje kan de interesse wekken van inbrekers.
  • Leg een geldbuidel met wat kleingeld en enkele verlopen pasjes in het zicht.
  • Noteer rekening- en pasnummers en het alarmnummer van je bank en verstop het papiertje goed. Mocht iemand er met je bankpas vandoor gaan, dan kun je de rekening snel blokkeren.
  • Maak voor vertrek kopietjes van de belangrijkste reisdocumenten (voor- en achterkant). Dat maakt het een stuk makkelijker om bij de ambassade vervangende papieren te regelen.
  • Veel grote campings beschikken over kluisjes of bieden de service om waardevolle spullen in hun eigen kluis op te bergen.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je waardevolle spullen op te bergen in een ‘energiekluis’. Dit blikje heeft het uiterlijk van een blikje energiedrink, zodat je je kluis makkelijk kunt verstoppen zonder dat het opvalt. Door de schroefverbinding en beschermde binnenkant kun je ‘m gebruiken als compacte kluis.

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel

Bezoeken: 221

Related Posts

error: