Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?

In de herfst en winter weten we dat het wegdek soms verraderlijk glad kan zijn. Iets waar je in de zomer niet direct bij stilstaat. Toch kan de weg, ook in de zomer, glad worden. 

Gladde wegen in de zomer zijn zelfs nog gladder dan in de winter. Bladeren op het wegdek, ijzel en sneeuw. Dit zijn de welbekende veroorzakers van gladheid op de weg. Even strooien en weer doorgaan dus, maar wat veroorzaakt de gladheid in de zomer dan?

Olieresten

Als het een lange tijd droog is, dan komen er veel olie, rubberresten en andere viezigheid terecht op de weg. Met ál het verkeer wat er dagelijks overheen gaat wordt deze troep als het ware het wegdek ingereden. Normaal gesproken worden deze resten tijdens het regenachtige najaar weggespoeld naar de goten aan de zijkanten van de weg. In de zomer regent het minder, waardoor de olie op de weg blijft liggen.

De kans op gladheid is altijd aanwezig

Als het plotseling ‘wat zwaarder’ gaat regenen dan ontstaat er een schuimlaagje op de weg. Een miezerbui levert weer minder risico op, maar zorgt er ook niet voor dat de olieresten worden weggespoeld. Kortom: de kans op gladheid is bij normale/ zware regenval gewoon altijd aanwezig. Vooral in de zomer.

In een slip

Het schuimlaagje wat je bij een zomerse regenbui op de weg ziet verschijnen is de olie en het overige vuil wat als het ware op het water ‘drijft’. Dit schuim veroorzaakt de gladheid. Zie het als een laagje tussen je banden en het wegdek. Je kan hierdoor gemakkelijk in een slip raken. Iets waar veel automobilisten zich (nog) niet bewust van zijn. Je zal dan ook niet snel een waarschuwing voor gladheid afgegeven zien worden tijdens de zomer.

Spoorvorming

Ook spoorvorming is (ook in de zomer) een probleem op zowel de Nederlandse, als buitenlandse wegen. Spoorvorming zorgt er bij een regenbui voor dat er water in de wielsporen van het wegdek blijft staan. Als het profiel van je banden het water niet goed kan wegwerken, dan begint je auto eigenlijk een soort van te ‘drijven’. De auto is in deze periode even stuurloos. Gas loslaten en niets doen. Dat is, naast banden met een voldoende profiel, het advies bij spoorvorming.

Dus !!

Hou voldoende afstand !!!!

  1. Dus word je in de zomer overvallen door een tropische regenbui?
  2. Houd ruim afstand op je voorligger en wees bewust van een langere remweg.
  3. Plotseling remmen of sturen kan ervoor zorgen dat je in een slip terecht komt.

Denise Meijer

Bezoeken: 67

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
dicar
gddm
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Inbouwstofzuiger

 

  • 6Bezoekers online. :
  • 237Bezoekers vandaag:
  • 305Bezoekers gisteren:
  • 2754Bezoekers vorige week:
  • 363060Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

lacros-300x300-3
lacros
lacros
lacros-300x300-4
lacros-300x300-5
error: