Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Weet wat je weegt

Je bent er klaar voor. De camper is ingepakt en je staat op het punt de wijde wereld in te trekken. Weet jij wat jouw camper weegt? En dan hebben we het niet over het getal dat op het kentekenbewijs staat, maar het gewicht inclusief de complete vakantiebelading, waar je nu mee op pad gaat.

Zorg dus dat je altijd bewust bent van je gewicht zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Op deze pagina kom je alles te weten over het gewicht van je camper, waar je verder terecht kunt om je camper te laten wegen en wat je kan doen om af te vallen.

Daarom wegen

Het wegen van de camper is geen gewoonte onder camperaars. Uit onderzoek blijkt dat twee op de vijf camperaars nog nooit bij een weegbrug is geweest. Toch is zelf wegen de enige manier om erachter te komen wat je camper precies weegt en of je binnen de marges van het laadvermogen blijft.

Wegen is weten

Nu kun je denken: ‘Maar het gewicht staat toch ook op het kentekenbewijs van de camper?’ De massa rijklaar staat inderdaad op het kentekenbewijs. Maar of dit gewicht ook daadwerkelijk klopt, is een andere vraag. Daarnaast neem je bagage, reisgenoten, water en brandstof mee.

Met volle uitrusting wegen

Wij adviseren dan ook altijd zelf te wegen. Dat is wel zo duidelijk. Dan weet je echt wat je weegt.

Ga met volle vakantieuitrusting naar de weegbrug, precies zoals je op reis gaat. Of makkelijker nog, ga voordat de reis begint naar de weegbrug. Je weet dan precies wat de camper met vakantiebelading weegt. Bij de volgende reis, met afwijkende bagage of meer passagiers, kun je eenvoudig de rekensom maken.

Op naar de weegbrug

Je bent overtuigd en plant een bezoek aan de weegbrug. Wat kan je verwachten? Hoe gaat zo’n weging in zijn werk?

Het bezoeken van een weegbrug is een kleine moeite. Het kost je vaak niet langer dan tien minuten.

Vaste weegbrug

Een vast weegstation vind je op verschillende locaties door het land. Onder andere de keuringsstations van de RDW beschikken altijd over een weegbrug waar camperaars terecht kunnen. Ook afvalverwerkingsbedrijven stellen hun weegbrug soms open voor camperaars. Je vindt een overzicht van weegstations in de Camperbedrijvengids van de NKC. Voordat je erheen gaat, is het handig om even te bellen om te informeren over de voorwaarden. Rijd de camper eerst met de voorwielen op weegbrug en de weging van het gewicht op de vooras wordt genoteerd. Daarna kun je er met alle wielen oprijden om het totaalgewicht te meten. Rijd je daarna door tot alleen de achterwielen nog op de weegbrug staan en lees je dan het gewicht uit, dan heb je de belasting op de achteras. Met de weging van de voor- en achteras kan gekeken worden of deze de maximum toegestane asbelasting niet overschrijden. Uiteraard word je begeleid tijdens de weging.

Wat weegt mijn bagage?

Luifel, campingstoelen, fietsen… op een campervakantie gaat er van alles mee in de camper.

Hier vind je een indicatie van wat deze zaken wegen. En dan merk je dat het snel gaat met het gewicht!

Lading Gewicht
Passagier/bestuurder 75 kg
Luifel 35 kg
Satelliet (en ontvanger en tv) 18 kg
Zonnepanelen 10 kg
Huishoudaccu 50 kg
Gasfles 15 kg
Schoon water 100 kg
Vuil water 20 kg
Drager met twee e-bikes 75 kg
Airconditioning 20 kg
Kampeertafel, stoelen 20 kg
Boeken, kleding, laptop, beddengoed 50 kg
Schoonmaakmiddelen, gereedschap, diversen 25 kg
Totale gewicht van de belading 513 kg

Boetes in het buitenland bij overgewicht.

Weergaven: 1139

Related Posts

error: