Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Veiligheid en Campers

Veiligheid in en om campers heeft op veel meer zaken betrekking dan je misschien denkt. Zelfs tandenpoetsen kan de argeloze camperaar met een beetje pech nog aardig opbreken! Specialist Cor de Wit van De Wit Schijndel zet op een rijtje waar je zoal op moet letten en – zaken zijn zaken – welke accessoires de veiligheid dienen.

In de camperwereld draait alles om vrijheid en het genieten van de zelfstan­digheid die deze manier van kamperen biedt. Niettemin zijn er op het gebied van veiligheid veel zaken waarmee je zowel onderweg als op de plaats van bestemming rekening dient te houden. Dat zegt specia­ list Cor de Wit als we hem in een onver­ wacht winters Schijndel over dit onderwerp raadplegen. “Camperaars zijn zich er veelal best van bewust dat je moet opletten met gas – of eigenlijk de verschillende gassen waarmee je te maken kunt krijgen. Zeker in de winter, wanneer je niet gauw geneigd bent om een raam of rooster open te zetten. Ventileren is echter belangrijk! Daarnaast speelt de beveiliging tegen inbraak een rol, met name wanneer je overnacht op kwets­ bare locaties. Het goede nieuws is dat je je daartegen kunt wapenen, zonder dat dit meteen veel geld kost.”

Legionella

Bepaalde veiligheidsrisico’s gelden heel specifiek voor de camper, zoals de water­ voorraad. Cor: “In tegenstelling tot een caravan heeft een camper doorgaans een forse watertank – soms met een inhoud van wel 100 liter. Handig, alleen bestaat de kans dat het water daarin op den duur slecht wordt. In warme landen kan dan zelfs het gevaar op legionella toenemen. Zaken als tandenpoetsen, douchen en het omspoelen van glazen met oud water kan dan gevaarlijk zijn. Veel mensen gebruiken daarom flessenwater. Een aanrader.” Om ellende te voorkomen, kun je regelmatig de tankinhoud verversen. Er zijn ook accessoires zoals speciale filters die het probleem bij de bron aanpakken. “Een doortastende oplossing is ‘O3’, een appa­raatje dat in de watertank hangt en voort­ durend ozonbelletjes opwekt. Die doden rigoureus ongewenste organismen in het water.”

Gas en diefstal

Letterlijk een killer is gas. Of beter gezegd: de verschillende gassen die kunnen optre­den, bijvoorbeeld wanneer de kachel, koel­ kast of boiler wegens een beschadigde uitlaat hun uitlaatgassen niet perfect naar buiten afvoeren. Cor: “Net als in huis moet je dan vooral denken aan koolmonoxide. Het gewone gas uit je flessen ruik je hope­ lijk wel – ook gevaarlijk natuurlijk – maar CO is geurloos. Een sluipmoordenaar als je ligt te slapen. Plaats dus een melder en dan niet te hoog, maar lager, op slaaphoogte. Want daar bouwt het gas zich op.” Dat laat­ste geldt ook voor het gas dat je aan boord hebt om te koken. Je kunt de boel met apar­ te melders beveiligen, of kiezen voor een oplossing die meerdere vliegen in één klap slaat. “Een drie-gas­alarm detecteert ook lachgas. Klinkt raar, maar dit wordt met name in Spanje en Frankrijk bij overvallen gebruikt. Het bedwelmt de personen die liggen te slapen, zodat de camper ongestoord kan worden leeggeroofd. Het gebeurt echt!” Diefstal is sowieso een hei­kel punt; overweeg daarom een verankerd kluisje voor kostbaarheden. Er zijn ook speciale extra sloten die inbraak-werend of ­vertragend werken; ze draaien een sterk plaatje over het mechanisme heen.

Brand

Campers kunnen branden als een fakkel. “Daarom raden we drie veiligheidsmidde­len aan”, zegt Cor de Wit. “Om te beginnen een brandblusser – en dan graag eentje die ook echt werkt! Regelmatig checken en even omschudden is belangrijk. Kies bij voorkeur meteen een wat grotere blusser, want de kleintjes zijn in een paar tellen leeg. Daarnaast is een rookmelder onmis­baar: hoog en niet recht boven je kookblok. Ook adviseren we een goedgekeurde brand­ deken, waarmee je ook de vlam in een oververhitte pan snel kunt doven. Vergis je niet hoe snel een vlam in de pan kan leiden tot een ramp1 Hang de deken daarom niet te ver van het kookblok op, aan de kant van de deur. Kies een type dat in één beweging gebruiksklaar is.” De deken heeft een groot voordeel boven een blusser. “Brandblus poeder werkt heel agressief in op alle oppervlakken en materialen, zodat er snel enorm veel extra schade wordt aangericht. Dus alleen gebruiken als het echt moet !”

Andere aanraders

“Hetschake­laar. elektrische systeem op campings en onderweg is zelden goed beveiligd”, meent Cor de Wit. “Monteer daarom een elektri­sche beveiliging, zoals een aardlek

Die zijn er speciaal voor in de camper of bij de kabelaansluiting. Wees ook voor­zichtig met gasflessen en check of vervang tijdig de gasslangen. Ook een goed idee is het toepassen van een gasbeveiliging, die automatisch afsluit bij een harde klap. Een botsing of een diepe kuil kan schade aan het systeem opleveren en tot lekkage of brand leiden. Je kunt ook een slangbreuk­ beveiliging monteren, die detecteert een plotselinge verandering van de druk.”

Bescherming van ramen en deuren

We steken ons licht ook op bij hoofdcommissaris Stefan Meder van de politie in Hamburg. Hij is niet alleen een ervaren politieman, maar ook enthousiast camperaar. Alle deuren, ramen en dakluiken zijn als gevolg van de toegepaste licht­ gewicht constructies de zwakke plekken van campers. Commissaris Meder adviseert hier de inbouw van stevige kastsloten en/of vergrendelingen. “Voor de ramen kun je ook telescopische stangen nemen, die voorkomen dat inbrekers naar binnen klimmen.

 

Dakluiken kun je beschermen met dwarsstangen. Voor de deuren adviseer ik extra langsprofielen voor de deurposten. Ook extra sloten op de deuren van het bestuurderscompartiment zijn verstandige toevoegingen; ze voorkomen onder meer dat de knoppen van de deurvergrendeling omhoog worden getrokken.” Meder voegt daar nadrukkelijk aan toe dat je de camper ook na de montage van extra veiligheidsmaatregelen probleemloos van binnenuit moet kunnen verlaten. “Daarom is het raadzaam om de inbouw van dergelijke zaken over te laten aan vakmensen.”

Diefstalbeveiliging

Vooral bij prijzige campers verdient het aanbeveling om te investeren in diefstal­ preventie.

Het aanbod loopt op dit gebied uiteen van mechanische voorzieningen, zoals stuurstangen en transmissiesloten, tot elektronische maatregelen, bijvoorbeeld een extra startonderbreker. Onze politieman adviseert verder een GPS-tracker, die bij een ongeoorloofde beweging van de camper alarm slaat op de telefoon van de bezitter.

Alarmsystemen

Het is altijd raadzaam om syste­men te monteren die bij een inbraakpoging met veel licht en lawaai alarm slaan. “We maken hier een onderscheid tussen systemen met enerzijds contactsensoren aan portieren, ramen en bagageluiken, en anderzijds met bewegingssensoren”, aldus Meder. “In beide gevallen is het raadzaam om te kiezen voor merken en typen die door de vakhandel worden geadviseerd. Er zijn ook alarmsystemen die aanslaan op een wijziging van de luchtdruk, maar die kan ook optreden wanneer er een vrachtwagen voorbijrijdt. Het is in elk geval belangrijk dat zo’n systeem door vakmensen wordt ingebouwd.” Er zijn ook alarmsystemen die waarschuwen voor vuur of gas. In dit geval adviseert Meder systemen die zoveel mogelijk gassoorten herkennen – naast butaan en propaan bijvoorbeeld ook verdovende gassen, omdat criminelen die weleens gebruiken. Ook buitenlampen, eventueel met een bewegingsmelder, kunnen een afschrikwekkend effect hebben.

Een noodsituatie dan?

Ook al betekent overnachten in de vrije natuur de ultieme vrijheid voor campe­raars, het is niet altijd veilig. Met een camperplaats maak je in dit verband een betere keuze. Ook de politiecommissaris vindt overnachten op parkeerplaatsen geen goed idee, zeker niet als die zich langs de snelweg bevinden. Meder: “Gezien de anonimiteit en het lawaai van zo’n plek voelen potentiële inbrekers zich daar bijzonder op hun gemak. Maak liever gebruik van de specifieke overnachtingsplaatsen voor campers, die in veel gemeenten gratis zijn te gebruiken.” Voor noodgevallen moet je zeker ’s nachts altijd een mobiele telefoon onder handbereik hebben, met daarin de lokale alarmnummers opgeslagen. “Wanneer je onverhoopt toch tegenover een inbreker komt te staan, ga dan in geen geval de confrontatie aan en blokkeer nooit vluchtwegen. Criminelen zijn vaak bewapend en vaak ervaren vechters. Spullen zijn vervangbaar, een mensenleven is dat niet.”

Kluizen

Een camperkluis moet uit het zicht zijn gemonteerd, bijvoorbeeld in een kast van het slaapgedeelte. Je kunt de kluis ook in een uitsparing in de vloer onderbrengen, maar dan moet je wel bedenken dat je er zelf minder goed bij kunt. Het is belangrijk dat de kluis stevig is verankerd en van binnenuit is vastgeschroefd. Eventueel kun je ook de vloer verstevigen. De kluis dient tenminste bestand te zijn tegen een schroevendraaier. Nog beter is het om je kostbaarheden niet mee te nemen op vakantie.

Mechanische beveiliging

Op de site van Aveco Verzekeringen, een specialist in caravan­ en camper­ polissen, is te lezen onder welke voorwaarden het een Volkswagen T5 en T6 (de twee laatste generaties van onder meer de California) wenst te verze­ keren; de regels gelden inmiddels ook voor de Mercedes­Benz V­-klasse. Het zijn gewilde modellen, die binnen het camperspectrum een uitzonderingspositie innemen als het om diefstal gaat. Ze moeten een mechanische beveiliging hebben (Construct Premium of BearLock NKR) en een OBD Lock. Dat laatste is een stalen kluisje, waarin de diagnosestekker wordt geplaatst zodat die niet voor criminelen bereikbaar is. Gerard Kuin: “Een elektronisch alarm kan dit aanvullen. Belangrijker en effectie­ ver zijn echter mechanische voorzieningen. De meeste reguliere kampeerauto’s zijn minder in trek voor diefstal, omdat ze heel persoonlijk zijn ingericht en aangekleed. Het gevaar van inbraak is er echter niet minder om. Een aanbevelenswaardige maat­ regel om het binnendringen van de camper mee te voorkomen, is een door SCM gecertificeerd, elektronisch alarm. Voor een camper op Ducato­basis is de standaard startonderbreking van Fiat gewoonlijk voldoende om hem te kunnen verzekeren. Niettemin bekijkt Aveco Verzekeringen elke aanvraag nauwkeurig; de eisen die worden gesteld zijn afhankelijk van verzekerde waarde, merk en type.”

Bezoeken: 766

Related Posts

error: