Black Friday, in 2023 op 24 november, is een dag waarop veel winkels met grote kortingen adverteren. Het is ooit begonnen in de Verenigde Staten, maar is nu ook in Spanje een bekend fenomeen. Consumenten kunnen op die dag vaak producten met hoge kortingen kopen, zowel in fysieke winkels als online. Maar zijn die kortingen wel echt? Of proberen winkels consumenten te misleiden?
De Consumentenbond
De Spaanse Consumentenbond OCU heeft onderzoek gedaan naar de kortingen die webwinkels adverteren voor en tijdens Black Friday. Ze keken naar 66 webshops die elektronica en witgoed verkopen. Na analyses van meer dan 20.000 producten is de conclusie niet mals.
In 99% van de gevallen zijn de aangeboden kortingen helemaal niet echt. Sterker nog, de producten zijn gemiddeld zelfs 3% duurder dan de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen. Dit is een ernstige beschuldiging van de OCU. Het betekent dat bijna alle webshops consumenten proberen te misleiden met nepkortingen. De Consumentenbond heeft zelfs enkele voorbeelden gegeven.
Bij Amazon adverteren ze met 22% korting, maar is het product gemiddeld 6% goedkoper dan de laagste prijs van de afgelopen maand. MediaMarkt en El Corte Inglés claimen 19% en 21% korting, maar de prijs is slechts 7% lager dan de laagste prijs van de afgelopen maand.
De Consumentenbond waarschuwt dat dit in strijd is met Europese wetgeving voor eerlijke handelspraktijken. Winkels zijn verplicht om de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen te gebruiken als basis voor kortingspercentages. Doen ze dit niet, dan misleiden ze consumenten.
Waarom doen winkels dit?
Er is een simpele reden waarom zoveel winkels de regels overtreden: Omdat het werkt. Met nepkortingen kunnen winkels meer omzet draaien, terwijl consumenten toch het gevoel hebben dat ze met kortingen iets kopen. Pure misleiding dus, volgens de OCU.
Uit onderzoek blijkt dat mensen gevoelig zijn voor kortingen en aanbiedingen. Als we denken een goede deal te pakken te hebben, zijn we eerder geneigd tot een impulsaankoop. Winkels maken hier handig gebruik van door hoge kortingspercentages te claimen, ook al klopt dit niet met de echte prijsgeschiedenis.
De Consumentenbond roept de overheid dan ook op om strenger te gaan controleren en boetes uit te delen aan winkels die de regels overtreden. Alleen zo kan er een einde komen aan de misleidende reclames rondom Black Friday en Cyber Monday.
Kortingen vaak wel echt
Toch is het niet zo dat alle Black Friday-aanbiedingen fake zijn. Uit nader onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er wel degelijk echte kortingen gegeven worden, maar dat deze beperkt beschikbaar zijn: slechts 1% van de aangeboden producten heeft een echte korting. Dit zijn vaak aanbiedingen in kleine oplages die snel uitverkocht zijn.
Dus met wat geluk kun je als consument wel degelijk een goede deal scoren. Het gaat dan meestal om zeer beperkte voorraden van populaire producten zoals de nieuwste smartphones of laptops. Als je er op tijd bij bent, zijn deze soms voor de helft van de normale prijs of nog goedkoper te koop.
Weergaven: 26