Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Oostenrijk met honden: dit moet je weten!

Heb jij een vakantie naar Oostenrijk met je hond gepland? Goede keuze! Want Oostenrijk is een mega-hondvriendelijk land en jouw trouwe viervoeter is praktisch overal welkom. Toch zijn er wel wat dingen die je moet weten. We loodsen je er doorheen!

Waarom staat Oostenrijk bekend als hondvriendelijk?

Wil je in Nederland uit eten met je hond is het raadzaam om eerst het restaurant te bellen; bij het gros van de restaurants zijn honden niet toegestaan. In Oostenrijk is dat heel anders. Een hond wordt gezien als onderdeel van de familie en is juist in de meeste gevallen meer dan welkom. En dan staat er ook al direct een waterbak klaar of komt er een ober met koekjes aan.

Het is een simpel voorbeeld, maar eigenlijk kan je dit overal doortrekken. Ook het vinden van vakantieparken waar honden zijn toegestaan is niet moeilijk bijvoorbeeld. Jij & jouw hond(en) zullen zich praktisch overal welkom voelen!

Wandelwalhalla in Oostenrijk

Oostenrijk is een geweldig mooi land; bergen worden afgewisseld met meren, bossen worden afgewisseld met geweldige heidevelden. En dat betekent eindeloze wandelmogelijkheden voor baasjes en hond.

Eindeloos klinkt leuk, maar je dient wel rekening te houden met je hond. Als jouw hond wat ouder is, kies dan voor vlakkere wandelingen. En met jonge honden is wandelen tussen de koeien misschien niet het beste idee. Daarover gesproken; in natuurparken en Alpenweide is loslopen vaak niet toegestaan, juist vanwege deze koeien en evt. andere dieren.

Neem ook genoeg water mee; zeker in de zomer kan de temperatuur op de bergen flink stijgen. En mocht je een lange dag op pad gaan, denk dan aan wat snacks.

Met je hond in de gondel

Honden zijn in Oostenrijk toegestaan in de meeste gondels. Extra leuk; dan kan je hond mee de berg op. Er kan wel een toeslag worden gevraagd én er is een regel dat voor honden in het openbaar vervoer (en daar vallen gondels ook onder) een muilkorfplicht geldt.

In de praktijk is onze ervaring dat hier niet om wordt gevraagd, maar we raden je te allen tijde aan er eentje op zak te hebben. En bovenal je hond voorafgaand aan de vakantie hier vast aan te laten wennen.

Een gondel is overigens voor een hond best spannend; het beweegt en is instabiel. Niet elke hond houdt ervan. Let dus goed op de lichaamstaal van je hond. Je wilt niet boven op de berg staan met een hond die de gondel niet meer in wil… (en met een grote hond is dat een uitdaging)

Goed voorbereid op pad

Geheel onvoorbereid op pad gaan met hond is geen goed plan. Zo is het o.a. verplicht dat jouw hond ingeënt is tegen rabiës (hondsdolheid). De eerste prik (als je hond die niet eerder heeft gehad) of de herhaalprik moet minimaal 21 dagen voor aankomst in Oostenrijk gezet worden. Zorg dat je het paspoort van jouw hond meeneemt om te kunnen bewijzen dat jouw hond is ingeënt.

Waar je nog meer rekening mee moet houden qua voorbereiding?

  • Afhankelijk van het seizoen van jouw vakantie in Oostenrijk kan je in meer of mindere mate te krijgen met teken, voornamelijk tussen april en oktober. Een tekenpen meenemen is een must-do én je kunt bij de dierenarts informeren naar preventieve middelen.
  • Je hoopt natuurlijk dat je jouw hond nooit kwijtraakt op vakantie, maar het kan gebeuren. Zorg dat je hond ‘herkenbaar’ is. Dat betekent niet alleen een (verplichte) chip, maar ook een naamtag aan de halsband met jouw telefoonnummer. Vergeet daarbij niet +31 hieraan toe te voegen. Een andere optie is om een gps-tracker (met abonnement) aan te schaffen, je kunt dan op je telefoon zien waar je hond zich bevindt.
  • Ga je voor het eerst met de hond op vakantie en is deze nog niet gewend aan lange autoritten? Ga dan zeker oefenen. En zorg op reis dat je regelmatig stopt en met één of twee overnachtingen naar Oostenrijk rijdt.
  • Honden mogen in Oostenrijk niet los in de auto vervoerd worden. Wat dit inhoudt? Je dient jouw hond op de achterbank vast te maken met een gordel. Ook een afgescheiden bagageruimte (zoals in een station) mag. Er moet wel een net of hek tussen zitten.
  • Reis je via andere landen naar Oostenrijk? Dan is het raadzaam om ook de regels te controleren van de landen waar je doorheen reist, bijv. Duitsland.

Bezoeken: 2

Related Posts

error: