Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Honden en warm weer: 8 tips

Als het buiten warm is, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken als het om je hond (of ander huisdier!) gaat.

We hebben enkele tips op een rijtje gezet:

Als het buiten warm is, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken als het om je hond (of ander huisdier!) gaat. We hebben enkele tips op een rijtje gezet:

1. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken. Zorg daarbij voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur – géén ijskoud water. Ten slotte zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je je hond extra verkoeling kunt bieden, zoals een speciale koelmatkoelhalsband of koelvest.

Huid- en vachtverzorging bij warm weer

Huid met weinig vacht – zoals de neus, randen van de oren, dijen en buik – is gevoelig voor verbranding. Smeer de huid in met speciale zonnebrandcrème voor huisdieren. Door je hond regelmatig te borstelen verwijder je losse haren en verdun je de ondervacht. Hierdoor kan de hond zijn lichaamswarmte wat makkelijker kwijt. Sommige honden kunnen baat hebben bij een trimbeurt. Vraag hiervoor een trimmer om advies.

3. Laat je hond nooit alleen achter in de auto

Het is helaas nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Elk jaar weer worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan kan het in de auto binnen 10 minuten al 34 graden zijn en na een half uur zelfs 43 graden! Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm oplopen! Even een boodschap doen, kan zo fatale gevolgen hebben.

 

 

4. Beperk lichamelijk inspanning van je dier

Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen.

5. Kijk uit wáár je loopt met je hond

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Iedereen die wel eens naar het strand gaat, weet hoe dit aanvoelt… Honden ervaren dit niet anders. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Als je dan met je hond gaat wandelen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon, loop liever over gras. Als de ondergrond te heet is om je hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt om je hond erover te laten lopen. Ook bestaan er hondenschoenen die je hond hulp kunnen bieden tijdens het wandelen op warme ondergronden.

6. Wees extra alert bij risicogroepen

Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn met name oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldog achtigen, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

7. Strand en recreatiegebieden

Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk vertoeven aan het strand of de recreatieplas. Zoek van tevoren echter goed uit of honden zijn toegestaan. Met name stranden kennen in de zomermaanden een beperkte toegankelijkheid voor (loslopende) honden. Neem je je hond mee, zorg er dan voor dat je schaduw kunt creëren – bijvoorbeeld met een parasol of strandtentje. Neem bovendien een kleed mee, zodat je hond niet op het hete zand hoeft te liggen. Zwemmen is een hele goede (en vaak leuke) manier voor de hond om af te koelen, maar let op: bij het zwemmen, vooral met een bal, krijgt de hond vaak ongemerkt veel water binnen. Zelfs bij gewoon water kan dit bij hele grote hoeveelheden problemen geven, maar vooral bij zeewater moet hiermee uitgekeken worden. Hiervan kunnen honden serieuze maag- en darmklachten krijgen. Op het strand is voldoende (lauw) drinkwater voor je viervoeter een must! De Popware Collapsible Travel Cup is een handige, inklapbare drink- en voerbak voor onderweg.

8. Pas op voor blauwalg en botulisme

Bij recreatieplassen is er over het algemeen sprake van stilstaand water. In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan – een voor mens en dier giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond/bek wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen. Bij warm weer is er ook risico op botulisme. De bacterie (Clostridium botulinum) die dit veroorzaakt komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte. Verzeker je er daarom van dat water veilig is, voordat je je hond erin laat zwemmen. Lees meer tips in ons artikel Zwemmen met je hond.

Wat te doen bij oververhitting?

Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat je de handdoeken regelmatig ververst. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen. Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!

Weergaven: 55

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

REIS MET ME MEE!
Tof dat je mijn video’s kijkt!

Zo kun je de hele week lekker mee-genieten van m’n belevenissen en rij je als het ware ook zelf een beetje mee: kriskras door Europa, met de camper!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 3Bezoekers online. :
  • 51Bezoekers vandaag:
  • 888Bezoekers gisteren:
  • 6488Bezoekers vorige week.:
  • 846795Totaal aantal bezoekers.:
error: