Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Onweer op de camping – wat moet je doen?

Bij nacht en ontij lekker schuilen in je camper: weinig genoeglijker dan dat. Maar onweer is een situatie apart, omdat een blikseminslag in de camper verstrekkende gevolgen kan hebben. De vraag is: hoe veilig ben je in de camper?

 

In een auto ben je veilig, omdat de metalen carrosserie werkt als een beschermende kooi, de kooi van Faraday, die ervoor zorgt dat de stroom van een blikseminslag kan afvloeien naar de bodem, zonder dat je binnen geëlektrocuteerd wordt. Bij een buscamper is die kooi van Faraday ook werkzaam, zolang een eventueel hefdak ingeklapt is.

Een opbouwcamper is meestal van triplex, aluminium en polyester gebouwd en waarschijnlijk is de geleiding van het aluminium voldoende om een kooi-van-Faradayeffect te creëren. Maar het is niet zeker of je daar blind op kunt vertrouwen. Gelukkig is een blikseminslag erg zeldzaam.

Afstand onweer berekenen

Wanneer bij een onweersbui de flitsen en donderklappen direct op elkaar volgen, is de bui heel dichtbij. De afstand is vrij nauwkeurig te berekenen. Eén seconde tussen flitsen en donder is ruim 300 meter. Een onweersbui gaat meestal gepaard met hevige regenbuien en harde windstoten.

Tips bij onweer

  1. Onweer tijdens het rijden: een blikseminslag in een rijdende auto kan een schrikreactie oproepen door het knallende lawaai en doordat elektrische systemen uitvallen. Zo kunnen bijvoorbeeld de airbags in werking treden.
  2. Bij blikseminslag kunnen de banden zwaar beschadigd raken. Rijd je op dat moment, dan bestaat het gevaar van een klapband. Zoek bij onweer een plek om stil te staan.
  3. Zorg dat de camper niet het hoogste punt in de omgeving is. Ga ergens staan waar ook bebouwing is, of hoge bomen. Maar ga ook weer niet te dicht bij een hoge boom staan, want die kan omvallen. Vermijd metalen hekken en afrasteringen.
  4. Neem alle voorzorgsmaatregelen voordat het onweer losbarst. Tijdens het onweer moet je binnen zitten en niet buiten lopen redderen.
  5. Bij onweer is het mogelijk dat de bliksem inslaat in de stroomkast waar je stroom van krijgt. Zo’n inslag kan via je elektriciteitskabel grote schade veroorzaken aan de camper. Koppel je kabel tijdelijk los en berg hem op in de camper. Koppel ook de antennekabel los.
  6. Laat de satellietschotel zakken en draai de luifel in.
  7. Houd ramen, deuren en dakluiken gesloten.
  8. Als de donder tegelijk met de bliksem plaatsvindt, zit je midden in het onweer. Ga bij een halfintegraal of alkoofcamper in de bestuurderscabine zitten en raak geen metalen delen aan.
  9. Is de bliksem ingeslagen? Ga dan niet direct naar buiten. Op de plek van een blikseminslag vormt zich een soort spanningstrechter in de bodem, een plek met een diameter van honderd meter waar de spanning naar buiten toe afzwakt. De spanning van een bliksem is niet zomaar weg, dat duurt even. Wat je kunt doen is wegrijden. Maar doe dat heel langzaam, want de banden kunnen beschadigd zijn.

Weergaven: 174

Related Posts

error: