Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 


 

Lekker een weekendje weg met je camper

Met de camper voor de deur, of in de stalling om de hoek, ligt je vrijheid binnen handbereik. We doen een paar suggesties voor een lekker (lang) weekend weg met de camper.

Langs terpen en wierden

In het Hoge Noorden van ons land vind je terpen; de vroegste pogingen van mensen om droge voeten te houden. De terp van Hogebeintum  (Hegebeintum in het Fries) is misschien wel de meest interessante van Friesland en omstreken. In elk geval is het met bijna negen meter de hoogste terp. Bij het bezoekerscentrum vind je een parkeerplek annex camperplek. Het bezoeken van deze plek kost niets, maar er zijn verder geen voorzieningen. Net als de meeste terpen – in Groningen wierden genoemd – heeft ook deze ‘vluchtheuvel’ erg geleden onder afgravingen, die vooral plaatsvonden om de vruchtbare grond te kunnen verkopen aan boeren in minder gefortuneerde streken. In deze contreien struikel je bijna over de terpdorpen. We rijden langs Genum, Reitsum, Janum en Bornwird.

Het kerkje van Janum (Jannum in het Fries) is alleen lopend te bereiken vanaf een kleine parkeerplaats aan de doorgaande weg. Maar die korte wandeling wordt rijkelijk beloond door het prachtige bouwwerk, dat vermoedelijk uit de 13e eeuw stamt. Waarschijnlijk is het kerkje gebouwd door monniken uit het cisterciënzer klooster Klaarkamp, dat ooit in Rinsumageest was gevestigd.

Gorinchem

Bij een weekendje weg denk je wellicht niet direct aan Gorinchem, maar toch kun je je in dit stadje uitstekend een weekend met de camper vermaken. Eeuwenlang was het een belangrijke garnizoensstad in de Hollandse Waterlinies. Het militaire leven heeft een blijvende stempel gedrukt op de vesting. Ook nu nog is Gorinchem de grootste authentieke vesting van Nederland. Er zijn prachtige musea en je kunt er kennismaken met boeiende ‘Gorcumse verhalen’. Zoals over de Martelaren van Gorcum, avonturier en VOC-boekhouder Hendrick Hamel, Napoleon en de vlucht van Hugo de Groot in een boekenkist. Wandelend over de vesting kom je langs de belangrijkste militaire gebouwen van het stadje. Verbaas je je ‘s zomers over de vele Koreaanse toeristen in Gorinchem? Zij komen voor Hendrick Hamel, een beroemdheid in Zuid-Korea! Je kunt de fietsen thuis laten als je de camper − max. 10 meter is toegestaan − op Camperplaats De Punt parkeert. Vanaf deze plek, bij de jachthaven, loop je in enkele minuten het historisch centrum in. Aanmelden bij de havenmeester. Er zijn 24 plaatsen: acht verharde, zestien op grind. Er is een clubhuis: als dat open is, kun je er ook een simpele maaltijd genieten. Je mag hier drie dagen blijven staan.

Landvergnügen

Noem het de Duitse variant op kamperen bij de boer. Landvergnügen heet het en is een concept voor rustzoekers dat vijf jaar geleden is bedacht door Ole Schnack uit Berlijn. Er zijn nu al honderden Duitse boeren die één tot maximaal drie ‘kampeerplekken’ aanbieden. Het zijn boeren − landbouw, wijn, vee − die een erf hebben en anderen graag een etmaal laten genieten van een verblijf op het platteland. Je parkeert je camper dus op het boerenerf. Soms zijn er voorzieningen als stroom en sanitair. Begon Landvergnügen als een gids met een vignet, vanaf 2018 is er ook een app beschikbaar met alle aanbieders en routebeschrijving. Gids en vignet − dat laatste geeft je toegang tot het erf van de deelnemers − moet je jaarlijks kopen. Vanaf maart is de nieuwste versie leverbaar, in 2018 kostte deze € 29,90. Het verblijf op het boerenerf is in principe gratis, soms vraagt men een vergoeding voor stroom. Frankrijk heeft een vergelijkbaar ‘systeem’: France Passion. En ook in Spanje, Engeland en Zwitserland zijn soortgelijke initiatieven. Geitenboerderij de Rechhof in Schalkenbach heeft één plek beschikbaar voor een kampeerauto. In de boerderijwinkel zijn onder meer kaas, brood en melk, honing, jam, wijn, vruchtensap en bier verkrijgbaar. Geweldig, zo’n overnachting hier. Bovendien is het ook nog eens gratis. Met een mooi uitzicht, vriendelijke mensen en … 200 geiten.

Een van de andere Landvergnügen-locaties is ‘die Nutztier-Arche Am Kisselsbach’ in Horperath (Vulkaaneifel, Rijnland-Palts), van het echtpaar Strüning. Omgeven door sier- en nutstuin, maar vooral ook door stukjes land met diverse kippenrassen, een harig geitenras en eenden wonen zij nu in een volledig houten huis – gebouwd met Fins hout – in het dorpje Horperath. Op enige afstand van de woning is een veldje voor maximaal twee campers, met stroom desgewenst.

Leeuwarden

Het jaar dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was, ligt achter ons. De Friese hoofdstad blijft ook daarna een heerlijke plek voor een (ont)spannend weekendje weg. Er is veel te zien en te doen. Wij genoten van een praamvaart door de grachten (opstappen: winkelstraat Nieuwestad). Je vaart in alle rust langs de bekendste bezienswaardigheden en hoort van alles over Troelstra, Anne Vondeling,  C&A en – natuurlijk − de Elfstedentocht.

In het Fries museum zijn boeiende tentoonstellingen. Tot 17 maart 2019 is er bijvoorbeeld de expositie Rembrandt & Saskia, over liefde in de gouden eeuw. In de historische Waag is nu een populair restaurant gevestigd. De Blokhuispoort was tot 2008 een gevangenis en is tegenwoordig een cultureel centrum, met exposities en meerdere rondleidingen. Ook een bezoek waard: de Museumhaven, de Sint-Bonifatiuskerk en het Beerenburger Museum. Een weekend is dus eigenlijk te kort. 2018 was ook het eerste jaar voor de camperplaats Leeuwarden. Door de vele activiteiten was het terrein regelmatig helemaal volgeboekt. Vanaf de camperplaats neem je de bus naar het centrum en die zet je ook weer af bij je camper.

Ruhrgebied

Het Ruhrgebied bracht Duitsland in het verleden rijkdom en welvaart. De mijnbouw en de staalindustrie waren het kloppende hart van de economie van onze oosterburen. Maar naast rijkdom kenden deze industrieën ook hun keerzijde. Erbarmelijke werkomstandigheden en veel milieuverontreiniging. Schoorstenen, rook, stank; het Ruhrgebied was één vieze bende. Hoe anders is dat nu. De stank is verdwenen, de vervuilende industrieën zijn stilgelegd of werken nu schoon en er is heel veel groen te vinden. Gelukkig zijn de oude industriële complexen lang niet allemaal gesloopt. Vele kregen een nieuwe functie.

Wij willen dat industriële erfgoed wel eens met eigen ogen zien. De Route der Industriekultur, die langs alle oude complexen voert, gebruiken we daarbij als gids. Enkele hoogtepunten zijn het complex Zeche Zollverein (‘de mooiste kolenmijn ter wereld’) en het Ruhrmuseum.

Het Landschaftspark Duisburg-Nord vertelt de geschiedenis van het Ruhrgebied. Tot 1985 werd hier in de hoogovens ijzererts tot staal verwerkt. In en rond het uitgestrekte en altijd gratis toegankelijke terrein probeert de natuur het gebied te heroveren. ’s Nachts wordt het complex verlicht door een installatie van lichtkunstenaar Jonathan Park. We noemen verder het Eisenbahnmuseum (zaterdag gesloten), de Henrichenburg in Waltrop, Kokerei Hansa, Zeche Zollern en de Gasometer Oberhausen. Nee, dat lukt niet in één weekend.

Het Ruhrgebied is vanuit ons land redelijk snel te bereiken (Venlo-Essen 67 km) en er zijn campings en camperplaatsen genoeg. Bijvoorbeeld in het door groen omgeven Gesundheitspark Nienhausen in Gelsenkirchen (Feldmarkstrasse 201). Deze camperplek is het hele jaar geopend, je mag er onbeperkt blijven staan en er is plaats voor 22 campers.

Charleville-Mézières

Elk oneven jaar vindt in Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk, een bijzonder festival plaats: het Wereld Marionettenfestival (Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes). Negen dagen lang is de fraaie binnenstad dan het speelterrein van marionetten en poppen in allerlei kleuren en formaten. Met ruim 400 shows in deze periode is dit wereldwijd het grootste festival in zijn soort. Het trekt dan ook artiesten en bezoekers van over de hele wereld. In september is Charleville-Mézières letterlijk het decor voor de 115 theatergroepen die, verspreid over 30 locaties, hun kunsten ten tonele zullen brengen. De meeste optredens zijn gratis te bewonderen, gewoon op straat. Het Place Ducale in het centrum van het stadje is een van de mooiste barokke pleinen in Noord-Frankrijk. Combineer dit met een bezoek aan enkele interessante musea in en rond de stad en je hebt een paar geweldige dagen! Overnachten doe je op de gemeentecamping Mont Olympe (afstand Venlo naar Charleville-Mézières: 270 km). Via een loopbrug over de Maas loop je zo de stad in. Ten tijde van het festival is reserveren wel raadzaam.

Texel

Een (lekker lang) weekend met de camper uitwaaien? Dan neem je op donderdag (30 procent goedkoper dan op vrijdag) de veerboot naar Texel. Tot een totale lengte (fietsdrager meegerekend) van 6,5 meter kost zo’n retour € 25, langere voertuigen betalen per strekkende meter (€ 5,80 op donderdag). Wij maakten in oktober vorig jaar de oversteek onder min of meer zomerse omstandigheden. We maakten twee lange strand- en duinwandelingen, genoten een heerlijk diner in Den Burg en reden met de camper een ‘rondje Texel’, aten een broodje haring in Oudeschild en maakten onderweg  diverse (foto)stops. Wat een mooi eiland is het toch! Zeven dorpjes en veel natuur, met vooral  vogels en schapen. Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat een kwart van het eiland. Langs een polderweg stonden opmerkelijk veel auto’s in de berm en mensen met dure kijkers ernaast. Navraag leerde dat de vogelaars naar een blonde ruiter keken, een in ons land zeldzame soort. Op het eiland zijn meerdere campings, minicampings en camperplekken. Het hele jaar door zijn er activiteiten, tentoonstellingen, optredens en meer. Op www.texel.net vind je meer informatie.

Bezoeken: 92

Related Posts

error: