Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Is een markeringsbord verplicht voor lading achterop de camper?

Grote voorwerpen als een fiets of een surfplank kun je prima meenemen op de achterkant van de camper. Maar hoe zit het precies met het markeringsbord dat erop geplaatst moet worden?

Een overzicht van de regels in Europa. De ANWB legt het hier onder uit.

Markeringsborden zijn vierkanten borden gemaakt van plastic of aluminium. Op de borden staan diagonaal rode en witte strepen om de zichtbaarheid van de lading te vergroten.

Nederland:

Daar mag de lading aan de voorkant van de camper niet uitsteken. De lading mag aan de achterkant maximaal 1 m uitsteken en aan de zijkanten 20 cm. Het is niet verplicht om een markeringsbord op de lading de plaatsen.

België:

Aan de voorkant mag de lading niet uitsteken. Naar achteren mag deelbare lading maximaal 1 m uitsteken en mag maximaal 2,55 m breed zijn. ’s Avonds moet de lading voorzien zijn van verlichting zodat de lading goed zichtbaar is.

Duitsland:

Ook in Duitsland mag de lading aan de voorkant niet uitsteken en aan de achterkant maximaal 1,5 m. Als de lading meer dan 1 m uitsteekt, moet je alleen wel een rood bord van 30×30 cm op de lading plaatsen.

Aan de zijkanten mag de lading maximaal 40 cm uitsteken. Als de lading breder uitsteekt dan de camper is het verplicht om markeringen aan te brengen.

In het donker…..

Rijd je in het donker? Dan moet je op de lading ook een achterlicht en reflector bevestigen op de uiteindes.

Frankrijk:

Aan de achterzijde mag de lading maximaal 3 m uitsteken en bij meer dan 1 m moet de lading gemarkeerd worden met een reflecterend bord. Aan de voorkant mag de lading niet uitsteken. In het donker of ’s nachts moet tevens een lamp op de lading aangebracht worden. De maximale breedte van de lading mag 2,5 m zijn.

Aanvullende regels

Bij slechter weer of wanneer het donker is, dien je tevens een witte en rode lamp of reflector te plaatsen als de lading aan de zijkant meer dan 40 cm uitsteekt. De witte moet naar voren schijnen en de rode naar achteren.

Italië:

Op lading dat naar achteren uitsteekt, moet altijd een markeringsbord zitten. De lading moet goed zichtbaar zijn en mag niet naar voren uitsteken. In de breedte mag de lading maximaal 30 cm uitsteken. Fietsen mogen echter niet uitsteken. Het bord moet aan verschillende eisen voldoen, zo moeten er 5 rode en witte strepen op staan en moet de afmeting 50×50 cm zijn. Je hebt 2 borden nodig als de lading de hele breedte van het voertuig inneemt. In het donker moet ook een rood licht op het markeringsbord zitten.

Spanje:

In Spanje Lading mag in de breedte niet uitsteken en er is een maximum lengte van 2,55 m. Breng in Spanje een markeringsbord aan op lading dat naar achteren uitsteekt. Dit is ten alle tijden verplicht. Het bord moet een afmeting hebben van 50×50 cm met diagonaal 3 rode en witte strepen. Je hebt 2 borden nodig als de lading de hele breedte van het voertuig inneemt. Lading mag naar achteren uitsteken, maar niet meer van 10% van de lengte van je camper.

Portugal:

De lading mag 45 cm uitsteken aan de achterkant, maar niet aan de zijkanten van de camper.

Markeringsborden in Scandinavië

Denemarken:

In Denemarken mag de lading van voren en achteren 1 m uitsteken en in de breedte 15 cm. In totaal mag de camper inclusief lading 2,55 m breed zijn. Steekt de lading meer dan 15 cm uit, maar is de camper in totaal niet 2,55 m breed? Bevestig dan reflectoren of lichten aan de uiteindes van de lading.

Zweden:

Evenals in Denemarken mag de lading aan alle kant uitsteken. Aan de voor- en achterzijde moet lading dat meer dan 1 m uitsteekt gemarkeerd worden met een (opvallend) gekleurde vlag en in het donker of met slecht zicht met reflectoren en verlichting (rood achter en wit voor). In de breedte mag de camper inclusief lading niet meer dan 2,6 m zijn.

Noorwegen:

Net zoals in de overige Scandinavische landen mag de lading van voor en achter uitsteken. Aan de voorkant is de limiet 1 m. Aan de achterzijde is een markeringsbord van 50×50 cm verplicht voor een lading die meer 1 m dan uitsteekt. Bij slecht weer of in het donker moet aan het bord ook verlichting toegevoegd worden.

Oostenrijk:

Hoeveel de lading mag uitsteken is afhankelijk van jouw camper. Zo mag aan de voor- en achterkant de lading 25% van de lengte van de camper uitsteken. Bij meer dan 1 m dien je een markeringsbord op de lading te plaatsen. In de breedte mag de lading aan beide kanten maximaal 20 cm uitsteken en is een markeringsbord verplicht.

Zwitserland:

Het uitsteken van de lading mag aan alle kanten, er zijn wel beperkingen. De maximale lengte van achteren is 5 m, hierbij moet op lading dat meer dan 1 m uitsteekt een markerings-bord geplaatst worden. De maximale uitsteeklengte aan de voorkant is 3 m. Alleen een fietsendrager mag aan de zijkanten uitsteken.

bron; anwb

Weergaven: 5486

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 4Bezoekers online. :
  • 290Bezoekers vandaag:
  • 336Bezoekers gisteren:
  • 2573Bezoekers vorige week:
  • 377761Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: