Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Huisdieren mee in de camper

Als je op een camperplaats staat, zie je opvallend veel campers met een extra passagier: een hond of zelfs een kat. Meestal hebben de huisdieren het prima naar hun zin en waarom ook niet? Toch is een dier los in de camper vervoeren erg gevaarlijk, zowel voor dier als mens.

Honden zijn over het algemeen snel gewend aan het camperreizen, zeker omdat ze meestal van pup af aan al in auto’s zijn vervoerd. Katten kunnen er wat meer moeite mee hebben en sommige wennen nooit, die blijven gestrest. Maar heb je een exemplaar dat plezier in het reizen schept en altijd dicht bij de camper blijft, dan kan het reuze gezellig zijn. Als je maar let op de gevaren en de regels kent.

Noodstop camper

Bij een noodstop kan het dier door de auto geslingerd worden en ernstig gewond raken. Als het dier tegen een mens gelanceerd wordt, kan deze ook ernstig letsel oplopen, ook al gaat het om een kat. Een kat van vier kilogram krijgt bij een botsing met 50 kilometer per uur een impact van honderd kilogram. Bij een ongeluk of pech kan een dier uit de camper ontsnappen, de weg oprennen, het verkeer in gevaar brengen en doodgereden worden. 

Hulpmiddelen om huisdieren veilig te vervoeren

In Nederland is een gordel of bench voor huisdieren niet verplicht, maar zodra door het toedoen van je huisdier het verkeer in gevaar is gebracht, is de eigenaar aansprakelijk. Bij dierenwinkels zijn autogordels voor dieren te koop: een tuigje met een riem die je in de bestaande gesp van een autogordel klikt. Het dier heeft nog wel genoeg bewegingsruimte om van houding te veranderen.

Voor honden en katten tot 10 kilogram zijn er dierenzitjes te koop die zo hoog zijn dat de dieren naar buiten kunnen kijken. De zitjes worden bevestigd aan de gordel of de isofix-beugels voor kinderzitjes. Combineer dit met een veilig tuigje en de hond kan niet gelanceerd worden. Het is wel zaak het dier goed aan dit zitje te laten wennen.

Regelgeving buitenland

Voordat je op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Het is een hele lijst, maar dat komt omdat ieder land weer eigen regels stelt.

In veel landen gelden algemene regels dat de lading van een auto de bestuurder, de passagiers en het andere verkeer niet in gevaar mag brengen. Een grote hond die het zicht beneemt, of een kleine die zich onder de pedalen wurmt, is in dit geval gevaarlijke lading.

Invoereisen honden en katten

Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts;
 • Ze moeten gechipt zijn;
 • Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid.

Dit lijkt vrij overzichtelijk, maar een behoorlijk aantal EU-landen heeft aanvullende regels en buiten de EU gelden weer andere wetten. De camperaar heeft bovendien niet alleen met het land van eindbestemming te maken, maar ook met alle landen waar de reis doorheen gaat.

Voor honden en katten zijn de regels enigszins overzichtelijk, maar het wordt lastiger als het gaat om konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen. Daarvoor zijn er geen algemeen geldende regels, ook niet binnen de EU. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende, maar soms gelden specifieke eisen per diersoort. De ambassade van het land kan informatie verstrekken. Ook voor reizen naar verre landen is het verstandig om hiermee contact op te nemen.

Vogels

Bij vogels kom je een heel eind met een dierenpaspoort, gezondheidsverklaring en eigendomsbewijs. Als het om een beschermde vogelsoort gaat, dan heb je wellicht een CITES-certificaat nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wees er alert op dat het vervoer van vogels bij de grens problemen kan opleveren in verband met vogelgriep.

Kijk voor meer informatie per dier en per land op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.

Huisdier op bestemming

Als aan alle regels is voldaan, kan de vakantie met het huisdier beginnen. België wordt algemeen gezien als een hondvriendelijk land. Meestal is de hond welkom in restaurants en winkels. Voor veel andere landen geldt dit ook, maar het is natuurlijk verstandig om vooraf even toestemming te vragen.

Ook voor het openbaar vervoer is het raadzaam vooraf navraag te doen. Als kleine honden op schoot worden genomen of in een mand of tas worden vervoerd, mogen ze soms gratis mee. Voor grote honden geldt vaak half geld.

Let op! In veel landen zijn honden niet welkom op de stranden, zeker niet op drukke toeristenstranden.

Checklist mee te nemen spullen voor huisdieren

 • De benodigde papieren: Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en eventueel een gezondheidsverklaring.
 • Kopie van het registratiebewijs bij een databank met het chipnummer van het dier.
 • Eventueel: kopie van de stamboompapieren en CITES-papieren.
 • Een afdruk van een foto van het dier.
 • De vertrouwde voer en eet- en drinkbakken.
 • Tekenband en tekenpincet.
 • Contactgegevens van de eigen dierenarts.
 • Speeltjes, ligkleedjes en eventueel een borstel.
 • Voor katten: kattenbak met strooisel.
 • Eventueel: muilkorf, extra riem, medicijnen.
 • Zaklamp voor het laatste uitlaatrondje.
 • Poepzakjes en -schepje.

Extra tips

 • Zet je mobiele nummer in de halsband.
 • Ga je naar warme streken: gebruik in een handdoek gerolde vrieselementen om de hond verkoeling te bieden. En voer hem af en toe een ijsblokje. Met ingevroren blokjes van vleesnat wordt de hond helemaal gelukkig.
 • Maak je een uitstapje waarbij de hond niet meekan? Of wil je de kat niet alleen laten in een hete camper? Via Pawshake kun je een oppas voor een dag regelen.
 • Je kunt je huisdier meeverzekeren in de reisverzekering. Bij de NKC is je huisdier gratis meeverzekerd in de module geneeskundige kosten.

Weergaven: 582

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

 • 5Bezoekers online. :
 • 275Bezoekers vandaag:
 • 336Bezoekers gisteren:
 • 2558Bezoekers vorige week:
 • 377746Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: