Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Hoge boete als je een hond buiten vastbindt bij de supermarkt in Spanje

De nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje zal voor eigenaren van honden, katten en andere huisdieren een reeks nieuwe wetten en gedragsregels introduceren. Daarnaast zal de hervorming van het Wetboek van Strafrecht ook nieuwe sancties voor diegenen die de landelijke wetgeving niet respecteren opnemen. Deze veranderingen treden in werking vanaf 29 september 2023.

Vernieuwing

Een van de vernieuwingen in de nieuwe wet, die veel stof heeft doen opwaaien, is het verbod op het onbeheerd vastbinden van honden. Dit is een praktijk die nog steeds veel voorkomt in Spanje, waar honden regelmatig worden vastgebonden aan lantaarnpalen, hekken of prullenbakken terwijl hun eigenaren boodschappen doen in een supermarkt of gaan winkelen.

Angst

Deze praktijk wordt steeds minder frequent door de opvatting dat het diefstal van honden in de hand kan werken en dat het angst, stress of reactief gedrag bij het dier kan veroorzaken. Ondanks deze kennis komen we nog steeds dergelijke gevallen tegen, aangezien er (tenminste niet in alle delen van Spanje) geen wettelijke straf voor bestaat.

Dierenwelzijnswet

Gezien de huidige situatie en de potentieel ernstige gevolgen voor het dier, heeft de overheid besloten dit verbod op te nemen in de Dierenwelzijnswet die in maart van dit jaar werd aangenomen. In artikel 27 van deze wet staat expliciet dat het niet is toegestaan “om dieren vast te binden of te laten ronddwalen in openbare ruimten zonder dat er direct toezicht wordt gehouden door de persoon die verantwoordelijk is voor hun zorg en gedrag”.

Vanaf 29 september 2023, wanneer de Dierenwelzijnswet in werking treedt, zal het vastbinden en onbeheerd achterlaten van een dier gezien worden als een kleine overtreding. Deze overtreding kan leiden tot boetes variërend van 500 tot 10.000 euro.

Boete

Het bedrag  van de boete zal variëren per autonome regio, die via hun eigen regelgeving specifieke regels of gradaties kunnen vaststellen met betrekking tot de in de wet vastgestelde overtredingen en sancties, zolang deze geen nieuwe overtredingen vormen en hun aard en limieten niet wijzigen. Bij herhaling van dezelfde overtreding, zal men niet in aanmerking komen voor de gebruikelijke waarschuwing die normaal gesproken wordt gegeven voor dit soort overtredingen.

Weergaven: 249

Related Posts

error: