Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Hoe maak je je camper inbraakbestendig

Wie zijn eerste campervakantie plant, heeft meestal een heleboel vragen:

 • Hoe veilig is kamperen?
 • Wat is de veiligste camper?
 • En ook: Hoe bescherm ik mijn camper?

Veiligheid is immers een belangrijke factor om u een perfecte en ontspannen vakantie te bezorgen. In dit artikel wijzen wij u op de belangrijkste accessoires, tips over hoe u zich moet gedragen en maatregelen die zorgen voor nog meer veiligheid op campervakantie. Te beginnen met het kiezen van de juiste parkeerplaats, over optioneel verkrijgbare sloten en veiligheidsvoorzieningen, tot preventieve tips om pech en schade aan bagage te voorkomen.

Hoe veilig is het reizen met een camper?

Vakantie met een camper of caravan is het summum van vrijheid: gewoon gaan waar de reislust je brengt en doen waar je zin in hebt. En ook al voel je je in de camper net zo op je gemak als binnen je eigen vier muren, hij is minder inbraakveilig in vergelijking met een permanent gebouw. Daarom is veiligheid altijd een issue als je op reis gaat. Zeker als u naar afgelegen plaatsen reist of uw camper gebruikt als basiskamp voor uitgebreide excursies. Natuurlijk speelt ook de reisbestemming een doorslaggevende rol. Op de website van de overheid kunt u nagaan hoe veilig uw reisbestemming is, want op sommige plaatsen is het belangrijker dan op andere om de camper inbraakwerend te maken.

Algemene veiligheidstips

Veilig parkeren: Uw camper veilig houden

Bij het parkeren heeft u de meeste veiligheid als u uw camper op officiële campings en standplaatsen parkeert. Dit zijn meestal omheinde terreinen die bewaakt worden door beveiligingspersoneel. Uw camper kan daar ook zonder inbraakbeveiliging worden geparkeerd.

De situatie is anders wanneer u tussenstops maakt op openbare plaatsen of wanneer u in de natuur bent. De regel hier is: vertrouw op uw instinct. Uw onderbuikgevoel zal u een vooroordeel geven over hoe veilig u zich in uw omgeving kunt voelen. Ben je bijvoorbeeld omringd door andere kampeerders? Dan kunt u hen vragen een oogje op uw camper te houden terwijl u weg bent.

Inbraken zijn minder waarschijnlijk op drukke plaatsen dan op stopplaatsen en parkeerplaatsen van supermarkten waar alleen doorgaand verkeer is. Beschouw de veiligheid van uw camper niet als een gegeven, parkeer zo dat u snel wegrijden als er iets gebeurt en haal uw ogen niet van uw voertuig als u een slecht gevoel hebt. Als u dat wel doet, moet u uw camper beveiligen tegen inbraak.

Meer tips voor de veiligheid van uw camper

  • Verberg waardevolle spullen
  • Als u het voertuig verlaat, sluit het dan af en neem de sleutel mee
  • Sluit af voordat u naar bed gaat
  • Laat geen autopapieren achter in de camper

2. Beveiliging van uw camper tegen inbraak…

Zo gaat het in zijn werk…

Iedereen die zich bezig houd met de veiligheid van zijn camper komt meestal tot de conclusie: deuren en ramen zijn de eerste keuze voor inbrekers en dieven als ze zich toegang willen verschaffen tot het voertuig. Daarom is het zinvol om na te denken over extra deur- en raamsloten voor campers.

Beveilig de woondeur met extra deursloten

Het moge duidelijk zijn dat de opbouw van een camper minder stevig is dan die van de bestuurderscabine. Daarom moet u de toegangsdeur extra beveiligen. Een gebruikelijke manier om uw camperdeur te beveiligen is met extra deursloten. Deze worden aan de binnenkant gemonteerd en ook van binnenuit vergrendeld. Daarom zijn ze bijzonder geschikt als u ‘s nachts extra veiligheid in de camper wilt.

Overeenkomstige sloten kunnen op alle deuren van uw voertuig worden gebruikt. Want ook achterste garagekleppen en bergruimtekleppen zijn camperdeuren die u kunt en moet beveiligen. Een doe-het-zelfmethode voor het beveiligen van camperdeuren in de cabine is het spannen van een ratelband tussen beide deuren. Het nadeel van deze methode is dat bij een poging tot inbraak, sloten en ramen beschadigd kunnen raken door de krachten die er op werken.

Productaanbeveling:
Alarmsysteem anti-inbraaksysteem – misdaadpreventie
Het HYMER BKS-slot biedt u extra veiligheid voor uw camper. Het is verkrijgbaar met een enkele of dubbele vergrendeling en kan eenvoudig achteraf op veel van onze modellen worden gemonteerd.

3. Bescherm kostbaarheden…

met kluizen, brandkasten en schuilplaatsen.

 

Het is het veiligst als u uw waardevolle spullen bij u draagt. Maar dat is niet altijd mogelijk, zeker niet op een ontspannende of actieve vakantie. Als u iets waardevols in uw camper moet achterlaten, kunt u extra beveiliging toevoegen met een camperkluis.

Er zijn twee categorieën van camperkluizen: de eerste dient als een bewaarplaats voor kleinere waardevolle spullen en ervoor te zorgen dat dieven niet eens op het idee komen om in te breken. In de meeste gevallen gaat het om onopvallende dummy’s van bijvoorbeeld soep- of drankblikjes.

Voor grotere kostbaarheden worden permanent geïnstalleerde kluizen aanbevolen. Dit zijn massieve, afsluitbare metalen kluizen die niet gestolen kunnen worden en zo de veiligheid in de camper garanderen. Afhankelijk van het model bieden wij dergelijke kluizen als optionele extra’s vanuit de fabriek aan. U kunt kiezen uit kluizen met een sleutel- of cijferslot. Kiest u voor een model zonder cijferslot, bedenk dan: u moet ook de sleutel van de kluis bewaren of verstoppen.


4. Diefstal voorkomen of opsporen…

Hoe vaak worden campers gestolen?

Dat campers helemaal in zijn, blijkt niet alleen uit het enthousiasme voor de vakantievorm en de goede verkoopcijfers in de branche, maar helaas ook uit de diefstalstatistieken van campers. De diefstal van campers en andere kampeermiddelen is van 2019 tot 2020 met 8,7 procent gestegen. U kunt gebruik maken van startonderbrekers of GPS-trackers om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van diefstal. Daarover hieronder meer.

Startonderbrekers…

Stuursloten en wielklemmen

Het meest waardevolle voorwerp dat u bij u hebt op een caravanvakantie is waarschijnlijk uw camper zelf. Het is daarom raadzaam om na te denken over een diefstalbeveiliging voor uw camper.

Enkele van de ingebouwde maatregelen die u kunt nemen om uw camper tegen diefstal te beschermen, zijn verborgen schakelaars om de dieselpomp of de accu van het voertuig apart van het contact te activeren. Als u de verborgen schakelaar niet kent, kunt u niet wegrijden, en heeft u de beveiliging van uw camper verhoogd.

Als alternatief kunt u een stuurklem voor uw camper gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze op het stuurwiel geschroefd, zodat deze niet meer kan worden bewogen. Daardoor kan niemand met uw camper wegrijden zonder het stuurslot van de camper te verwijderen, waar alleen u een sleutel voor heeft.

Wielklemmen werken volgens hetzelfde principe. Deze worden echter direct aan de buitenkant van de camper aan de wielen bevestigd en maken al van verre duidelijk dat dieven geen kans hebben. U zorgt voor een extra dosis veiligheid voor uw camper – vooral wanneer hij lang geparkeerd staat of overwintert.

Lokaliseer de camper met GPS trackers

Mocht het echter gebeuren dat uw camper wordt gestolen, dan zullen u en de speurders er alles aan doen om het terug te vinden. In dat geval zult u blij zijn als u met behulp van een GPS-systeem voor extra beveiliging van uw camper heeft gezorgd. Een bijbehorende GPS tracker kan op elk moment de positie van uw camper bepalen en dit aan u doorgeven via SMS of app. U kunt de coördinaten vervolgens doorgeven aan de politie in geval van een onderzoek.


5. Nog meer veiligheidstips voor uw camper…

Voorkom lekke banden

Naast bescherming tegen indringers en dieven speelt ook het vermijden van pech en ongevallen een belangrijke rol in de veiligheid van uw camper. De meest voorkomende pechgevallen zijn lekke banden. Als u toevallig met hoge snelheid rijdt, kunnen er ongelukken gebeuren die niet alleen uw gezondheid in gevaar brengen, maar ook uw camper.

Het beste is om regelmatig visuele inspecties uit te voeren en de banden van uw camper op beschadigingen te controleren. U dient ook regelmatig de bandenspanning te controleren en uw banden tijdig te vervangen.

Optimale beveiliging van de lading.

Beveiligd dak en bagageruimte achterin

U kunt extra veiligheid tijdens het rijden creëren door ervoor te zorgen dat de lading op de juiste manier wordt geladen en vastgezet. Dit begint met de juiste verdeling van de lading in bergruimten en garages en eindigt met het zorgvuldig vastzetten van uw dak- en achter bagage.

Bagage moet tijdens het rijden dubbel worden vastgezet of met meerdere spanbanden worden vastgesjord, zodat er niets af kan vallen. Want losse bagage zou de veiligheid van uw camper en andere voertuigen in gevaar brengen, vooral op de snelweg.

In de garage achterin uw Camper of op het laadvlak van uw Buscamper vindt u standaard een speciale sjorrails inclusief bagage vastzetogen, om de lading met sjorbanden perfect vast te zetten. Als u niet rijdt, als u stilstaat of zelfs tijdens korte pauzes, moet u ook de bagage op het dak en achter met sloten beveiligen, om dieven geen kans te geven uw fietsen en andere voorwerpen van het dak of de bagagedrager achter te stelen. Informeer nu

Voor uw veiligheid…

Gasalarm

Voor nog meer veiligheid in de camper kunt u zich beschermen met een gasmelder. Het kleine, nauwelijks zichtbare instrument detecteert het gasgehalte in de lucht en waarschuwt u voordat de lucht te ijl wordt. Gas kan bijvoorbeeld ongemerkt in de lucht lekken uit een defecte slang van uw gasfornuis.

Volgens verschillende berichten zou het ook kunnen gebeuren dat kampeerders door criminelen met een externe gastoevoer in hun camper worden bedwelmd en vervolgens beroofd. Om dit risico tot een minimum te beperken of te vermijden, kunt u met een gasmelder voor nog meer veiligheid in de camper zorgen.

Productaanbeveling:
Rookmelder
Veilig slapen met de HYMER rookmelder. Als er rook ontstaat, maakt hij u wakker en waarschuwt u met een luid signaal, zodat u tijdig de camper kunt verlaten en u in veiligheid kunt brengen.

Koolmonoxidedetector

Productaanbeveling:
Koolmonoxidedetector

Koolmonoxide is onzichtbaar en reukloos, waardoor het een verborgen gevaar vormt. Des te beter dat de HYMER koolmonoxidemelder u waarschuwt als er te veel koolmonoxide in de lucht van uw voertuig aanwezig is.
Nu kopen6. Conclusie…

Verhoog uw veiligheid met eenvoudige beschermingsmaatregelen en extra technologie.

De veiligheid van uw camper hangt af van vele factoren. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u uw gevoel van veiligheid verhogen en potentiële gevaren verminderen. Want doordachte veiligheidsmaatregelen, die u gerust kunt markeren met bordjes à la “Opgelet, alarm” of “GPS-beveiligd”, houden potentiële dieven weg van uw voertuig.

Kies uit een breed scala aan veiligheidsvoorzieningen en geniet voortaan van uw gemoedsrust als het om de veiligheid van uw camper gaat.

Hymer

Weergaven: 272

Related Posts

error: