Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Gezondheid identificeert gevallen van autochtone dengue op Ibiza

Gezondheid identificeert gevallen van autochtone dengue op Ibiza en waarschuwt voor het risico dat er meer verschijnen: er is een bevestigd geval en 5 waarschijnlijkheden

Uitbraken

Duitsland heeft Spanje twee uitbraken van dengue meegedeeld die afkomstig zijn uit Ibiza en zes mensen hebben getroffen die tijdens de incubatieperiode naar het eiland zijn gereisd. Het is een bevestigd geval en een waarschijnlijk geval, naast vier die compatibel zijn met epidemiologische verbanden. Daarnaast  waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid voor een matig risico dat er tussen mei en november meer overlast zal zijn. 

Het bevestigde geval is een 27-jarige vrouw die in augustus 2022 op Ibiza was met haar partner en hun 14 maanden oude dochter. De drie begonnen de symptomen op de 31e van die maand, maar ze testten alleen de moeder. Dengue-diagnose werd bevestigd door detectie van specifieke IgM-antilichamen en viraal antigeen. 

Het waarschijnlijke geval is op haar beurt een 37-jarige vrouw die naar Ibiza reisde en in oktober 2022 samen met haar partner en haar 9-jarige zoon naar dezelfde stad ging als de vorige positieve. Na aankomst op het eiland op de 6e kreeg ze symptomen op de 13e van die maand, de kleine op de 12e en de derde waarschijnlijk getroffen op de 15e.Alleen de moeder ging naar de gezondheidsdiensten en de diagnose dengue werd uitsluitend gesteld door het detecteren van IgM-antilichamen . 

Dankzij de bewaking van geïmporteerde positieven werd een waarschijnlijk indexgeval geïdentificeerd , afkomstig uit Mexico, dat symptomen begon op 11 augustus en in dezelfde plaats bleef als de twee beschreven tussen 11 en 31 augustus.

Een van de potentiële dragers van dengue is de Aedes albopictus- mug , aanwezig in het hele Spaanse Middellandse Zeegebied en de Balearen en in sommige gebieden in het binnenland en in het noorden van het land. In 2014 werd het  voor het eerst ontdekt en sindsdien wordt het op het hele eiland als ingeburgerd beschouwd, zoals gerapporteerd door het Health Alerts and Emergencies Coordination Centre (CCAES), behorend tot Health. Na kennis te hebben genomen van deze gevallen, hebben de regionale autoriteiten de relevante vectorsurveillance- en controleacties en communicatie en informatie aan het publiek gepland.

Risico

Het risico dat nieuwe autochtone gevallen op Ibiza verschijnen in deze tijd van lage vectoractiviteit wordt als laag beschouwd, maar zal tussen mei en november matig zijn . Het gevaar kan worden verminderd door bestrijdingsacties uit te voeren die gericht zijn op het verminderen van de dichtheid van deze muggen. 

In de rest van de gebieden van Spanje waar Aedes albopictus voorkomt, is het risico op nieuwe autochtone gevallen tijdens de activiteitsperiode van de vector, van mei tot november, matig . In de koudste maanden, van december tot april, is het gevaar laag en op plaatsen zonder de aanwezigheid van deze mug is hij onbestaande.

Weergaven: 43

Related Posts

error: