Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

De prijzen voor eieren zijn in Spanje bijna 30 procent gestegen

Volgens de recent gepubliceerde gegevens van het Europese Statistiekbureau  Eurostat, zijn de prijzen voor eieren in de Europese Unie in 2022 met 30 procent gestegen. De prijzen stegen het meest in Tsjechië met 85% en het minst in Duitsland en Luxemburg met 18%. In Spanje stegen de prijzen voor ‘huevos’ volgens Eurostat de prijzen met 27,2% tussen januari 2022 en januari 2023.

De prijzen

De prijzen  van dat basisvoedsel stijgen wereldwijd explosief als gevolg van een uitbraak van vogelgriep die al maandenlang miljoenen kippen dwingt tot slachting in verschillende delen van de wereld. Tel daar de inflatie en hoger transportkosten bij op, en ook de eieren zijn duurder geworden. Hierdoor is het bereiden van de traditionele Spaanse ‘tortilla de patatas’ of aardappelomelet ook duurder geworden.

In Spanje stegen de prijzen voor ‘huevos’ in een jaar tijd met 27,2%, dat is minder dan de 44,1% in België, maar meer dan de 24,2% in Nederland (al is dit een voorlopig percentage).

Stijging EU

De grootste stijging van de prijzen in EU-lidstaten werd waargenomen in de Tsjechische Republiek (85%), gevolgd door Hongarije (80%) en Slowakije (79%). De stijgingen waren het laagst in Duitsland en Luxemburg, met beide landen een toename van 18%. In Oostenrijk was er een stijging van 19%, in Frankrijk en Italië beiden 21%.

Productie en consumptie

Volgens gegevens van Eurostat werden in 2020 in de Europese Unie in totaal 7,1 miljard eieren geproduceerd. Wat betreft het aantal eieren dat wordt geconsumeerd, zijn er geen exacte gegevens beschikbaar voor de Europese Unie als geheel. Echter, volgens schattingen van de Europese Commissie, bedroeg de gemiddelde jaarlijkse consumptie van eieren per persoon in de EU in 2019 ongeveer 243 stuks.

Schatting

Voor Spanje zijn er ook geen exacte gegevens beschikbaar over het aantal eieren dat jaarlijks wordt geconsumeerd. In 2020 werd er in Spanje ongeveer 1,4 miljard eieren geproduceerd. De gemiddelde jaarlijkse consumptie van eieren per persoon in Spanje wordt geschat op ongeveer 283 stuks. Het is echter belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts schattingen zijn en dat het werkelijke aantal eieren dat wordt geconsumeerd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

 

Weergaven: 17

Related Posts

error: