Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Camper gewild bij dieven: zo voorkom je dat-ie gestolen wordt

Campers zijn een gewild object voor dieven. Afgelopen weekend nog stal een man na een handgemeen een camper in Venlo. Toen de politie hem op de hielen zat reed hij met camper en al de Maas in. Er zijn er dit jaar tot nu toe al 44 gestolen, en dan moet de piek in juli nog komen. Wat kan je doen om te voorkomen dat jouw huis op wielen gestolen wordt?

De dief die de camper in Venlo stal is weliswaar niet ver gekomen, toch is het nog maar de vraag of de eigenaar er ooit nog mee op pad kan gaan. De camper moest door een voorbijvarende boot richting de kade geduwd worden.

Jaarlijks worden er gemiddeld 105 campers met een Nederlands kenteken gestolen. Opvallend is dat er veel van Noord-Hollandse eigenaren tussenzitten. “Een van de verklaringen daarvoor is dat daar een bende actief was”, vertelt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

n dus kun je maar beter goed voorbereid zijn en de kans op diefstal verkleinen. Een optie is het gebruiken van TrackJack, een gps-systeem waarmee je precies kunt zien waar je camper zich bevindt. Je plaatst hiervoor een apparaatje in de wagen die verbonden is met je telefoon of computer.

“Hij werkt op de tien minuten nauwkeurig”, vertelt Michelle van Breukelen van TrackJack Europe aan EditieNL. “Je kunt ‘m niet alleen volgen, maar hij geeft ook meldingen als hij wordt ontvreemd.”

Camperbezit Nederlanders

In mei van dit jaar bezaten alle Nederlanders bij elkaar in totaal 166.241 campers. Dat aantal stijgt al jarenlang. In 2021 werden in totaal 3164 nieuwe campers verkocht. Dat is 29 procent meer dan 2020.

Maar er is meer om op te letten, vertelt Stan Stolwerk, directeur van Camperclub NKC. “Zoals versnellingsbaksloten, manieren om je ramen te beveiligen en een extra slot op de deur. En een stuurslot. Met al die tools wordt inbreken en wegrijden wel lastig. We adviseren camperaars en kopers om dit soort systemen aan te brengen als die niet standaard geleverd zijn.”

Toch blijf je kwetsbaar met een camper. “Een simpele tip is om waardevolle spullen in je camper uit het zicht te halen. Een camper heeft vrij veel glas, en mensen kunnen dus makkelijk naar binnen kijken. Als er dan een iPad op het tafeltje is blijven liggen, is dat natuurlijk niet handig.”

Extra tips tegen diefstal van LIV:

  1. Installeer altijd een goedgekeurd elektronisch CCV-alarmsysteem.
  2. Monteer bij voorkeur ook een mechanische beveiliging op het stuur, rempedaal en/of de versnellingspook (BearlocK).
  3. Laat geen dure spullen achter in je camper en/of neem een goede kluis die met bouten vastzit aan een frame/chassis om dure spullen in op te bergen.
  4. Zet e-bikes, scooters of andere voertuigen op slot in de bergruimte. Maak ze vast aan een stalen beugel of stang. Toegangsdeuren zijn vaak eenvoudig te forceren.
  5. Sluit grote dakluiken af bij vertrek. Dieven kunnen naar binnen kruipen of met een stok het raam of de deur openmaken.
  6. Inventariseer of registreer dure spullen die in je camper liggen.

Weergaven: 397

Related Posts

error: