Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Zonnepanelen op de camper deel2

Wie wil er nou niet kosten besparen en onafhankelijk zijn van het vaste net?

De belangrijkste twee redenen die wij horen voor zonne-energie op de camper zijn simpel en komen neer op het volgende. De eerste is Ultieme vrijheid. Met een zonnepaneel camper kun je gaan en staan waar je wilt en wanneer je verbruik bescheiden is ben je compleet onafhankelijk van vaste laadpunten. Als je af en toe van plek wisselt laad je dynamo ook de accu nog op. De tweede reden is simpel, we blijven Hollanders en dat is om kosten te bespreken. De stroomprijzen lopen uit de hand en zo betaal je tegenwoordig op sommige campings al 5-10 euro voor stroom per dag. Reken maar uit hoe snel je je zonnepanelen systeem terugverdient bij dit soort prijzen.

Kunnen er eigenlijk wel zonnepanelen op mijn camper?

Het antwoord op deze vraag is simpel te beantwoorden met een ja. Elke camper is geschikt voor zonnepanelen. Natuurlijk zijn er wel zaken waarmee we rekening moeten houden. Zo is een hefdak bijvoorbeeld niet geschikt voor glazen panelen vanwege het gewicht. De eerste vraag die we onszelf moeten stellen is hoeveel ruimte heb ik op mijn dak beschikbaar voor zonnepanelen. Dit moet een stuk zijn dat bij voorkeur vrij van schaduw is. Een zonnepaneel levert aanzienlijk minder vermogen als ook maar een klein deel van het paneel in de schaduw is. Wanneer we weten hoeveel ruimte er is kunnen we nadenken over de accu. Ook hier is het antwoord simpel; al onze laadregelaars zijn geschikt voor alle reguliere types accu die je kunt vinden als huishoudaccu in een camper. Dit betreft AGM, Gel, semi tractie en lithium.

Welk zonnepaneel heb ik nodig?

Al onze zonnepanelen zijn geschikt om gebruikt te worden op een camper. Welk paneel het moet worden hangt van een aantal zaken af. Zo kunnen zoals eerder gezegd op een camper met hefdak geen glazen panelen in verband met gewicht en ben je aangewezen op flexibele zonnepanelen deze panelen zijn superdun en licht van gewicht. Echter is de levensduur van deze panelen wel korter dan glazen panelen. Wanneer je een vast dak hebt is deze vrijwel altijd geschikt voor glazen panelen. Uitzondering op deze regel zijn de kunststof daken, informeer bij ons als u twijfelt en over de mogelijkheden. Glazen panelen zijn grofweg in te delen in twee soorten. De polykristallijne en de monokristallijne panelen. Het grootste verschil is het fabricage process. Bij monokristallijne cellen wordt elke cel afzonderlijk gegoten en bij polykristallijne cellen gieten ze een staaf silicium en zagen daar plakjes vanaf. Qua opbrengst zijn de twee types nagenoeg gelijk. Een monokristallijn paneel is gevoeliger voor directe instraling waarbij de zon loodrecht op het paneel staat. En een polykristallijn paneel is gevoeliger voor diffuus licht dus bij bewolkt weer of als de zon er niet loodrecht op staat. Over het jaar genomen is de opbrengt van beide types vrijwel gelijk. De vraag die overblijf is welk wattage zonnepanelen hebben we nodig. Deze vraag zal beantwoord worden in de volgende hoofdstukken.

Welke laadregelaar past het beste bij zonnepanelen?

En bestaan grofweg twee soorten zonnepaneel laadregelaars. De PWM regelaar. PWM staat voor puls breedte modulatie. Wat eigenlijk een duur woord is voor een schakelende voeding. Bij een PWM regelaar opent de regelaar honderden keren per seconde de verbinding van het zonnepaneel naar de accu. Door dit heel snel te doen zorgt de regelaar ervoor dat er nog teveel spanning naar de accu toe gaat en zodoende zorgt hij voor een perfect lading van je accu. De tweede soort is een MPPT regelaar. MPPT staat voor maximum power point tracker oftewel maximale stroom punt tracker. Deze regelaar bevat een transformator welke de stroom van het zonnepaneel omlaag kan transformeren naar de juiste spanning om je accu te kunnen laden. Doordat deze regelaar continue het punt zoekt waarop het zonnepaneel het meeste levert haalt deze 10-30% meer stroom van het paneel af. Een MPPT regelaar heeft minimaal 2 volt en soms wel 5 volt overspanning nodig van het zonnepaneel om op te starten. Dit kan betekenen dat bij een enkel paneel in de praktijk de 10-30% verbetering niet behaald wordt.

Opbrengst zonnepanelen: De 4 uren zon per dag regel

Een veel gehoorde vraag is; wat wekken zonnepanelen nou op per dag? Aangezien dit verschilt van maand op maand en daarnaast is er dagelijks ook nog een verschil want het kan natuurlijk ook in de zomer ook erg bewolkt zijn hebben we een vuistregel die we kunnen gebruiken. Deze vuistregel is de vier uur zon per dag regel. Deze regel gaat op van het voorjaar tot in het najaar. De vier uur zon per dag regel zegt dat je gemiddeld kunt uitgaan van 4 volle uren zon waarbij het paneel dus 4x zijn eigen wattage opwekt. Zo zal een 120 watt zonnepaneel set dus gemiddeld 120 watt piek x 4 uur zon = 480 watt uur opbrengen (Wh) Simpel toch? Of dit genoeg is of dat we toch een zwaarder paneel nodig hebben leggen we uit in het volgende hoofdstuk.

Hoeveel watt aan zonnepanelen nodig met behulp van de dagen vrij op mijn accu regel

Eenzelfde vuistregel hebben wij om te bepalen hoeveel watt aan zonnepanelen we nodig hebben. Deze vuistregel heet de hoeveel dagen vrij op mijn accu regel. Om deze regel toe te passen in het zaak om de accu helemaal op te laden. Dit kan via de buitenaansluiting of middels rijden. Controleer voordat je begint of de accu echt vol is middels je camper controle paneel. Check hoeveel Ah je accu is. Dit staat op het label op de zijkant of bovenkant van de accu. Meestal zal dit tussen de 75Ah en 110Ah zijn. Ah staat voor ampère uur dit is een eenheid voor hoeveel energie een accu bevat. Soms staat er ook een A op de accu dit geeft aan hoeveel Ampère de accu kortstondig kan leveren. Simpel gezegd is Ah de inhoud van de accu en A hoe snel hij hem leeg kan maken. Nu we weten hoeveel Ah onze accu is kan de test beginnen. Vanaf nu gaan we de camper gewoon gebruiken zonder te rijden of zonder hem op het vaste net aan te sluiten. Wanneer alles in de camper uit gaat eindigt de test. Als voorbeeld: stel we hebben een 110Ah accu en na twee dagen valt alles in de camper uit. Je zou dan kunnen denken dat je 110Ah verbruikt hebt in 2 dagen, helaas is dit niet helemaal zo. Conventionele accu’s zoals semi tractie, AGM en Gel worden door electronica in de camper beveiligd tegen diep ontladen, deze beveiliging ligt op circa 75% van de capaciteit. Onze som wordt dan 110Ah accu * 75% capaciteit / 2 dagen = 41,25Ah per dag. Nu we ons verbruik weten moeten we dit nog omrekenen van Ah naar Wh om gebruik te kunnen maken van de 4 uur zon regel. Om dit te doen neem je het voltage van de accu 12 volt * 41,25Ah = 495Wh. We hebben in de vorige paragraaf geleerd dat een zonnepaneel set 120 Watt per dag 480Wh kan leveren op basis van de 4 uren zon regel. 480Wh is maar een fractie minder dan de benodigde 495Wh en zou daarom zeker geschikt zijn. Een andere optie zou de zonnepaneel set 175 Watt zijn die levert op basis van de vier uren zon regel 700Wh per dag wat meer is dan benodigd. Goed om te weten is dat de laadregelaar PWM of MPPT altijd het zonnepaneel stoppen als de accu vol is u hoeft dus nooit bang te zijn dat je de accu overlaad als je toch een iets groter paneel kiest.

Kan ik de zonnepanelen en regelaar zelf installeren?

Installatie van een zonnepaneel kan op het eerste oog bedreigend overkomen, je moet immers een gat in het dak boren voor de kabels en de laadregelaar op de accu aansluiten. Gelukkig hebben wij een duidelijke installatie handleiding en met gereedschap wat in elke gereedschapskist voorkomt kunt u de installatie goed uitvoeren. Mocht dit toch een stap te ver zijn kunnen wij uiteraard voor de installatie uitvoeren neem hiervoor contact met ons op voor een offerte op maat.

Hopelijk geeft dit antwoord op de meeste vragen die u heeft over zonne-energie op uw camper. Mocht u nog vragen hebben zullen wij die graag voor u beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Team vctrade.nl

Weergaven: 646

Related Posts

error: