De watertank van je camper reinigen is een belangrijk klusje dat je regelmatig moet doen.
De watertank en waterleidingen kunnen na een verloop van tijd namelijk flink onhygiënisch worden, denk aan kalkafzetting, biofilm, algen en bacteriën. Ieeeks! Hoe maak je de watertank van je camper goed schoon? Wij hebben een paar fijne schoonmaaktrucjes en dingen waar je op moet letten voor je op een rijtje gezet.
We raden je aan om ongeveer twee keer per jaar de schoonwatertank, de waterleidingen en de vuilwatertank een grondige schoonmaakbeurt te geven. Zo ga jij, en je huurders, gegarandeerd met een schoon en fris gevoel op vakantie!
Schoonwatertank schoonmaken
De eerste stap is om de schoonwatertank direct na thuiskomst leeg te maken. Je kunt het water dat er nog inzit gewoon op straat of in de tuin laten weglopen. Laat de tank vervolgens even luchten en veeg de binnenkant van de tank droog met een schone doek.
Vervolgens is het tijd om je schoonwatertank te reinigen en ontsmetten. Je kunt hier verschillende reinigingsmiddelen voor gebruiken, denk aan Steradent tabletten, citroenzuur of schoonmaakazijn. Vul je schoonwatertank met een laagje reinigingsmiddel en wat water en gebruik een borsteltje of sponsje om de tank lekker te schrobben. Je kunt eventueel ook een rondje met de camper rijden, zodat het middeltje zich goed verspreidt door het klotsen in de tank. Spoel de tank daarna goed na met flink veel water en laat de tank helemaal leeglopen in de vuilwatertank. Je schoonwatertank kan nu weer gevuld worden met schoon water!
Waterleidingen schoonmaken
De volgende stap is het reinigen van de waterleidingen. Dit doe je door een reinigingsmiddel door de leidingen te pompen. Heeft jouw camper meerdere kranen? Dan is het belangrijk dat je deze allemaal openzet, totdat alle leidingen zijn gevuld met het reinigingsmiddel. Sluit de kranen vervolgens goed en laat dit lekker 24 uur staan. Laat daarna alle leidingen leeglopen, spoel ze grondig na en blaas de leidingen vervolgens met bijvoorbeeld een luchtbed pomp leeg.
Vuilwatertank leegmaken
Tot slot is het belangrijk dat je het vuile water uit de vuilwatertank regelmatig (het liefst zo vaak mogelijk) loost. Dit kan in speciale putten die zijn aangesloten op het riool. Gebruik dus niet zomaar een willekeurige regenput! De meeste campers hebben een klep onder de vuilwatertank die je kunt openen als je met de camper boven een put staat. Vergeet de klep na het lozen niet weer te sluiten!
Nadat je de schoonwatertank en de waterleidingen hebt schoongemaakt, komt het vuile water natuurlijk in de vuilwatertank terecht. Laat dit water inclusief reinigingsmiddel minimaal een uur in de vuilwatertank staan, zodat deze ook goed wordt gereinigd. Gooi daarna je vuilwatertank leeg.
Diesel in de watertank?
We horen wel eens dat er per ongeluk diesel in de watertank is gekomen tijdens het tanken. Kan natuurlijk gebeuren, maar het is wel belangrijk dat je dit goed oplost! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Diesolan of Steradent tabletten.
Overige tips
- Zorg dat je het water in de watertank iedere drie tot vier dagen volledig vervest. Bij voorkeur om de dag als het erg warm weer is.
- Gebruik altijd een schone waterslang om je watertank bij te vullen. Daarmee voorkom je dat er via die weg alsnog bacteriën in je watertank terechtkomen. Geen schone waterslang tot je beschikking? Gebruik een schone gieter! Je kunt ook een speciale vulgieter voor je camper aanschaffen. Door de lange tuit en deksel kun je de gieter goed stofvrij houden.
- Doe je watertank nooit helemaal vol, dat is vaak alleen maar onnodig extra gewicht dat je meesleept. In de meeste watertanks past namelijk zo’n 100 liter water.
- In de camper gebruik je water voor koken, wassen, afwassen, douchen en het doorspoelen van het toilet. Voor drinkwater kun je nog altijd het beste flessenwater gebruiken.
- Probeer het reinigen van je watertank zo milieuvriendelijk mogelijk te houden. Dit doe je door bijvoorbeeld een eco-reinigingsmiddel aan te schaffen en geen gebruik te maken van agressieve middeltjes als bleekmiddel of ammoniak. Dat is overigens ook beter voor je tank en leidingen!
Weergaven: 398