Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Stroom op de camping

Hoe zit het ook alweer?

Ga je naar de camping en heb je stroom nodig, dan krijg je vaak een aansluiting van 6 ampère aangeboden. Of 10, of 16. En de apparaten die je meeneemt hebben 230 Volt nodig. Of 12. Terwijl het verbruik van je waterkoker dan weer 1.000 Watt is… Zie je door de bomen het bos niet meer? We leggen het uit!

Ongemerkt zijn we in de loop der jaren heel wat meer elektronische apparaten mee gaan nemen op vakantie. Denk alleen al aan je mobiele telefoon (en die van
je reisgenoten) die moet worden opgeladen, de iPad, laptop, Nintendo voor de kids, een draadloze speaker en ga zo maar door. En we houden allemaal natuurlijk van een vers kopje koffie of thee in de ochtend, we hebben een eigen koelkast en het licht moet ook nog aan. Misschien nog een oventje of elektrische barbecue erbij. Al met al kan het stroomverbruik dan flink oplopen en daar moet je dus rekening mee houden als je een kampeerplaats boekt. De vuistregel is in elk geval: ampère x Volt = Watt. Maar wat(t) betekent dat precies?

Bereken je totale stroomverbruik

Allereerst is het belangrijk om te inventariseren wat het totale stroomverbruik is van alle apparaten die je meeneemt. Dat wordt uitgedrukt in Watt en staat meestal op een sticker of op de verpakking vermeld. Weet dat er speciaal voor op de camping apparaten verkrijgbaar zijn die minder stroom verbruiken dan de vergelijkbare apparatuur die je thuis hebt. Dus een oventje of kacheltje met een lager wattage. Vrijwel elk caravan- en camperbedrijf met een campingshop heeft daarvan een ruim assortiment op voorraad. Zo verbruikt een tafelventilator slechts 40 Watt, maar een Senseo-koffiezetter al gauw 1000 Watt en een kacheltje voor in de voortent 1500 Watt. Tel het stroomverbruik van alles wat je redelijkerwijs tegelijkertijd zou willen gebruiken bij elkaar op en dan weet je hoeveel Watt je nodig hebt. Hou er rekening mee dat vrijwel elk apparaat bij inschakelen kortstondig meer stroom verbruikt dan aangegeven.

Bereken hoeveel stroom je krijgt

Op de meeste campings krijg je standaard een aansluiting van 6 ampère aangeboden. Dat is in feite de capaciteit van dat stroompunt en soms kun je ook nog kiezen voor standplaatsen met een hogere capaciteit, bijvoorbeeld 10 of zelfs 16 ampère. Heb je bijvoorbeeld een grote caravan of camper met een airco-installatie, breedbeeld-TV en grote koelkast aan boord, dan is 16 ampère bepaald geen overbodige luxe. Wat vervolgens van belang is, is de netspanning die wordt uitgedrukt in Volt. In vrijwel heel Europa mag je ervan uitgaan dat die spanning 220 of 230 Volt bedraagt. Niet 12 Volt, want dat is de spanning die je boordaccu afgeeft. Daar kun je bijvoorbeeld prima een lampje mee laten branden of je telefoon opladen, maar is niet geschikt voor je Senseo of Nespresso. Uit de stroompaal bij je kampeerplek komt dus 230 Volt en dat kun je vermenigvuldigen met het aantal ampère om zo te bepalen hoeveel stroom je gelijktijdig ter beschikking hebt. Met andere woorden: een standaard-aansluiting van 6 ampère betekent dat je in totaal 1.380 Watt (= 6 ampère x 230 Volt) op een bepaald moment kunt verbruiken. Met een aansluiting van 16 ampère kom je dus op 3.680 Watt.

Rekenvoorbeeld

Of je dan voldoende hebt of dat je zekeringen eruit gaan slaan, hangt dus helemaal af van hoeveel apparaten je tegelijkertijd gaat gebruiken of opladen. Met een aansluiting van 6 ampère zal het niet mogelijk zijn om tegelijkertijd de kachel op volle toeren te laten draaien, broodjes af te bakken en koffie te zetten, terwijl ook de koelkast gewoon aan staat. Daar moet je dus wel goed over nadenken. Onthoud tevens dat apparaten die warm (moeten) worden, meer stroom verbruiken, zoals de kachel en de waterkoker. Een rekenvoorbeeld:

Kleine koelkast: 80 Watt
Tafelventilator: 40 Watt
Koffieapparaat: 1.000 Watt
Oventje: 800 Watt
Waterkoker: 1.000 Watt
Kachel op maximaal: 1.500 Watt

Dit alles bij elkaar verbruikt gelijktijdig dus al bijna 4.500 Watt en daar heb je dan (gedeeld door 230 Volt) een aansluiting van bijna 20 ampère voor nodig. Maar die is op een camping vrijwel niet beschikbaar. Al deze apparaten kun je dus niet tegelijkertijd gebruiken. Geen paniek! Zorg in elk geval dat je je bewust hiervan bent en dan jouw reisgenoten ook. 

Weergaven: 23

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 7Bezoekers online. :
  • 125Bezoekers vandaag:
  • 439Bezoekers gisteren:
  • 3162Bezoekers vorige week:
  • 399741Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: