Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Watertank en waterleiding van caravan/camper reinigen

De watertank en waterleiding van caravan en camper reinigen is een klusje wat je regelmatig moet doen. De watertank en waterleidingen van een caravan en camper vervuilen na verloop van tijd enorm. De vervuiling bestaat uit kalkafzetting, algen en bacteriën. De watertank reinigen en het schoonmaken van de waterleiding van de caravan en camper is dus i.v.m. hygiëne van groot belang.

Het is dan ook zaak om de leidingen goed leeg te blazen (met bijvoorbeeld een luchtbed pomp) als de camper/caravan de stalling in gaat. Het meest optimaal is om de leidingen en watertank twee maal per jaar te reinigen. Een keer aan het einde van het seizoen voordat de caravan of camper de stalling in gaat en een keer aan het begin van het kampeer seizoen.

Huismiddeltjes

Steradent tabletten: Die bevatten soda, chloor en zuurstof en daarmee pak je zowel de kalk, algen en bacteriën aan. Steradent is te koop bij drogisterijen, supermarkten en op o.a. Amazon.nl en Bol.com.

Bleekmiddel: ontsmet heel goed maar pakt de kalk niet aan. Een nadeel is de chloor- geur en smaak.

Citroenzuur: pakt voornamelijk de kalk aan en in mindere mate de algen en bacteriën. Citroenzuur is o.a. te koop op Amazon.nl en Bol.com.

Professionele middelen

Gently Tank Cleaner zorgt voor zowel reiniging als verfrissing van het watersysteem in caravan en camper. Ideaal na de winterstalling of wanneer het water langere tijd heeft stilgestaan.

Gently Tank Cleaner verwijdert kalkaanslag, zeepresten en ander hardnekkig vuil. Ook bestrijdt en voorkomt het nare geurtjes.

Gently Tank Cleaner is te koop op Kampeervoordeel.nl en Obelink.nl

H11 Plus verswatertankreiniger is een reiniger in korrelvorm. Dit 100% biologische reinigingsmiddel verandert in zuurstof en mineralen zodra de korrel met water in aanraking komt. Ten opzichte van de vloeibare reinigingsmiddelen is H11 Plus een voordelig product. Ook geschikt voor caravans/campers met een boiler.

H11 Plus watertankreiniger is o.a. te koop op: Kampeervoordeel.nl.

Reich watertankreiniger, 5-in-1 reinigingsproduct. Reinigt de schoonwatertank, de waterleiding, kraan, afvalwaterbuis en de afvalwatertank van caravan of camper. Toe te passen na de winterstop of als het watersysteem een paar weken niet gebruikt is geweest. Inhoud 1 liter.

Reich watertankreiniger is te koop op: Kampeervoordeel.nl en Obelink.nl.

STIMEX® Watertankreiniger (voor watertank en leidingen): Een milieuvriendelijk en reinigend concentraat. Reinigt de leidingen en watertank van de caravan, van de camper of van de boot. Verwijdert kalk en aanslag. Het is aan te bevelen om minimaal 1 keer per seizoen de tank en leidingen te reinigen (in ieder geval na een langere stallingperiode). Bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing is ook de boiler meteen schoon en ontkalkt. STIMEX® is een goed alternatief voor Kemdirect die niet meer geproduceerd wordt.

STIMEX® watertankreiniger is o.a. te koop op: Kampeervoordeel.nl.

123 Decal Ontkalker: Decal ontkalker van 123 bestaat uit een organisch zuur wat kalkaanslag verwijdert in watertank en waterleidingen, boilers en huishoudelijke apparatuur. Daarnaast neutraliseert Decal ook eventuele geurtjes. 123 producten zijn te koop op Kampeerwereld.nl en Obelink.nl.

Gezien de jarenlange doorontwikkeling en de testen zijn de professionele schoonmaakmiddelen het meest veilig om te gebruiken.

De professionele middelen zijn ook te koop bij een kampeerwinkel.

Stappenplan voor het schoonmaken van de watertank en waterleidingen

Wij gebruiken zelf voor het schoonmaken van de watertank en waterleidingen de Steradent Triple Action Plus tabletten (te koop op: Bol.com) omdat Steradent geen of weinig smaak afgeeft. Een bijkomend voordeel van Steradent is dat het ook gewoon te koop is bij de supermarkt.

De mengverhouding wij aanhouden is: 1 steradent tablet op 1 liter (warm) water.

Tap voor dat je begint de waterleidingen en de boiler af middels de aftapkraantjes die meestal in de buurt van de boiler gemonteerd zijn. Draai zodra de leidingen leeg zijn de aftapkraantjes weer dicht.

Watertank reinigen

Begin met het reinigen van de watertank, maak de tank eerst helemaal leeg en vul de tank met een laagje reinigingsmiddel. Dan de watertank reinigen met een borsteltje of sponsje. Spoel de watertank goed na met ruim water en vul hem daarna volledig met het reinigingsmiddel.

Reinigen van de waterleiding

De volgende stap is het reinigen van de waterleiding. Pomp het middel door de leidingen. Heeft je caravan of camper meerdere kranen (bijvoorbeeld de douche) dan moet je ze allemaal open zetten totdat alle leidingen zijn gevuld met het reinigingsmiddel. Sluit de kranen goed en laat het 24 uur zo staan.

Laat de leidingen en de watertank helemaal leeglopen en blaas ze bij voorkeur leeg met bijvoorbeeld een luchtbed pomp (niet met je mond) en spoel ze daarna grondig na.

Let op, gebruik je voor het schoonmaken van de watertank en waterleiding de professionele middelen, volg dan de instructie van de fabrikant.

Schoonhouden van de watertank en leidingen

Als de waterleidingen en watertank éénmaal schoon zijn is het zaak om ze ook (zo goed mogelijk) schoon te houden.

Hadex

Door Hadex toe te voegen aan het water houd je de watertank fris en schoon.

Hadex is een desinfectant voor drinkwater in waterinstallaties. Het middel is te gebruiken tegen bacteriën, algen en andere micro-organismen in het water. Hadex houdt het drinkwater langer houdbaar. Ook kan Hadex gebruikt worden voor het reinigen van de waterleiding en het ontsmetten van de watertank.

Hadex is als beste getest door de NKC [testresultaten].

Ontvang 10% korting op Hadex® Drinkwater desinfectie en op alle andere Star brite producten met de kortingscode KM-SB-10 op Kampeervoordeel.nl.

Tank-O3

Een tweede (duurdere) methode om de watertank schoon te houden is het installeren van de Tank-O3. De Tank-O3 is een klein inbouwsysteem voor in uw schoonwatertank. Op basis van elektrolyse wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Aangezien ozon een uiterst sterke, geur- en smaakloze en niet gevaarlijke oxidant is zorgt Tank-O3 er voor dat het water in de watertank, maar juist ook de schoonwatertank zèlf, volledig kiemvrij blijft. Tank-O3 doodt alle bacteriën, virussen, schimmels, sporen en zorgt ervoor dat de watertank geheel biofilmvrij blijft.

We hebben zelf (nog) geen ervaring met Tank-O3 maar het systeem komt goed uit de bus in de NKC [testresultaten] maar is wel een dure oplossing (€ 399,00). Zie ook: Waterveiligheid vanzelfsprekend met TANK-O3.

Dompelpomp

Tijdens het reinigen van de watertank en leidingen zal ook de dompelpomp weer schoon worden. In de dompelpomp kan wel kalk gaan afzetten op de schoepen waardoor in de loop der tijd zijn pompfunctie steeds minder zal worden. De pomp zal altijd sneuvelen als je op vakantie bent want dan gebruik je hem. We raden aan om altijd een reserve dompelpomp bij je te hebben zodat je de kapotte pomp gelijk kan vervangen want het is vervelend als je bijvoorbeeld je toilet niet meer door kunt spoelen.

Dompelpompen zijn te koop op: Kampeervoordeel.nl en Obelink.nl.

TIP: Neem ook een losse jerrycan (met kraan) mee zodat je altijd 100% vers water hebt voor je koffie/thee of voor een slokje tussendoor (bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen). Op Jerrycanshop.nl zijn jerrycans te koop van 5, 10, 15 en 20 liter.

Weergaven: 238

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 3Bezoekers online. :
  • 8Bezoekers vandaag:
  • 242Bezoekers gisteren:
  • 2192Bezoekers vorige week:
  • 376069Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: