Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Watergebruik in de camper

Waar gebruik je water allemaal voor in de camper? Hoe gebruik je het veilig? Hoe kun je legionella voorkomen? Waar moet je aan denken als je water loost? Op deze pagina kom je er alles over te weten.

Gebruik

De meeste campers hebben een schoonwatertank van 100 tot 120 liter. Dit water gebruik je voor koken en afwassen, wassen, douchen en het doorspoelen van het toilet. Als drinkwater kun je het beste flessenwater gebruiken, gekocht of zelf vers gevuld en in de koelkast gezet. Blijf petflessen overigens niet eindeloos hervullen, koop geregeld nieuwe.

Een voorraad van 100 liter water is doorgaans voldoende voor twee dagen voor twee personen, die allebei kort douchen. Douche je buiten de camper, of wissel je af met kattenwasjes, dan doe je natuurlijk langer met je water. Zolang je iedere drie tot vier dagen de tank vrijwel leeg maakt en dan op een schone manier vult met vers water, gaat het goed met de hygiëne en krijgen ongewenste micro-organismen weinig kans.

Veiligheid

Vers drinkwater uit de kraan is in de meeste Europese landen van goede kwaliteit, maar steriel is het niet: er zit over het algemeen een minieme hoeveelheid micro-organismen in. Dat is geen probleem, behalve als water een tijd blijft stilstaan, zoals in een watertank. Dan krijgen die micro-organismen de kans om zich eens lekker te gaan vermenigvuldigen. Naast die kleine hoeveelheid die al in het water zit, kan het water ook besmet raken bij het vullen van de tank, door vuile handen of een vuile slang of gieter.

Tips voor veilig watergebruik

 • Zorg dat al het water elke drie tot vier dagen helemaal ververst is.
 • Gebruik je weinig water? Vul de tank dan half. Dat scheelt ook nog eens in je gewicht.
 • Was de handen voor het vullen.
 • Als je de tank vult met een gieter, dan zie je of het water helder is en weet je precies hoeveel liter je tankt. Laat de gieter altijd drogen en maak hem geregeld schoon.
 • Koop een speciale vulgieter, met lange tuit en deksel. De tuit past in de waterinlaat en het deksel houdt de gieter stofvrij.
 • Voordeel van een gieter: er is altijd wel een kraan die je kunt gebruiken.
 • Gebruik je een slang, spoel deze dan vooraf goed door en laat hem na het vullen helemaal leeglopen. Maak de uiteinden regelmatig schoon, met zeep, afwasmiddel of een ontsmettend doekje. Een cassette met een platte slang is ruimtebesparend, maar heeft als nadeel dat deze voor gebruik helemaal moet worden afgerold. Bovendien droogt een platte slang slecht, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen vermeerderen.
 • Binnen in de slang kan zich een biofilm ontwikkelen, een slijmerig laagje dat een voedingsbodem vormt voor algen en bacteriën. Een slang is moeilijk te reinigen, vervang hem iedere twee tot drie jaar.
 • Zorg dat de slang geen contact maakt met de kraan of met slang die gebruikt wordt bij het spoelen van toiletcassettes. Gebruik altijd de kraan voor vulwater.
 • Gebruik je eigen slang. Een ter plekke aanwezige slang is altijd verdacht: er zijn mensen die de schoonwaterslang gebruiken voor het spoelen van hun toiletcassette. Bovendien weet je niet hoelang de slang er al hangt en of deze van binnen verontreinigd is. Koppel de slang die er hangt tijdelijk af. Is dat niet mogelijk, gebruik dan een andere kraan en de gieter.
 • Om je slang overal te kunnen aansluiten, heb je koppelstukken van verschillende diameters nodig. Koop een verzameling koppelstukken bij campingwinkel of bouwmarkt. En vergeet na het vullen niet je koppelstuk weer van de kraan af te halen.

Legionella voorkomen

Van de bacteriën die het water kunnen besmetten, is de legionella een heel gemene. Deze bacterie kan een acute infectie van de luchtwegen veroorzaken. Bij de meeste mensen gaat het om griepachtige verschijnselen van voorbijgaande aard, maar de infectie kan ook uitlopen op een venijnige longontsteking, legionellose ofwel veteranenziekte, waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Het sterftecijfer bedraagt tussen de 2 en 10 procent en het duurt voor veel patiënten lang voordat ze zich weer de oude voelen.

Alle reden dus om een besmetting te voorkomen. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie, bijvoorbeeld bij het douchen, maar niet door het drinken van water met legionella. De bacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën, maar als het water stilstaat en een temperatuur heeft van tussen de 24 en 45 graden Celsius, kan legionella explosief groeien. Boven de 55 graden gaat de bacterie dood.

Om legionella binnen de camper te voorkomen, moet de boiler op tenminste 60 graden worden ingesteld. Campings nemen als het goed is allerlei maatregelen om legionella te voorkomen. Maar de vraag is of dat voldoende is. Blijf altijd zelf nadenken. Als de vulslang bij de serviceplek voor campers een beetje gebarsten is en de hele dag lekker in het zonnetje hangt, kun je een donkerbruin vermoeden hebben dat het een oude slang is met een bio-filmpje aan de binnenkant. Een volle slang met lauw water kan een fijne broedplaats voor legionella zijn. Het kan, hoeft niet. Maar neem het zekere voor het onzekere en gebruik een dergelijke slang niet.

Water lozen

Net als de schoonwatertank is de vuilwatertank bij de meeste campers 100 liter. Vuil water, ook wel grijs water genoemd, moet gedumpt worden in speciale putten die aangesloten zijn op het riool. Je kunt niet zomaar een willekeurige regenput gebruiken, omdat veel van dergelijke putten het hemelwater direct in het oppervlaktewater lozen. Er zijn campers met een slangafvoer, maar de meeste hebben een klep onder de vuilwatertank, die je moet openen als je netjes boven een put gemanoeuvreerd staat.

Tips

 • Loos je vuile water zo vaak mogelijk. Dat scheelt gewicht.
 • Hoewel de afvoer van een camper zo geconstrueerd hoort te zijn dat je geen last hebt van stank, kan het toch gebeuren dat je een en ander gaat ruiken. Jet kunt dat op een aantal manieren tegengaan: vaak lozen; zorgen dat het vuile water relatief schoon is door bijvoorbeeld de vaat van tevoren met een keukenpapiertje schoon te vegen; of een borrelglaasje schoonmaakazijn door de gootsteen spoelen.
 • Vergeet niet na het lozen de klep weer te sluiten.
 • Nooit doen: gaan rijden met de klep een klein stukje open en een waterspoor achterlaten. Dat is asociaal.
 • Soms sta je op een camperplek waarvan de beheerder zegt dat je het water gewoon mag laten lopen. Probeer daarom je vuile water zo milieuvriendelijk mogelijk te houden, bijvoorbeeld door eco-afwasmiddel en -douchegel aan te schaffen en geen agressieve stoffen als bleekmiddel of ammonia te gebruiken. Dat is ook beter voor je leidingen en tank.

Schoonmaken

Als je thuiskomt van je trip, moet de camper leeggehaald en vanbinnen en buiten schoongemaakt worden. Het belangrijkste is om meteen de watertanks te legen. Zowel de schoonwatertank, omdat zich hier een biofilm kan ontwikkelen, als de vuilwatertank, die kan gaan stinken. En ook de wc-cassette moet snel geleegd en gespoeld, anders wordt het met de dag een steeds vervelender klusje.

Watertanks schoonmaken

Leeg de schoonwatertank direct na thuiskomst. Het is schoon water, dus je kunt het gewoon op straat of in de tuin laten weglopen. Laat de tank zo mogelijk luchten en drogen. Als de tank goed bereikbaar is, dan kun je met een schone doek de tank vanbinnen schoon en droog vegen.

Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water; 500 gram citroenzuur op 50 liter water; 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water; of één buisje Steradent op 30 liter water. Er zijn ook speciale watertankreinigers verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Tank en leidingen vullen, stukje rijden om lekker te laten klotsen en de volgende dag leeg laten lopen.

Als je het water via de kranen en afvoer naar de vuilwatertank laat lopen, krijgen die ook een schoonmaakbeurt. Goed naspoelen door de tank weer te vullen, stukje te rijden en leeg te laten lopen. Het is vrij veel werk, maar het voorkomt een hoop ellende. Een stinkende en schimmelige watertank is niet alleen bijzonder onaangenaam, maar ook erg ongezond.

Diesel in de watertank

Een ongelukje is snel gebeurd. Is bij tanken diesel in de watertank terecht gekomen dan kan de smaak en geur vaak goed verwijderd worden. Er zijn goede ervaringen bekend met het middel ‘Diesolan’. Diesolan is bij diverse leveranciers verkrijgbaar. Ook met het reinigen van de watertank met ‘Steradent’ tabletten hebben wij goede ervaringen vernomen.

Weergaven: 72

Related Posts

error: