Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wat kost een camper (per jaar)?

Ben je van plan om een camper te kopen? Dan heb je misschien nog geen idee met welke kosten je rekening moet houden. En hoeveel geld heb je nodig om een goede camper te kopen? In dit blog geven we je inzicht in de kosten, zowel voor de aanschafprijs als de jaarlijkse kosten.

Hoeveel kost een camper?

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. De prijs van een camper ligt natuurlijk heel erg aan het merk, type, bouwjaar en andere luxe. Dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar voor weinig geld krijg je tegenwoordig ook niet veel. Een goedkope camper kan ook betekenen dat je nog veel geld in het opknappen moet steken. Een goed onderhouden tweedehands camperbusje kun je vinden vanaf ongeveer 15.000 – 20.000 euro. Alles onder de 15.000 zijn vaak opknappers. Nieuwe campers kosten gemiddeld tussen de 40.000 en de 80.000 euro, maar er zijn ook campers van 150.000 euro.

Camper accessoires

Een camper is ook altijd nog uit te breiden met luxe accessoires. Denk aan een fietsendrager, luifel, airco, extra dakluik of een mooie tv. Zijn deze accessoires heel belangrijk voor je? Dan is het een goed idee om hier budget voor te reserveren. Met een beetje geluk vind je een tweedehands camper met alles erop en eraan, maar vaak is het nooit helemaal 100% naar wens. Afhankelijk van je wensen ben je aan extra accessoires ook al snel een paar honderd tot duizenden euro’s verder.

Bijkomende camper kosten per jaar

Met alleen de aanschafprijs en de eventuele accessoires ben je er nog niet.

Het is ook goed om je te realiseren dat je onderstaande kosten hebt:

Camperverzekering

In Nederland is het verplicht om je camper minimaal WA te verzekeren. WA staat voor aansprakelijkheidsverzekering en deze verzekering dekt schades die jij met je camper veroorzaakt bij een ander. Daarnaast kun je ook nog verder verzekeren voor onder andere brand, diefstal, storm, maar ook Allrisk: dekking voor alle schade, ook als het je eigen schuld is. Met alleen een WA verzekering ben je al snel €500,- euro per jaar kwijt en voor Allrisk kan dit oplopen tot wel €2500,- per jaar.

Let op: Wil je je camper verzekeren tegen diefstal? Dan moet je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen aan bepaalde beveiligingseisen voldoen. Deze eisen zijn afhankelijk van de waarde van de camper en de gewenste dekking. Meestal gaat het om een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot of beveiligingsslot dat ingebouwd moet zijn. Check deze voorwaarden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Wegenbelasting

Heb je een oude camper op het oog? Voor campers van 40 jaar of ouder betaal je geen wegenbelasting. Hetzelfde geldt voor elektrische campers. Voor alle jongere campers wel.

Er zijn dan 2 tarieven:

  • Het kwarttarief: Dit tarief geldt voor particulier gebruik van campers met fossiele brandstof tot 40 jaar oud. Omdat campers meestal niet het hele jaar door gebruikt worden, betaal je verhoudingsgewijs minder belasting dan een auto. Het kwarttarief betekent dat je per kwartaal maar een kwart betaalt van de motorrijtuigenbelasting.
  • Het halftarief: Dit tarief geldt voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd . Dat betekent dat je ieder kwartaal de helft betaalt van de motorrijtuigenbelasting.

Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel je ongeveer kwijt bent. Voor een camper die rijdt op benzine en een gewicht heeft van rond de 300 kilo, ben je ongeveer rond de 150 euro per kwartaal kwijt aan wegenbelasting.

Onderhoud

Dit zijn natuurlijk hele variabele kosten. Maar het onderhouden van je camper is net als bij andere motorvoertuigen erg belangrijk. Goed onderhoud is veel plezier van je camper. Houd er dus rekening mee dat je sowieso wel een paar honderd euro per jaar kwijt bent aan onderhoud.

Afschrijving

Bij een nieuwe camper is de afschrijving (waardevermindering) zo’n 10% per jaar. Dit kan dus in de eerste jaren heel snel gaan. Bij oudere campers is de afschrijving veel minder tot bijna niets. Helemaal in de huidige campermarkt kan een leuke oude camper nog stijgen in waarde. Je kunt dus besparen met het kopen van een oudere camper, maar aan de andere kant ben je wel weer meer onderhoudskosten kwijt.

Stalling

Met een beetje geluk kun je nog een goedkope camperstalling vinden. Maar de prijzen blijven jaarlijks stijgen en tegenwoordig ben je toch al snel rond de €600,- kwijt per jaar voor de stalling. Deze prijs ligt in de Randstad nog wel hoger. Richting het platteland hebben mensen zelf meer ruimte of hebben ze bekenden waar ze kunnen stallen.

Weergaven: 293

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 6Bezoekers online. :
  • 246Bezoekers vandaag:
  • 376Bezoekers gisteren:
  • 2985Bezoekers vorige week:
  • 386050Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: