Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wat iedereen moet weten over vocht in de camper

Vocht in de camper voorkomen; dat is de slimste gedachte! Want als het vocht er eenmaal inzit, krijg je het er niet zo gemakkelijk uit met alle gevolgen van dien. De meeste verzekeraars vergoeden vochtschade niet, wat een extra reden is uw camper scherp in de gaten te houden.

Waartoe leidt vocht in de camper?

Vocht kan lekkages in de hand werken, het hout aantasten en er kunnen schadelijke schimmels ontstaan. Zulke schimmels zijn er in vele soorten en maten. Vooral de zwarte en groene schimmels kunnen vervelende gezondheidsklachten veroorzaken zoals allergieën, vermoeidheid, huiduitslag of hoofdpijn.

Gek genoeg kan er in uw camper een vochtprobleem ontstaan zonder dat u het in de gaten hebt. Waar komt dat vocht vandaan, oftewel hoe ontstaat vocht én wat kunt u er zelf tegen doen?

Vocht ontstaat in warme lucht

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude. De warme lucht neemt water in zich op en zodra die afkoelt, ontstaat er condens. Dat condenseren gebeurt op de koudste plekken in de camper zoals:

  • Ramen
  • Dakluik
  • Alkoof (ruimte boven de bestuurdersplek)
  • Wanden
  • Vloer
  • Kasten
  • Andere opbergplekken

Hoe ontdekt u vochtschade in de camper?

Neemt u de camper opnieuw in gebruik en ruikt u op dat moment een muffe lucht die na het luchten niet verdwijnt? Zo’n muffe lucht kan duiden op vochtschade. Onderzoek het volgende:

  • Schimmel

Schimmelvorming is met het blote oog waarneembaar. U ziet zwarte puntjes bijvoorbeeld op het kitwerk. Zwarte puntjes kunnen ook op andere plekken voorkomen. In extremere gevallen ziet u een roze of rode waas.

  • Zachte wanden en vloer

Controleer de wanden en vloeren. Kunt u die een tikje indrukken? Dit kan duiden op vochtschade.

  • Vochtplekken

Ziet u donkere kringen op de wand en bobbels op de vloer? Voelen die plekken wat zacht aan? Dit kan duiden op vochtschade.

Wat kunt u doen om vocht in de camper te voorkomen?

  • Kies een stallingsplaats die overdekt en droog is en genoeg ventileert.
  • Voordat u de camper naar de stalling brengt, lucht u hem zo goed mogelijk. Leg bijvoorbeeld de kussens op hun kant of neem ze mee naar huis. Laat de deuren openstaan en zet de ventilatieluiken op de ventilatiestand. Let ook op de koelkastdeur; sluit die niet helemaal af.
  • Plaats een vochtvreter of twee. Zet het bakje in een emmer zodat het opvangbakje niet overstroomt in de camper.

Beste moment vochtmeting

Voor een camper die het jaarrond buiten staat, maakt het moment van vochtmeting niet uit. Overwintert uw camper in een droge, overdekte stalling? Laat dan de vochtmeting in het najaar uitvoeren. Onze tip? Combineer deze vochtmeting gelijktijdig met de taxatie van uw camper. De meeste verzekeraars verplichten campereigenaren, die hun camper allrisk willen verzekeren hun camper eens per 2 tot 3 jaar te laten taxeren. Bij ons is een taxatie inclusief vochtmeting.

Vochtpercentage staat in het taxatierapport

Als wij een camper taxeren, voeren wij altijd een vochtmeting uit. Blijkt dat het vochtpercentage in de camper te hoog is, dan vermelden wij dat in het taxatierapport. Zo’n te hoog vochtniveau in de camper verlaagt zijn waarde.

Waarom de camper laten taxeren?

Afhankelijk van de verzekeraar kent uw camper, na taxatie, de eerste 5 jaar geen afschrijving. Een taxatie werkt dus in uw voordeel als uw camper bijvoorbeeld 4 jaar na de taxatie verloren gaat. Nee…, daar moet u niet aan denken. Maar de uitkering die de verzekeraar vergoedt, verzacht het leed.

Nog een reden om uw camper te laten taxeren? De waarde van toegevoegde accessoires zoals een automatische satellietschotel, luifel, motor- of fietsenrek of zonnepaneel loopt ongemerkt op. Bij schade of diefstal is het relevant dat uw verzekeraar de werkelijke waarde kent en zodat die in de polis vermeld wordt. Laat die waardebepaling vaststellen door een onafhankelijk VRT of TMV gecertificeerd registertaxateur.

Bezoeken: 155

Related Posts

error: