Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wallonië lage-emissiezone niet voor 2025

De invoering van een lage-emissiezone (LEZ) in heel Wallonië per 1 januari 2023 wordt mogelijk uitgesteld tot 1 januari 2025. Dat melden diverse bronnen, waaronder de Belgische autonieuws-site Gocar.

De Lage Emissie Zone (LEZ) die in januari 2023 in werking zou moeten treden, zal uiteindelijk niet worden ingevoerd door het niet publiceren van de uitvoeringsbesluiten. 

Op de officiële site van de Waalse overheid houdt nog altijd de oorspronkelijke datum aan, al wordt wel gemeld dat de Waalse regering de data nog onderzoekt en dat een en ander ‘wacht op een update’. De vertraging zou het gevolg zijn van een misser van de overheid, die verzuimd zou hebben om een aantal uitvoeringsbesluiten te nemen en te publiceren. Het oorspronkelijke besluit om de zone in te stellen en daarmee de grootste lage-emissiezone van Europa te creëren, werd al in 2019 genomen.

Boog omheen

Vanaf 2023 zouden in heel Wallonië alleen nog auto’s welkom zijn met de milieu klasse Euro II of hoger, wat erop neerkomt dat auto’s van voor 1996 het Franstalige deel van België niet meer in mogen. In 2024 zouden ook auto’s met Euro II worden geweerd, wat betekent dat auto’s van voor 2001 er met een boog omheen moeten. Zoals het er nu uitziet, wordt 1 januari 2025 de datum dat minimaal Euro IV is vereist en dat in één klap alle auto’s van voor 2006 worden geweerd. Wel is het naar verwachting mogelijk om voor auto’s die niet voldoen, acht keer per jaar een dagpas van €35,00 aan te schaffen.

Oldtimers

Het zou zo maar kunnen dat er mogelijk een uitzondering gemaakt word voor oldtimers en voor auto’s die minder rijden dan drieduizend kilometer per jaar, maar ook deze regels lijken niet uitgewerkt. Onduidelijk is wat de leeftijdsgrens is voor een oldtimer, 30 of 40 jaar. Ook is niet vastgesteld hoe het jaarlijks aantal gereden kilometers te controleren is.

Weergaven: 545

Related Posts

error: