Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Waarom wandelen goed is voor je lichaam

Wandelen is gezond, lees en hoor je vaak. Maar waarom eigenlijk? Een overzicht van de positieve effecten van wandelen op je lichaam.

Wandelen verbetert je conditie

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we dagelijks een half uur matig intensief bewegen. Van heel rustig wandelen gaat je conditie niet heel erg vooruit, omdat je je hart en longen dan te weinig gebuikt. Wandel je echter in een stevig tempo waarbij je hartslag stijgt en je sneller gaat ademhalen, dan train je je conditie. Uiteindelijk wordt je hart hierdoor sterker en dit heeft een positief effect op je bloeddruk en je bloedvaten. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Tijdens het wandelen train je ook je longcapaciteit om zuurstof goed op te nemen en te transporteren via je hart en bloedvaten.

Wandelen is goed voor je botten…

Als je wandelt, gebruik je je spieren, botten en kraakbeen. Je botten bestaan uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt. Als je te weinig nieuwe botcellen aanmaakt, wordt het bot zwakker en ontstaat er botontkalking (osteoporose). Het vervelende is dat je dit pas merkt als je iets breekt na een val. Door voldoende te bewegen, kun je het proces van botontkalking remmen.  

…en voor je kraakbeen

Tussen je botten en gewrichten zit elastisch weefsel: kraakbeen. Dit kraakbeen bestaat uit met water gevulde cellen. Kraakbeen dat weinig wordt belast, verliest water en wordt daardoor dunner. Hierdoor kun je last krijgen van pijnlijke en stijve gewrichten. Van bewegen, bijvoorbeeld wandelen, blijft je kraakbeen stevig.

Wandelen versterkt je spieren

Tijdens het wandelen gebruik je spieren, met name je beenspieren. Als je je spieren weinig gebruikt, worden deze na verloop van tijd zwakker. Door te wandelen houd je je spieren sterk. Dit geldt ook voor je hart, want dit is ook een spier. Je kunt je beenspieren tijdens het wandelen extra trainen door bijvoorbeeld heuvelop te lopen.   

Wandelen kan overgewicht voorkomen

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. Wandelen kun je relatief (bijvoorbeeld vergeleken met hardlopen) lang volhouden en op die manier kun je veel energie verbruiken.

Bovendien verbrand je tijdens wandelen relatief veel vet. Uiteraard moet je om van wandelen af te vallen ook rekening houden met je energie-inname. Wandelen heeft als voordeel dat het een weinig blessuregevoelige sport is. Intensief sporten is niet voor iedereen met overgewicht haalbaar en verstandig.

Wandelen is goed voor je geest

Behalve voor je lichaam is wandelen ook goed voor je geest. Het zorgt voor ontspanning en dat heeft ook weer positieve gevolgen voor je lichaam. Door ontspanning en bijvoorbeeld een betere nachtrust, voel je je ook lichamelijk beter.

Waarom wandelen goed is voor je brein

Dat wandelen en bewegen belangrijk zijn voor een gezond lichaam, is inmiddels algemeen bekend. Maar wandelen doet meer. Welke invloed heeft het op ons brein? Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein legt het uit.

Wat doet Stichting Bewegen voor je Brein?

Stichting Bewegen voor je Brein is opgezet om de wetenschappelijke informatie over de invloed van bewegen voor je brein en psyche, naar een breder publiek te brengen. De stichting wil mensen bewust maken van wat bewegen hen kan opleveren, zodat zoveel mogelijk mensen hier hun voordeel uit kunnen halen.

Wat zijn de positieve effecten van wandelen op je brein?

De fysieke voordelen van wandelen zijn inmiddels algemeen bekend, maar lichamelijke activiteit leidt ook tot verbetering van het leervermogen en het langetermijngeheugen. Beweging heeft daarnaast ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je zelfwaardering en geloof in eigen kunnen vergroten en je gaat beter in je vel zitten. Maar bewegen werkt ook preventief tegen het ontwikkelen van diverse psychische klachten.

Wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen als we bewegen?

Lichamelijke activiteit blijkt de vorming van neuronen in onze hersenen te vergroten. Eén van de twee gebieden in de hersenen waar nieuwe neuronen worden aangemaakt, is de hippocampus. Dit gebied is zeer belangrijk voor leer- en geheugenprocessen.

Tevens komt er bij intensiever bewegen de stof BDNF vrij (Brain Derived Neurotrofic Factor). Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen. Daarnaast worden er stofjes aangemaakt zoals endorfine, serotonine en dopamine en hier word je gelukkig van. Meer informatie over de werking van bewegen op je hersenen is te vinden op bewegenvoorjebrein.nl.

Hoe lang en hoe intensief moet je wandelen om de positieve effecten te ervaren?

Helaas bestaat hier geen algemeen advies voor. Hoe intensiever je wandeling, hoe meer positieve effecten. Je kan wandelen op verschillende manieren inzetten, vertelt Han. Jouw eigen doel bepaalt het tempo en de duur van je wandeling. Wil je herstellen van bijvoorbeeld burn-out klachten en stress, dan is het goed om stevig door te wandelen en ook wat langer te wandelen. Wil je tot rust komen, even stoppen met piekeren, dan is het goed om rustig door de natuur te wandelen en je omgeving in je op te nemen. Dit is mindful wandelen en hier kan dertig minuten wandelen je al veel positieve effecten geven.

Beweegnorm

In Nederland heeft de Gezondheidsraad advies uitgebracht over de beweegrichtlijnen. Zij zegt dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen, verspreid over diverse dagen. Langer en vaker bewegen geeft extra gezondheidsvoordelen, voor zowel je lichaam als je brein. Bij matig intensief bewegen versnelt je hartslag en ga je soms zelfs een beetje zweten. Je moet voelen dat je lichaam iets aan het doen is.

Hoe zorg ik ervoor dat ik ook echt ga wandelen?

Han vertelt ons dat het heel belangrijk is om een plan van aanpak te maken. ‘Vaak is het geen gebrek aan wilskracht, maar een gebrek aan een plan’. Bedenk een doelstelling: waarom wil ik wandelen? Is het om fitter te worden, of om stress te verminderen? Op die manier kan je bepalen hoeveel en wat voor soort beweging voor jou geschikt is. Op de website van Bewegen voor je Brein kan je gemakkelijk een plan van aanpak maken.

Het helpt ook om een wandelbuddy te zoeken. Wanneer je samen afspraken maakt, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat wandelen. Spreek nu bijvoorbeeld digitaal af met je buddy. Bel elkaar tijdens het wandelen of stuur elkaar foto’s wanneer je onderweg iets leuks tegenkomt.

Wandelbond Nederland (KWbN). KWbN is de grootste wandelorganisatie van Nederland. Wij geloven dat wandelen bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven. Met wandel.nl willen wij zoveel mogelijk mensen inspireren, motiveren en ondersteunen om in beweging te komen via wandelen.

Bezoeken: 124

Related Posts

error: