Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Tips voor een betere nachtrust tijdens uw vakantie

Veel mensen hebben moeite met inslapen op vakantie. En bovendien verhoogt slaapgebrek de kans op gewichtstoename.

Hoe komt dat ?

Het lichaam functioneert het best in uitgeruste toestand. Als je niet genoeg slaap krijgt, ervaart je lichaam dat als stress en die stress zet zich om in vet. Als je moe bent, kun je minder stress aan, dus ben je eerder geneigd om naar voedsel te grijpen ter compensatie. Streef naar zo’n 8 uur slaap per nacht. En…..slapend “slanker worden”… wat wil je nog meer!

Welke voedingsmiddelen bevorderen de slaap?

Zure kersen:

Melatonine is het slaaphormoon waardoor je in slaap valt (en blijft). Hoewel je aan het eind van de dag zelf melatonine aanmaakt, kun je ook extra melatonine binnenkrijgen via voeding. Zure kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine.

Noten:

Magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Wanneer de hoeveelheid magnesium in het lichaam te laag is, is het moeilijk om in slaap te vallen. Eet een uur voor het slapen een klein handje rauwe, ongezouten amandelen voor een betere nachtrust. Amandelen veroorzaken geen grote pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je ’s nachts niet snel wakker wordt. Ook lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoten zijn rijk aan magnesium.

Valeriaan:

Valeriaan is een natuurlijk ontspanningsmiddel. De stoffen uit deze kruidachtige plant kunnen je helpen om te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Door een half uur voor het slapen het licht te dimmen, een boekje te lezen en een kopje valeriaanthee te drinken, ben je verzekerd van een goede routine om tot rust te komen.

Bananen:

Bananen zijn rijk aan magnesium en kalium. Beide mineralen kunnen onrustige gevoelens verminderen en je helpen om te ontspannen. Daarnaast bevatten bananen een flinke hoeveelheid tryptofaan (het aminozuur die betrokken is bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine).

Eieren:

Direct voor het slapen kun je het beste niet eten. Als je een uur voor het slapen echt trek hebt, vermijd dan het schaaltje chips of een suikerrijke snack. De koolhydraten in deze snacks kunnen een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor je juist ’s nachts wakker ligt van de energie. Kies in plaats daarvan voor een gekookt eitje. Zowel het eiwit als de dooier zijn rijk aan eiwitten die je bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Welke voedingsmiddelen zorgen dat je juist moeilijker in slaap komt?

Eet geen koolhydraten voor het slapen gaan.

Het eten van pasta of muesli vlak voor het naar bed gaan zorgt ervoor dat je moeilijk in slaapt komt. Dit heeft te maken met het feit dat koolhydraten je bloedsuikerspiegel verhogen waardoor je een boost van energie krijgt die je echt niet nodig hebt voor je nachtrust.

Drink geen alcohol.

Terwijl een drankje ervoor zorgt dat je in slaap valt, zal datzelfde slaapmutsje de kwaliteit van de slaap die je krijgt sterk verminderen. Vaak zorgt de alcohol ervoor dat je ’s nachts tijdelijk wakker wordt.

Vermijd blauw licht in de slaapkamer van TV en mobile telefoon.

Weergaven: 70

Related Posts

error: