November belooft weer een drukke filemaand te worden. Zorg daarom voor goed zicht en controleer je accu. Wist je dat ook je fietsaccu extra aandacht nodig heeft? We geven je zes tips. Verder: zó vang je meer geld voor je auto én een veelbelovende stadsauto in het jasje van een semi-terreinwagen.
Reflectie op de fiets
Val extra op in het donker
Jassen, schoenen, helmen en tassen: reflecterende kleding maakt je beter zichtbaar. Negen fietsproducten met reflectie op een rij waarmee jij schittert in het donker. En waarom een fietsreflector nooit je fietsverlichting mag vervangen.
Fiets reflector: wat doet het?
Het weegt niks, kost weinig en is zeer energiezuinig: je hebt geen batterij of dynamo nodig om tóch licht af te geven. Reflectie is handig voor net dat beetje extra zichtbaarheid. Maar hoe werkt het?
- Reflectoren weerkaatsen het licht van andere bronnen. Van straatverlichting, de maan en van lampen van andere verkeersdeelnemers. Daardoor lijkt het alsof een fietsreflector licht geeft.
- Zelfs witte of heel lichte kleding reflecteert licht. Je wordt beter gezien in het verkeer. Daar kun je rekening mee houden als je een winterjas of regenkleding koopt.
- Retroreflectoren kaatsen licht terug in exact dezelfde richting als waar het vandaan komt: naar de fietser of automobilist wiens licht op de retroreflector valt.
- Een fluorescerende kleur werkt anders, die zet kortgolvig licht om in langere golflengten, waardoor het lijkt alsof het materiaal licht geeft.
Met reflectie maak je slim gebruik van de verlichting van andere verkeersdeelnemers. Dat is meteen ook het belangrijkste nadeel van reflecterend materiaal: er moet eerst licht op een reflector vallen, wil je zichtbaar zijn in het donker. Reflecterende kleding en producten kunnen dus nóóit je fietsverlichting vervangen.
Weergaven: 120