Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Televisie in de camper

Wie met de camper op pad is, kan niet de kabel uitrollen om televisie kijken. Camperaars moeten gebruikmaken van de tv-signalen die via de ether worden gestuurd.

Televisie kijken via DVB-T2

Als je met de camper in Nederland verblijft, kun je volstaan met de aanschaf van apparatuur voor het gebruik van Digitenne en een abonnement. Het installeren is eenvoudig en vergelijkbaar met thuis.

Voor de ontvangst van publieke en commerciële zenders heb je nodig:

  • Een antenne
  • Digitenne abonnement (incl. DVB-T2 Digitenne leenontvanger)
  • Televisie.
Vanaf 2019 zijn in Nederland en diverse andere landen overgeschakeld op DVB-T2 met HD kwaliteit. Voor Nederland is nu een nieuwe Digitenne ontvanger nodig van KPN. Oudere DVB-T ontvangers, ook die in oudere tv’s zijn ingebouwd, zijn niet meer geschikt. Gebruikte je een tv met ingebouwde ontvanger, dan kan deze meestal nog steeds worden gebruikt als beeldscherm, maar uitsluitend samen met de nieuwe ontvanger.

De nieuwe ontvanger heeft voor zover bekend een losse 12V-adapter en is in principe dus ook op 12V te gebruiken.

DVB-T2 zonder abonnement

Zonder abonnement en met wat beperkingen kan het eenvoudiger en voordeliger door zelf een ontvanger aan te schaffen voor DVB-T2, die voorzien is van HEVC ofwel H.265 decodering. Dat laatste moet er echt bij staan. Je ontvangt dan in Nederland NPO-1, -2 en -3,  een regionale zender en enkele radiostations. In Duitsland circa 20 Duitse publieke en regionale zenders. Uiteraard afhankelijk van het zendersignaal. In de meeste Europese landen zijn wel, nationale en regionale, ongecodeerde programma’s te ontvangen, maar niet in België en Zwitserland

Er is wel een tv-antenne nodig, bijvoorbeeld die van een oude Digitenne-ontvanger. Ontvangers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro.

Televisie kijken via DVB-S

Het plaatsen en richten van de schotel is het meest belangrijke onderdeel van het opzetten van een satellietontvangstinstallatie. Het richten op de juiste satelliet vraagt een juiste hoogteafstelling en kompasrichting van de schotel. Afhankelijk van waar je je bevindt in Europa, veranderen de hoogte (elevatie) en kompasrichting (azimut). Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de schotel moet worden ingesteld.

Een app als bijvoorbeeld ‘SatFinder’ (Android) of Satellite Finder (iOS) kan goed helpen. Voor meer comfort tijdens het richten van de schotel zijn er automatische satellietschotelsystemen die zowel los geplaatst kunnen worden of vast gemonteerd zijn op de camper.

Grootte van de schotel

Een ander aspect is de grootte van de schotel (45, 50, 65, 85, 100, 120 etc.): deze is bepalend voor het ontvangstbereik bij slecht weer of op de randen van de satellietfootprint.

Zuid-Europa

Bij Canal Digitaal is voor een schotel met een diameter van 60 cm diameter voor de kust van Portugal en (zuid)kust van Spanje net te ver. Daarvoor wordt ca. 90 cm aanbevolen, deels zelf meer. Deze waarden zijn indicatief en ook weersafhankelijk. Kijk voor details op de website voor Canal Digital. Een (vakantiea)abonnement kost vanaf ongeveer 20 euro per maand.

Het gebruiksgemak en de grootte van de schotel bepalen de investering die varieert van € 200,- (los en handmatig)  tot € 2.500,- (vast en automatisch).

Satellietontvanger (DVB-S2 Decoder)

Tegenwoordig is meestal een DVB-S2 ontvanger benodigd omdat HD televisie nu de gangbare standaard is.

Voor het ontvangen van Nederlandse programma’s is een geschikte ontvanger met abonnement van Canal Digitaal benodigd.

Zonder abonnement kan ook, eventueel met een eenvoudige DVB-S2-ontvanger zonder smartcard of abonnement. Maar dan is uit Nederland alleen BVN (Beste Van Nederland) te ontvangen. Deze zendt weer uit via de Astra 1M satelliet.
De ontvanger dient MPEG4 te ondersteunen. Een HD- of HD-ready ontvanger voldoet daar aan. Met diezelfde ontvanger zijn dan overigens ook circa veertig gratis Duitse zenders te ontvangen, enkele Engelse (CNN, CNBC-europe, Euronews & Al Jazeera) en Franse (Arte,  TV5-Monde & Euronews). Dit kan via de Astra 1satelliet. De details voor de zenderinstellingen staan hier.

Sinds 30 september 2020 is BVN niet meer op de Hotbird-satelliet te vinden.

Abonnement Canal Digitaal

Nagenoeg alle Nederlandse kanalen worden gecodeerd uitgezonden. Om deze te kunnen ontvangen was een speciale Canal Digitaal ontvanger of een speciale CA module met smartcard benodigd. Tegenwoordig levert CD een ontvanger met geïntegreerde CA+module en geïntegreerde smartcard. Alternatief is er een CA+ module met geïntegreerde smartcard welke in gewone TV’s gebruikt kan worden mits die een satellietontvanger hebben (DVB-S2) en een gleuf voor de CA+ module. Voor oude CA modules zijn nog wel smartcards verkrijgbaar. Let dus goed op wat je bestelt voor je abonnement.

Bekijk de abonnementen en zenderpakketten van Canal Digitaal.

Regelmatig worden door Canal Digitaal wijzigingen in de zenders en zenderfrequentie doorgevoerd. Voor een ongestoorde ontvangst is het van belang om periodiek de zenders opnieuw in te laden op de ontvanger. Een aantal ontvangers doet dit automatisch, bij anderen dient de ‘Smartscan’ gebruikt te worden. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de ontvanger.

Joyne

Op 9 april 2021 is aanbieder Joyne failliet verklaard. Canal Digitaal heeft de klanten overgenomen en heeft opnieuw het monopolie voor satellietontvangst van Nederlandse zenders.

Televisie kijken op de camping of camperplaats

Indien gebruik wordt gemaakt van een losse schotel, is dat veelal bij een verblijf op een camping. Zeker omdat kampeergedrag op veel camperplaatsen niet is toegestaan. De standplaats op een camping is normaal gesproken uitgerust met een 230v-aansluiting. De gebruikte apparatuur voor televisiekijken zal dan hierop aangesloten kunnen worden.

Televisiekijken op een camperplaats betekent dat de gebruikte apparatuur is aangesloten op het camper 12V-boordnet en dat gebruik wordt gemaakt van een vast gemonteerde schotel of schotelsysteem. Let bij aanschaf van apparatuur op of deze ook voor 12V geschikt is.

Televisie kijken op tablet/telefoon of pc

Overigens is het ook steeds vaker mogelijk om tv te kijken op je telefoon/tablet/pc met een simkaart met groot of onbeperkt mobiel internetabonnement. De ontvangstkwaliteit kan afhangen van het netwerk (3G/4G) en het aantal gebruikers op jouw locatie. Check vooraf wel of ook in het buitenland je internetbundel groot genoeg is. Buiten de EU of buiten je internetbundel kunnen kosten extreem snel oplopen.

Bezoeken: 51

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Inbouwstofzuiger

 

  • 6Bezoekers online. :
  • 272Bezoekers vandaag:
  • 300Bezoekers gisteren:
  • 2868Bezoekers vorige week:
  • 365386Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

lacros-300x300-3
lacros
lacros
lacros-300x300-4
lacros-300x300-5
error: