Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Sterretje in je voorruit

Wat te doen bij een sterretje?

PATS! Buiten jouw schuld zorgt een opspattend steentje voor een sterretje in je voorruit. Gelukkig kun je in zo’n geval bij een keur aan bedrijven terecht om de ruitschade te laten repareren. Hoe groot is de noodzaak, wat kost zo’n reparatie en kan een sterretje reden zijn voor APK-afkeur? De antwoorden op die vragen lees je hier.

Van ster naar scheur

Wat aanvankelijk een onbeduidend sterretje lijkt, kan onder andere door temperatuurwisselingen uitgroeien tot een fikse barst in je voorruit. Dat wil je voorkomen, want het voorraam maakt deel uit van de kooiconstructie van jouw auto en heeft zo rechtstreeks effect op je veiligheid. Laat een sterretje in je autoruit daarom altijd zo snel mogelijk repareren, bijvoorbeeld bij één van de ANWB geselecteerde autoruitherstellers.

Sterretje in de ruit: een aanslag op je portemonnee?

Wanneer je voorruit kan worden gerepareerd, is zo’n reparatie in de meeste gevallen gratis. Is de beschadiging groter dan een 2 euro muntstuk, dan zullen de meeste reparatiebedrijven ervoor kiezen de voorruit in zijn geheel te vervangen. In dat geval betaal je alleen het eigen risico (€75 bij een aangesloten schadehersteller, €150 als je de ruit ergens anders laat repareren). Zo luiden althans de ronkende slogans van de reparatiebedrijven. Maar of dit ook werkelijk het geval is, hangt af van de dekking van jouw autoverzekering. Ruitschade wordt doorgaans alleen vergoed als je een autoverzekering met een Beperkt Casco of All Risk dekking hebt. Hoe dat in jouw geval zit, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Heb je alleen een WA-verzekering, dan ziet het kostenplaatje er anders uit. Een sterretje repareren kost dan zomaar €100. Een complete voorruit heeft inclusief montage en belastingen een prijskaartje van minimaal € 400. En dat is dan nog een exemplaar zonder de benodigde sensoren voor alle hedendaagse rijhulpsystemen!

Ruitschade reden voor APK afkeur?

Je ziet wel eens een auto rijden met een lelijke scheur in de voorruit. Mag je zo eigenlijk wel rijden? Ja, mits het gaat om een enkelvoudige scheur. Een ruitbeschadiging kan namelijk wel degelijk een APK-afkeurpunt zijn, maar alleen wanneer het sterretje of de barst vertakt is en het zicht belemmert.

Hoe wordt een sterretje gerepareerd?

Na het schoonmaken van de beschadiging wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid heldere kunsthars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV-licht uitgehard, waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt. Met een speciale polish wordt het inslagpunt vervolgens glad afgewerkt.

Heeft jouw auto een camera achter het raam en moet de voorruit vanwege ruitschade worden vervangen? Dan is het belangrijk dat jouw rijhulpsystemen worden gekalibreerd, want een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben voor de werking van zulke techniek. Denk bijvoorbeeld aan adaptieve cruise control, dode hoek bescherming of een noodremsysteem. Ben je verzekerd voor een nieuwe autoruit, dan is kalibratie overigens gratis. Anders betaal je zo’n €200.

anwb

Weergaven: 19

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 5Bezoekers online. :
  • 9Bezoekers vandaag:
  • 242Bezoekers gisteren:
  • 2193Bezoekers vorige week:
  • 376070Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: