Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Reken af met zadelpijn

Oorzaken en oplossingen

Zo veel billen, zo veel fietszadels. Wees daarom kritisch waar je op zit en voorkom zadelpijn. Dit zijn de drie meest voorkomende klachten én de oplossingen.

1. Schrale huid door wrijving

Probeer een wat harder zadel

Het rijdt misschien 20, misschien 40 kilometer comfortabel op een schapenvachtje of superzacht gelzadel. Maar vroeg of laat krijg je een zweterig achterwerk, juist omdat je in je zadel wegzakt. Dit leidt tot extra warmte en wrijving en uiteindelijk tot een gevoelige of zelfs kapotte huid. Zeker bij lange fietstochten is een zacht zadel geen oplossing. Probeer een steviger zadel waar je óp zit, in plaats van ín.

Kweek stevige billen

Ook al rij je alleen maar recreatieve tochtjes: je huid zal toch moeten wennen aan het zitten op een fietszadel. Eelt! Dat is wat je nodig hebt. Ga je na een lange tijd weer fietsen, bouw de kilometers dan rustig op. Dat is ook fijn voor je nek en schouders.

Trek geschikte kleding aan

Katoen wordt nat van het zweet en synthetische stoffen ademen slecht. Daardoor wordt je huid vochtig en kwetsbaar. Een speciale fietsbroek of fietsondergoed met zeem neemt de druk weg en voert vocht af. Dat werkt beter dan een zacht zadel.

Tip: Wielrenners gebruiken ‘broekenvet’ – of chamois crème, in goed Nederlands – een vettige crème die de wrijving tussen huid en (fiets)broek vermindert. Die smeer je op je huid, precies daar waar het gevoelig wordt tijdens het fietsen.

2. Pijnlijke zitbotjes

Kies een zadel dat bij jouw lichaam past

Bij een passend fietszadel drukken de zitbotjes op het breedste deel van het zadel. Koop je een nieuw fietszadel, meet dan eerst de afstand tussen je zitbotjes: leg een stuk golfkarton op een stevige, lage tafel. Ga erop zitten, en wel zo dat je zitbotjes in het karton drukken. Probeer vast te stellen wat de drukpunten zijn en meet de afstand. Doorgaans zitten de zitbotjes bij vrouwen iets verder uit elkaar dan bij mannen. Er zijn speciale dames fietszadels te koop, die hebben daarom een iets bredere achterkant.

Vermijd naden en knoopjes

Een onopvallend naadje in je spijkerbroek kan uitgroeien tot een ratelslang naarmate de fietstocht vordert. Ook de rand van je ondergoed kan na een tijdje venijnig bijten in je huid. Probeer een fietsbroek of ondergoed met zeem.

3. Pijnlijk gevoel in het kruis

Ontlast je geslachtsdelen

Je zitbotjes zijn gemaakt om op te zitten, maar op de fiets lukt dat niet altijd. Leun je iets voorover op een sportieve fiets, of staat de punt van je zadel iets omhoog, dan heb je meer druk aan de voorkant. Dit kan dit de zenuwen en bloedvaten in je kruis afknellen. Dat is niet alleen vervelend of zelfs pijnlijk, het is ook nog eens slecht voor je prostaat (mannen) en libido.

Een aanzienlijke deel van je gewicht rust op het zadel en die druk moet ergens heen. Je zitbotjes zijn daarvoor de juiste plek. Met een soepele rug kun je je bekken zo kantelen dat je minder last hebt. Maar dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan … Een andere oplossing is een zadel met een uitsparing aan de voorkant. Daardoor krijg je minder druk op de vitale delen.

Koop niet zomaar een zadel met een gat. Er zijn speciale dames- en herenzadels te koop. Beter nog, kwaliteitsmerken hebben veel keuze in zadels met nét weer andere uitsparingen, verschillende breedtes en van hard tot zachter. Een proefrit maken hoort er gewoon bij. Want wat voor de een werkt, kan verkeerd uitpakken bij een ander. Wil de verkoper geen zadel voor een proefrit beschikbaar stellen? Vraag bij een andere rijwielzaak. Neem geen genoegen met het zadel dat toevallig vooraan in het winkelschap ligt.

Extra tips tegen zadelpijn

Lekker fietsen staat of valt met pijnvrij fietsen. Ook al heb je geen last van een specifiek pijntje, toch fiets je lekkerder als je de druk op je zitvlak vermindert. Heen en weer schuiven op het zadel is een slecht teken: van schuiven op je zadel – wrijving – krijg je juist zadelpijn.

Dit kun je nog meer doen:

  • Train je beenspieren. Als je met je volle gewicht op het zadel rust, heeft je achterwerk meer te verduren dan wanneer je stevig doortrapt. Daarmee kom je als het ware iets los van het zadel. Dat scheelt.
  • Ga onderweg zo nu en dan even op de pedalen staan om je achterwerk te ontlasten, en probeer door te trappen. Spieren en bloedvaten die in de verdrukking zijn gekomen, werk je zo los. Doe dit regelmatig tijdens je fietstocht, dus voordat je last krijgt.
  • Neem talkpoeder mee om de pijnlijke huid te poederen. Dat vermindert de wrijving. Een extra (fiets)broek meenemen om onderweg van kleding te wisselen kan ook verlichting geven.
  • Koop ook een fiets die bij je past. Je kunt eindeloos je zadel hoger of lager zetten, of met de punt naar boven of naar beneden, maar als je fiets te groot of te klein is, lost dat niks op. Op z’n best verdwijnt het ene pijntje en krijg je er een ander voor terug. Overweeg een fietsmeting als je niet lekker zit en niet weet waar dat aan ligt.

Weergaven: 386

Related Posts

error: