Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Met de camper naar Noorwegen

Gebergte dat honderden meters loodrecht uit zee oprijst, imposante fjorden, het noorderlicht en de middernachtzon: qua natuurschoon is Noorwegen van de buitencategorie. Een geweldige ervaring om met de camper te doorkruisen.

Overnachten.

 • Overnachten in Noorwegen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen camperplaatsen en op campings.
  Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
 • Vrij kamperen mag maximaal drie dagen op niet-omheind platteland. Binnen 100 meter mag er geen woonhuis staan.

Algemene Informatie…

Betaalmiddel Noorse Kroon
Landnummer +47
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: Oscars gate 29, 0352 Oslo
T: +347 23 33 36 00 (24/7 bereikbaar)
E:  osl@minbuza.nl 
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Norway
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen…

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in Noorwegen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol…

De tolheffing in Noorwegen is nagenoeg overal geautomatiseerd door AutoPASS. Op basis van je kenteken krijg je de rekening vanzelf (soms na maanden) thuisgestuurd. Als je je registreert bij EPCplc krijg je de rekening eerder en heb je inzage in de registratie.
Ga je langer dan twee maanden of vaker per jaar, dan is al gauw een On Board Unit (OBE) met Autopass contract voordelig. Voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kg is zo’n OBE zelfs verplicht.

Er geldt dan een hoger tarief, behalve als je camper als personenauto (M1) geregistreerd is en je dat vooraf vastgelegd hebt bij EPCplc onder ‘environmental data’. Ook bij lichtere campers kan je dat zekerheidshalve aangeven. Een OBE of Tag kan je bestellen bij AutoPASS.
Voor extra kortingen op tolwegen en veren, kan je daarna contracten afsluiten met één of meer serviceproviders van de verschillende toltrajecten.

Meldt je je met je AutoPASS ook aan bij AutopassFerje kan je bij vooruitbetaling van tegoed in Noorwegen tot 50% veerkosten besparen.
De Noorse Autopass werkt ook in Denemarken, maar je kan ook de Deense Brobizpass  gebruiken in Noorwegen. Er zijn ook nog mogelijkheden via Easygo  dat tevens werkt in Oostenrijk. Reken met alle passen op minimaal 2-3 weken aanvraagtijd.

Brandstof…

Diesel en benzine zijn over het algemeen goed te verkrijgen. In het midden en noorden van het land zijn de afstanden tussen de tankstations groter. LPG is vooral rond Oslo goed verkrijgbaar. In de rest van Noorwegen is dit moeilijker, behalve langs rijksweg 6. LPG stations vind via LPG Norge AS en  myLPG.eu. Bedenk dat bij diverse LPG stations een Credit Card benodigd is.

Rijden in winterse omstandigheden…

Winterbanden zijn verplicht van 31 oktober t/m 31 maart. Advies: neem ook in juni sneeuwkettingen mee.

Maximumsnelheden…

De maximumsnelheden voor een camper in Noorwegen:

 • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u
 • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: 90-110 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 90 km/u

Verlichting…

Dimlicht overdag is verplicht.

Milieuzones…

Oslo en Bergen hebben lage emissiezones waar je afhankelijk van de emissieklasse een bedrag moet worden betaald om toegang tot de zone te krijgen.

Huisdier mee op reis…

 • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
 • Noorwegen hanteert aanvullende regels, kijk voor meer informatie op het LICG.

Overige (camper) reistips…

 • In Noorwegen kunnen Nederlandse en Duitse DIN gasflessen met propaan gevuld worden bij stations van LPG Norge AS.

Checklist…

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Bezoeken: 201

error: