Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Met de camper naar Noord-Macedonië

Het overwegend bergachtige Noord-Macedonië ligt op het Balkanschiereiland en is een camperbestemming buiten de gebaande paden. In dit onontdekte land vind je prachtige steden als Ohrid en Skopje, kun je wandelen in een sprookjesachtig decor van diepgroene bossen en prachtige rotsformaties en neem je een frisse duik in de meest heldere meren.

Overnachten

 • Overnachten in Noord-Macedonië kan op campings en op camperplaatsen. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
 • Vrij kamperen is in Noord-Macedonië niet toegestaan.
 • Noord-Macedonië is wat camperfaciliteiten betreft een land in ontwikkeling.

Algemene informatie

Betaalmiddel Denar
Landnummer +389
Alarmnummers 122
Nederlandse ambassade A: Aminta III (Leninova) 69/71, Skopje 1000
T: +49 30 20 95 60 (24/7 bereikbaar)
E: sko-ca@minbuza.nl
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Exploring Macedonia

 

Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, sleepkabel, veiligheidshesje en verbandtrommel zijn verplicht aan boord te hebben. Voor voertuigen die op lpg of aardgas rijden is ook een brandblusser verplicht.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

In Noord-Macedonië moet tol worden betaald op de snelwegen M1, M3 en M4. De tarieven zijn afhankelijk van het afgelegde traject en de categorie waar jouw voertuig onder valt. De tarieven zijn te zien op via deze website.

Brandstof

Diesel en benzine zijn goed te verkrijgen, LPG is beperkt verkrijgbaar.

Rijden in winterse omstandigheden

Van 15 november tot en met 15 maart moeten alle auto’s die buiten de bebouwde kom rijden, voorzien zijn van winterbanden. Behalve wanneer sneeuwkettingen worden meegevoerd. De minimale profieldiepte is 5 mm voor winterbanden en 6 mm voor winterbanden van vierwiel aangedreven auto’s.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Noord-Macedonië:

 • Binnen bebouwde kom  ≤ 3,5 ton: 50 km/u
 • Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u
 • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u*
 • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u*
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: 80 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 80 km/u

Voor bestuurder jonger dan 21 jaar of hun rijbewijs korter dan 2 jaar hebben geldt hier een maximale snelheid van 60 km/u.

Flitswaarschuwingen

Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. In apparatuur (zoals navigatieapparatuur en telefoons) moet de functie voor signalering van vaste flitspalen of trajectcontroles zijn uitgeschakeld.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is overdag verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed in Noord-Macedonië is 0,8 promille. Voor bestuurders die hun rijbewijs minder dan twee jaar hebben, geldt er een absoluut alcoholverbod.

Huisdier mee op reis

 • Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

 • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Weergaven: 138

error: