Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Met de camper naar Litouwen

Wie Litouwen zegt, zegt Vilnius. Logisch, want het historische centrum in deze middeleeuwse stad is een van de grootste in Oost-Europa. Litouwen heeft echter meer te bieden: mooie natuur, de kastelen bij de historische plaats Trakai en bedevaartplaatsen zoals de kruisberg bij Siauliai.

Overnachten

  • Overnachten in Litouwen kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen mag op het platteland, behalve in nationale parken en op privéterrein.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +370
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: T. Kosciuskos g. 36, 01100 Vilnius
T: +370 52 11 36 00 (24/7 bereikbaar)
E: vil-ca@minbuza.nl
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Lithuania Travel
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Brandblusser, veiligheidsvest, gevarendriehoek en verbandtrommel zijn verplicht.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Brandstof

Diesel en benzine zijn goed te verkrijgen, LPG bij de meeste benzinestations.

Rijden in winterse omstandigheden

winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 1 april.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Litouwen:

  • Binnen bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 90 km/u *)
  • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u *)
  • Snelweg ≤ 3,5 ton: 110/130 km/u
  • Snelweg > 3,5 ton: 90 km/u

*) Voor andere wegen anders dan asfalt- of betonweg: 70 km/h.

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Litouwen verboden.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is overdag verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,4. Voor bestuurders die hun rijbewijs nog geen 2 jaar hebben, bestuurders van een voertuig boven de 3,5 ton of motors geldt een absoluut alcoholverbod.

Overig

De verkeerslichten wijken opvallend af van die in Nederland. Ze springen van groen, naar knipperend groen, naar geel en dan pas naar rood. Wanneer het groen begint te knipperen, dan betekent dat hetzelfde als het oranje/gele licht in Nederland. Je moet dan stoppen indien dat nog kan. Bij geel licht moet je stoppen.

Als er een groene pijl naar rechts naast een rood stoplicht brandt, mag je rechts afslaan. Je moet dan wel voor de stoplijn stoppen en voetgangers en ander verkeer voor laten.

Huisdier mee op reis

  • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Litouwen hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Weergaven: 50

error: