Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 


 

Met de camper naar Italië

Italië is een boeiende lappendeken van regio’s en culturen. Bergtochten maken in de Dolomieten, loom genieten van zon, heerlijk eten en drinken in Toscane, met open mond de kunstschatten aanschouwen in Florence en Rome, door nauwe straatjes manoeuvreren op Sicilië… Grote kans dat je bij vertrek verzucht: arrivederci Italia, we komen zeker terug.

Overnachten

 • Overnachten in Italië kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
 • Overnachten in Italië kan op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen.
 • Vrij kamperen mag met toestemming van grondeigenaar. Maar niet:
  • Op minder dan 1 km van de bebouwde kom.
  • Binnen 50 meter van nationale wegen.
  • Binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt.
  • Binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monumenten.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +39
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: Via Michele Mercati 8, 00197 Rome
T: +39 06 32 28 60 01 (24/7 bereikbaar)
E: rom@minbuza.nl
Verkeersbureau Bekijk voor meer toeristische informatie op deze website
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje is verplicht in Italië.

Voor andere benodigde documenten kijk in deze link van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

Kijk voor informatie over tolwegen in Italië op Autostrade.

Het is van belang het ticket uit de automaat te accepteren om te controleren of de betaling is voldaan. Wanneer een betaling niet lukt, kun je hulp inschakelen door op de serviceknop te drukken. De automaat kan dan een ticket uitgeven dat binnen 15 dagen alsnog betaald dient te worden. Verloopt deze betalingstermijn, dan krijgt de kentekenhouder een naheffing thuisgestuurd, vaak vanuit een incassobureau. Dit kan maanden of zelfs jaren na dato zijn. Omdat het niet om een strafrechtelijke boete gaat, maar een civiele of administratieve vordering, heeft een tolboete een andere verjaringstermijn dan een verkeersboete, namelijk 10 jaar. Het is dus zaak alle tolbonnetjes tien jaar te bewaren.

Brandstof

Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, wat ook geldt voor LPG in Noord- en Midden-Italië. Zuidelijk is dat minder. Er is altijd een verloopnippel nodig.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar het met borden is aangegeven. Echter, als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld. In het Aostadal moeten tussen 15 oktober tot 15 april winterbanden worden gebruikt of sneeuwkettingen worden meegenomen. Voor Zuid-Tirol, de gemeente Bozen en op de Brennersnelweg zijn winterbanden verplicht. Zorg ervoor dat je ook hier sneeuwkettingen meeneemt. In de zomer is het streng verboden met winterbanden te rijden als de maximum snelheid van die banden lager is dan de maximum snelheid van de auto.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Italië:

 • Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u
 • Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u
 • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 90 km/u
 • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
 • Snelweg ≤ 3,5 ton: 130 km/u
 • Snelweg > 3,5 ton: 100 km/u.

Flitspaalwaarschuwing

Flitspaalsignalering via de navigatie is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.

Verlichting

Buiten de bebouwde kom overdag en in tunnels is dimlicht verplicht.

Pech

Bij pech waarschuwingslichten aanzetten en vijftig meter achter de camper een gevarendriehoek zetten. Op de snelweg moet dit 100 meter zijn.  Iedere inzittende moet bij pech langs de weg staan en een waarschuwingshesje dragen. Toegestane kleuren zijn fluorescerend geel of oranje.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.

Lading

 • De lading mag maximaal 30% van de voertuig/aanhangerlengte aan de achterkant uitsteken.
 • De lengte van de aanhanger wordt berekend inclusief trekhaak en dissel. Lading moet zijn voorzien van een vierkant reflecterend bord van 50×50 cm, met diagonale vijf rode en vier witte strepen.
 • Het bord moet van aluminium of metaal zijn gemaakt.
 • Er wordt beboet als het bord niet aan de Italiaanse richtlijnen voldoet.
 • ‘s Nachts moet de lading worden voorzien van een rood licht indien de lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt.
 • Fietsen op een fietsrek mogen niet uitsteken in de breedte.

Milieuzones

Italië heeft meerdere milieuzones in grote plaatsen. Onder andere in Rome, Florence, Genua, Bologna en Milaan. Met een Ecopass kunnen de steden een dag of voor een onbepaalde termijn bezocht worden. De prijs van de pas hangt af van de vervuilingsgraad van de camper.

Zones met beperkte toegang

Automobilisten kunnen in Italiaanse stadscentra een boete van ten minste 110 euro krijgen als ze een zone met beperkte toegang binnenrijden. Een Zona a Traffico Limitato of ZTL-zone. De boete wordt meestal geïnd door het incassobureau European Municipality Outsourcing dat wordt ingehuurd door de Italiaanse overheid. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken.

De zone is herkenbaar aan een vierkant wit bord met een rode cirkel ‘verboden in te rijden’. Verder staan er tijden en uitzonderingen op. Gemotoriseerd verkeer is in deze zones alleen toegestaan voor vergunninghouders. Doorgaans wordt er gehandhaafd met behulp van flitspalen. Waar bevinden zich zones met beperkte toegang?

Huisdier mee op reis

Invoereisen honden en katten

Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts;
 • Ze moeten gechipt zijn;
 • Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid.

Italië hanteert aanvullende regels. Zo zijn huisdieren jonger dan drie maanden niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie per dier op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.

 • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

 • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
 • De aansluitschroefdraden verschillen per aanbieder. Zorg voor een Euro-vul- en aansluitset aan boord.
 • In Italië wordt er gebruik gemaakt van stekkers met 3 pinnen. Daarom is het belangrijk een wereldstekker mee te nemen op reis.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Bezoeken: 82

error: