Als je met een camper reist, kom je voor de keuze te staan waar je ‘s nachts wilt overnachten. Je komt op verschillende plekken waar je de keuze hebt om op een camping, camper camping of camperplaats te staan of om zelfs wild te kamperen.
Twijfel je een beetje over wat je nu wilt? Lees dan snel verder voor alle voor- en nadelen van beide.
Als je met een camper reist, kun je kiezen tussen een aantal verschillende soorten overnachtingen. Of je kiest voor een camping, een camperplaats of een wild-kampeer plek, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, bestemming, land en het type camper waar je mee reist.
De camping: verschillende soorten
1. Luxe camping
Over het algemeen is een luxe camping omgeven met een hek en heeft het hierdoor een gecontroleerde toegang. Campings zijn voorzien van toiletten, douches, elektriciteit en eventueel zelfs een gedeelde keuken die je kunt gebruiken. Een camping met deze faciliteiten is speciaal ontworpen om aan de wensen van de kampeerder te voldoen en staat vrijwel altijd geregistreerd als officieel campingterrein. Bovenop de standaard faciliteiten (voor diegene die gemak nastreven) bieden campings vaak ook nog verschillende luxe en comfort voorzieningen aan, zoals: Winkels, zwembaden. speeltuinen voor kinderen, fietsverhuur, fiets- en wandelroutes, wasserette, prive stranden, animatie, minigolf, bowlen en een grote keuze in activiteiten
2. Boerencamping of natuurcamping
Er zijn natuurlijk ook nog de wat kleinere vaak boerencampings of natuurcampings. Let op: in sommige gevallen is dit een ander woord voor naturisten camping, niks mis mee, maar als dat niet helemaal je ding is is een ander plekje waarschijnlijk fijner. Ik zelf ga het liefst naar de kleine campings midden in de natuur. Ik ben gek op het platteland en de kleine campings zijn altijd ontzettend knus en de andere gasten zijn vaak op een gezellige manier nieuwsgierig. Soms mag je er een kampvuurtje maken en vaak ben je even helemaal een met de natuur. Ideaal voor als je toch het comfort wil van goed sanitair en andere voorzieningen, maar niet per se een zwembad, animatieteam of midgetgolf baan hoeft. Kijk bijvoorbeeld eens bij natuurkampeerterreinen voor kleine en fijne plekjes in Nederland, België en Frankrijk!
Makkelijk en betaalbaar: Overnachten op een camperplaats
Een camperplaats heb je in allerlei soorten en maten. Het kan een normale parkeerplaats zijn die speciaal ingericht is voor campers waar je legaal kunt overnachten met je camper. Hier mag je vaak geen camping gedrag vertonen en er zijn vaak ook maar weinig voorzieningen. Die zijn immers in de meeste campers gewoon aanwezig. Je hebt camperplaats die wel op beton zijn, maar waar je wel camping gedrag mag vertonen en waar iets meer voorzieningen zijn. Denk daarbij aan een plek waar je vuilwater kunt lozen en schoon water kunt krijgen. Dan zijn er nog de camperplaatsen bij mensen thuis. Je staat dan op een boerenerf, in een weiland, naast de oprit of in de tuin. Het verschilt erg per camperplaats of hier wel of geen voorzieningen aanwezig zijn. Ik heb eens overnacht op een camperplaats met een privé hottub bij een aantal plekken, ook heb ik al eens bij iemand in de tuin gekampeerd die ook een sauna in de tuin had staan. Dan zijn er nog de camperplaatsen die veel weg hebben van een camping, met allerlei faciliteiten, zoals stroom- en watervoorzieningen en zelfs toiletten en douches. De prijzen voor een camperplaats zijn dus ook erg uitlopend, de één is gratis, terwijl je voor de ander wel €25,- per nacht betaalt.
Ben je van plan gebruik te maken van camperplaatsen? Wees je dan bewust van wat jouw behoefte is en stem je camperplaats daarop af. Arriveer je ‘s avonds en wil je alleen overnachten om de volgende dag weer verder te rijden? Kies dan voor een gratis camperplaats, zonder overige voorzieningen. Ben je van plan om een dag ergens te blijven om bijvoorbeeld een dichtbij gelegen stad te bekijken? Kies dan voor een iets uitgebreidere camperplaats, waar je ook wat stoeltjes en je tafel buiten mag zetten. Check dus altijd van te voren welke voorzieningen er zijn en of dit aansluit bij jouw kampeer wensen! Hier lees je hoe je die camperplaatsen dan kunt vinden.
Onofficiële camperplaatsen: Gratis, maar wees je bewust van waar je staat!
De laatste optie om te overnachten met een camper is onofficieel of anders gezegd wild kamperen. Deze optie is helemaal gratis, maar wees voorzichtig met waar je parkeert! Allereerst uit respect voor de omgeving en de natuur, maar ook voor de veiligheid van jezelf en je medereizigers. Het zijn vaak geen officiële kampeerplekken met een reden.
- Let op voor (jonge) dieren
- Maak niet teveel herrie
- Verklein de grootte van de groep
- Voorkom dat de kampeerplek een vuilnisbelt wordt
- Maak geen kampvuur
Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot wildkamperen. Voor veel Nederlandse gemeenten geldt dat het verboden is om naast de openbare weg te overnachten in een camper. Dit is wettelijk vastgelegd in het AVP. Check dus vooraf per gemeente wat de regels zijn en waar je wel en niet mag overnachten in jouw camper!
Voor– en nadelen van campings en camperplaatsen
Het verblijven op een camping biedt je alle voorzieningen die je nodig hebt. Het formaat van je gehuurde perceel is vaak groot genoeg voor je camper, luifel, tent en overige losse voorzieningen, zoals een tafel en stoelen. De toiletten en douches zijn comfortabel, worden frequent gereinigd en zijn altijd voorzien van warm water. Ook is er op de camping altijd wel iets te doen en ontmoet je veel nieuwe mensen. Vooral de wat luxere campings bieden talloze activiteiten, entertainment en je kunt er bij de receptie altijd terecht voor vragen en problemen. Op een camping krijg je het echte vrijheidsgevoel, maar wel in een veilige omgeving. Daarbuiten moet je je op een camping wel aan allerlei regels houden. Denk hierbij aan check-in tijden, check-uit tijden, kampvuren, huisdieren, nachtrust, hygiëne en nog veel meer.
Camperplaatsen liggen vaak dichtbij of in het centrum van allerlei steden, maar zijn vaak alleen geschikt voor een kort verblijf van een paar dagen. In tegenstelling tot een camping, waar je het hele jaar kunt verblijven mocht je dat willen. Een ander groot voordeel is de flexibiliteit die een camperplaats met zich meebrengt. Allereerst hoef je niet door een heel administratief proces om op de plaats van bestemming te komen en daarnaast kun je komen en gaan wanneer je wil, zelfs midden in de nacht. Veel officiële camperplaatsen zijn gratis en zijn hierdoor een goedkope manier om te overnachten. Houd er dan wel rekening mee dat er weinig tot geen faciliteiten zijn. En of het legaal is? Dat is per land verschillend dus check dit voordat je de weg op gaat!
Dus, camping of camperplaats?
De keuze tussen een camping en een camperplaats ligt aan het type persoon dat je bent én het voertuig waarmee je reist. Ook de manier van reizen heeft invloed op de keuze die je maakt. Voor sommigen betekent kamperen drie weken op dezelfde plek verblijven, die van alle gemakken voorzien is. Voor anderen kan dit een rondreis zijn door Europa voor een langere tijd. Mensen die liever op één plek blijven gedurende hun hele vakantie, kiezen sneller voor een comfortabele camping. Hier kan jouw camper, caravan of tent eenmalig gemakkelijk neergezet worden.
Vind je de sfeer van een camping niet fijn en reis je liever spontaan en vrij zonder altijd buren om je heen te hebben? Dan zul je wellicht sneller kiezen voor meerdere camperplaatsen tijdens jouw trip. Hierbij is het reizen met een kleine camper, die is voorzien van een kleine keuken, voldoende bedden en andere uitrusting die je nodig hebt tijdens je avontuur, erg prettig! En voor kinderen is het spelen in de wildernis soms zelfs net zo leuk als de geplande entertainment op een camping. Houd bij de keuze voor een camperplaats wel in de achterhoofd dat je het zal moeten stellen met openbare toiletten en douches, waarbij je dus niet altijd van alle gemakken bent voorzien.
We hopen dat je met deze informatie een goede keuze kunt maken voor het overnachten tijdens jouw campertrip!
Praat met ons mee en geef uw reactie.
Weergaven: 315