Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

10 handigste apps voor camperaars

De meningen over smartphones op vakanties kunnen erg verdeeld zijn. De een laat ze liever thuis om ongestoord van de vakantie te genieten, terwijl de ander de halve App/Play Store leeg koopt om van een smartphone de ultieme gadget te maken. We kunnen het niet ontkennen; de huidige mogelijkheden van smartphones maken het apparaat tot een handig en compact hulpmiddel voor camperaars. Voor iedereen die niet zijn smartphone (of tablet) achterlaat op vakantie, lees hier wat de 10 handigste apps voor camperaars zijn. 

10 verschillende soorten apps

De lijst is niet ingedeeld op basis van wat de beste apps zijn, maar op basis van functionaliteit. Oftewel, waar gebruik je de apps voor. Natuurlijk kan ik een opsomming geven van 17 verschillende camperplaatsen apps, maar waarschijnlijk gebruik je er toch maar een of twee. Tot slot heb ik met deze lijst ook rekening gehouden met de verschillende Stores. Apple App Store en de Google Play Store hebben een verschillend aanbod aan apps. In deze lijst heb ik geprobeerd zoveel mogelijk ‘universele’ apps te gebruiken. Waar dit niet mogelijk is geef ik natuurlijk een alternatief voor de verschillende platformen. Onderaan deze blog vind je de lijst met linkjes naar de betreffende stores. Genoeg uitleg, tijd om met de lijst te beginnen.

1. Campercontact

Vind de beste camperplaatsen!

Prijs: Gratis voor NKC-leden, anders € 5,99
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline mogelijk?: Ja
Taal: Nederlands

Met Campercontact vind je in meer dan 50 landen campings, camperplaatsen en serviceplaatsen en heeft met bijna 30.000 locaties het grootste aanbod. De belangrijkste meerwaarde van Campercontact is echter de actieve community die erachter schuil gaat. Er zijn veel goede reviews te vinden waardoor je niet snel voor verrassingen zult staan. Verder zijn er in de app ook leuke camperroutes aan te schaffen voor € 9,99. De app geeft natuurlijk aan waar langs deze routes de beste camperplaatsen zijn te vinden.

Ben je geen NKC-lid of huur je niet via Goboony, maar ga je toch liever voor gratis, dan is Campervan.Guide een goed alternatief. Deze app heeft een gratis versie. Die is echter niet offline te gebruiken en je zult de advertenties voor lief moeten nemen. In Noord-Amerika is RV Parky een goed alternatief en voor Australië en Nieuw-Zeeland kun je CamperMate gebruiken.

2. Google Maps

De meest populaire navigatie-app!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Ja, na downloaden van kaarten
Taal: Nederlands

Laten we voorop stellen dat een navigatiesysteem speciaal voor de camper natuurlijk de beste optie is. Zeker voor grotere campers om bijvoorbeeld lage tunnels en te smalle wegen te vermijden. Deze blog gaat echter over apps en niet over navigatiesystemen. Google Maps staat dan bovenaan, vooral omdat het wereldwijd de meest gebruikte navigatie-app is. Dat is niet zomaar. Met Google Maps heb je de informatie van Google tot je beschikking en dat is veel. Héél veel. Denk aan openingstijden van restaurants, actuele verkeersinformatie en zelfs vertrektijden voor het openbaar vervoer en fietsroutes. Wel zo handig voor een stedentrip als de camper de stad niet in komt. Voor Android gebruikers zal Google Maps tevens de standaard navigatie-app zijn, dus je hoeft het niet eens te downloaden. Vergeet niet om af en toe de de optie ‘snelwegen vermijden’ te gebruiken. Het duurt iets langer, maar je komt langs veel mooiere wegen. Het gaat tenslotte niet om de bestemming, maar om de reis.

Een erg goed alternatief voor Google Maps is de steeds populairder wordende app Waze (tevens onderdeel van Google trouwens). Deze app is veel meer gericht op autorijden en leunt op een actieve community, waardoor je nog sneller op de hoogte bent van de verkeersinformatie. Dit maakt de app echter meer een app voor forenzen dan voor vakantiereizen.

Heb je geen goede Europese databundel, ga je Europa uit of wil je gewoon gebruik maken van offline kaarten, dan is HERE WeGo de beste optie. Let wel op dat het gebruik van offline kaarten geheugen in beslag neemt. Dit moet dus wel beschikbaar zijn op je smartphone.

Tot slot nog een leuke tip voor Apple gebruikers. Als je Apple Kaarten gebruikt, heb je de mogelijkheid om van de spraakfunctie Siri gebruik te maken. Wel zo veilig tijdens het rijden.

3. Spotify

Om onderweg lekker mee te zingen!

Prijs: Gratis, voor premium (geen reclame en mogelijkheid tot offline afspeellijsten) betaal je € 9,99 per maand
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Alleen voor Premium leden en na downloaden
Taal: Nederlands

Onderweg muziek luisteren, daar heb ik de mooiste herinneringen aan. Auto langs de kant. Kofferbak open. Alle tassen eruit om vervolgens bij de cd-wisselaar te kunnen. Dit was natuurlijk in de tijd dat het handschoenenkastje nog een muzikale opslagplaats was vol met cd’s of cassettes. Mmm… Nostalgie. Gelukkig kunnen we tegenwoordig het handschoenenkastje gewoon gebruiken voor andere meuk, want muziek haal je gewoon uit de lucht met Spotify. Je stelt je eigen playlist samen of luistert naar een van de vele beschikbare afspeellijsten. Wil je dataverbruik besparen en heb je een Premium abonnement, dan kun je de afspeellijsten ook vooraf downloaden. Dit neemt natuurlijk wel opslaggeheugen van je smartphone in beslag. De reden dat Spotify bovenaan staat is de hoeveelheid muziek die er beschikbaar is. Combineer dit met de hoeveelheid afspeellijsten en je zult altijd wel iets leuks vinden om naar te luisteren.

Een zeer goed alternatief voor Apple gebruikers is de eigen muziek app Apple Music. De hoeveelheid aan muziek is nagenoeg gelijk (beiden rond de 30 miljoen tracks). Alle populaire muziek is op beide apps waarschijnlijk wel te vinden, maar het verschil in aanbod zit vaak in de iets meer onbekende muziek. Zo kan ik een van mijn favoriete albums (Bachata Rosa van Juan Luis Guerra y 440) niet vinden op Spotify, maar wel op Apple Music. De reden dat Apple Music het overwegen waard is voor onderweg? De spraakfunctie. Je kunt Siri namelijk gewoon vragen om een bepaald album of een bepaalde afspeellijst af te spelen. Dan kan jij je handen gewoon aan het stuur en je ogen op de weg houden.

4. Guides by Lonely Planet

Je mobiele reisgids!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Ja, wel eerst de bestemming downloaden
Taal: Engels

Reis jij net als ik zonder vooraf bepaalde bestemming en weet je nooit waar je belandt, dan kan een reisgids-app erg handig zijn. Je hoeft namelijk niet vooraf de juiste boekjes te kopen, maar download gewoond de app en je hebt elke locatie gewoon in je broekzak zitten. Het was erg lastig om te bepalen welke app hier nou het beste voor is, maar het is uiteindelijk Guides by Lonely Planet geworden. Lonely Planet verzamelt al jaren informatie over de leukste plekjes en heeft dat nu ook in een app beschikbaar. Het verschil met veel andere apps is dat er dus kwalitatieve informatie op staat en het niet alleen afhankelijk is van de gebruikers.

Toch raad ik aan om deze app te combineren met een app die informatie verzamelt vanuit een community. Die zijn namelijk veel meer uitgebreid en je hebt ook informatie over kleinere steden. Begin bijvoorbeeld met de twee gratis apps Tripadvisor en Foursquare. Andere opties zijn LocalScope (alleen Apple en voor € 3,99) en CityMaps2Go Pro (€ 12,99). De laatste is erg prijzig voor een app en ze hebben daarom ook een gratis versie. Deze is echter erg beperkt, dus kun je beter achterwege laten.

5. Yelp

Voor als je geen zin hebt om zelf te koken!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Nee
Taal: Nederlands, maar internationale reviews

We kennen het allemaal. Je hebt lekker de hele dag achter het stuur gezeten en komt ‘s avonds aan op de plek van bestemming. Je bent zo slim geweest om voor vertrek al je avondeten in de koelkast klaar te leggen, maar hebt eigenlijk helemaal geen zin meer om te koken. Het is tenslotte vakantie. Dat is het moment om de app Yelp te gebruiken. Met deze app zoek je de beste restaurants in de buurt. Yelp heeft een erg actieve community, dus bijna elk restaurant heeft wel een nuttige review staan. Je weet zo vooraf of het eten zal smaken, betaalbaar is en of ze wel een beetje goede service verlenen.

Hoewel Yelp eigenlijk wel alleenheerser is op het gebied van restaurant reviews, zou je ook het hierboven genoemde Tripadvisor kunnen gebruiken. Ook deze app biedt namelijk reviews van restaurants, naast de reviews over eigenlijk alles wat met tripjes te maken heeft.

6. Camper Leveler (van eland apps)

Laat die waterpas lekker thuis!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Android
Offline beschikbaar: Ja
Taal: Nederlands

Misschien wel dé app voor camperaars (met Android telefoons). Er zijn veel waterpas apps beschikbaar, zelfs voor de camper, maar die van eland apps is waarschijnlijk wel de beste. Naast de functie om de camper waterpas te zetten, zit er ook een hulpmiddel in om te bepalen aan welke kant van de camper de zon opkomt en weer ondergaat. Ook handig is de checklist waarmee je kunt nalopen of alles wel klaar is voor vertrek.

Voor de iPhone gebruikers is er de vergelijkbare, maar wel betaalde app Camperset. Net als bij Camper Leveler, kun je in deze app de wielbasis aangeven, zodat je precies weet welk wiel met hoeveel centimeter verhoogd moet worden. Deze app is echter wel engelstalig.

Tot slot wil ik nog de tip meegeven dat deze apps niks waard zouden zijn zonder de interne waterpasfunctie van je smartphone. Zeker de iPhone gebruikers zou ik aanraden om de € 3,49 te besparen en gewoon de waterpas-app van Apple te gebruiken.

De zon, die komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Om te weten waar dat is gebruik je natuurlijk gewoon de kompas-app die op elke smartphone wel te vinden is.

7. SatFinder

Gericht richten van je schotel!

Prijs: € 4,49
Beschikbaar voor: Apple
Offline beschikbaar: Nee
Taal: Engels

Niet iedereen heeft de luxe van een schotel-tv in de camper, maar mocht je dat wel hebben, dan is het natuurlijk fijn om de juiste satelliet te kunnen vinden. In deze app voor de iPhone en iPad kun je invoeren welke antenne je hebt, welke satelliet je zoekt en met de camerafunctie kijk je nauwkeurig of er geen obstakels in de weg staan. Voor Android zijn er veel soortgelijke apps die vinden die wel gratis zijn. Zoek in de Play Store simpelweg ‘Sat Finder’ en kies er een uit.

8. Park4Nigth

Deel plaatsen waar het goed is om te rusten. Met camper en inbouwbus. Deel plaatsen waar het goed is om te rusten. Met camper en inbouwbus. Met Park4night vind en deel je de plekken waar je genoot om te relaxen, te overnachten, te picknicken of je hoofd leeg te maken.

Ontdek de verborgen plekjes, dicht bij de natuur die je een gevoel van vrijheid gaven. Bossen, mooie uitzichten, parken, kreken, stranden, … Informeer de gemeenschap over mogelijke activiteiten in de buurt (Windsurf / Kitesurf, Fietsen, Wandelen) …

NIEUW (JE REIS VOORBEREIDEN) :

  • Download alle informatie naar uw apparaat
    Heeft u suggesties, ideeën, laat het ons weten:
  • Plaats commentaar.
  • Neem contact met ons op via e-mail (contact@park4night.com)
    Ideeën voor toekomstige versies:
  • Allemaal goede ideeën van gebruikers.

Beoordelingen:

4.1 uit 5
Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android

 Download

Weergaven: 636

Related Posts

error: