Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Moet je met je camper rijden om pech te voorkomen?

Tegenwoordig doet de campermarkt het erg goed, ondanks de soms zeer hoge prijzen voor bepaalde modellen. Om nog maar te zwijgen van de onderhoudskosten. Die kunnen ook snel oplopen. Gelukkig zijn er, net als bij personenauto’s, manieren om pech te voorkomen door je voertuig goed te onderhouden. Maar moeten we de camper heel regelmatig gebruiken? We leggen je alles uit.

Zoals veel Nederlanders heb je gekozen voor een camper of een ingerichte bus. Dit vervoermiddel is inderdaad in opkomst. In 2021 zijn er recordaantallen campers verkocht, zowel nieuw als gebruikt. Kampeerauto’s trekken steeds meer automobilisten en vakantiegangers aan, op zoek naar een manier om in alle vrijheid te reizen. Een trend die aanzienlijk is toegenomen sinds de lockdowns, toen reizen naar het buitenland gedurende enkele maanden werd verboden vanwege de covid-19-epidemie. 

Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Moet je vaak met je camper rijden?

Het is beslist niet noodzakelijk om elk weekend met je camper te gaan rijden. Je camper vertoont niet meteen allerlei gebreken, want de techniek is gemaakt om lang mee te gaan. Zelfs als je de camper niet vaak gebruikt.
Toch is het belangrijk om je bestelwagen of camper niet al te lang stil te laten staan. Let bijvoorbeeld goed op de conditie van je accu. Net als bij een auto heeft deze de neiging om na verloop van tijd te ontladen. Het is daarom aan te raden om regelmatig enkele kilometers te rijden om hem op te laden.

Pas op voor de banden

Het is ook met het oog op de conditie van de banden verstandig van tijd tot tijd een ritje met je camper te maken. Met het hoge gewicht van de camper hebben de banden de neiging om af te vlakken als ze niet worden gebruikt. De ronde vorm wordt dan ‘vierkanter’. Neem regelmatig de kampeerauto mee en rijd wat rond om te voorkomen dat je binnen de kortste keren lekke banden krijgt of aan rijcomfort inboet. Mochten je banden al enigszins ‘vierkant’ zijn geworden, vervang ze dan, omdat je anders een risico vormt voor jezelf en andere weggebruikers. Je moet bovendien goed letten op de leeftijd van de banden. Immers: ze verliezen in de loop van de jaren hun kwaliteit, bijvoorbeeld door uitdroging van het rubber.

Gebruik je de camper weinig of neem je hem na langere tijd weer in gebruik? Controleer dan in ieder geval voor de rit de verschillende vloeistoffen. Denk daarbij aan olie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof (uiteraard voor zover van toepassing, een luchtgekoelde motor van een oudere VW Transporter heeft bijvoorbeeld geen koelvloeistof). Dat kost nog geen kwartiertje. Dan weet je ook dat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

JOOST BOERS

Weergaven: 45

Related Posts

error: