Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Milieu zones en Tolwegen voor de Camper regelen

Dat Europa één is, kun je goed merken als je rondreist. Zonder enige belemmering rijd je van Nederland via België en Frankrijk naar Spanje, en daarna door naar Italië, Slovenië of Oostenrijk. Heerlijk. Alleen de milieuzones en tolwegen zijn voor de camper over het algemeen landelijk of zelfs lokaal geregeld.

In Nederland zijn we wel verwend. Tolwegen kennen we niet, behoudens de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel. En voor de milieuzones hoef je geen stickers te plakken, of je auto ergens aan te melden. Aan de andere kant is Nederland geen meester in duidelijkheid. Doorgaans wordt op basis van het bouwjaar van de auto de keus gemaakt of je een centrum in mag of niet. De criteria verschillen per stad. In Utrecht mag je niet met de camper naar binnen. In Amsterdam mag het alleen wanneer de camper een personenautokenteken heeft en op de route naar een camping binnen de milieuzone. Er wordt gelukkig gewerkt aan harmonisatie voor de Nederlandse milieuzones.

In veel buitenlanden is dat niet anders. We zijn inmiddels wel redelijk bekend met de Duitse Umweltplakette, die je op de ruit moet plakken. De kleur ervan is gebaseerd op de milieuprestaties van het voertuig. Het bepaalt of je een bepaalde plaats wel of niet in mag. Al iets minder bekend is het Franse vignet. Dat is in veel binnensteden en vaker ook in regio’s nodig. Ook tolwegen hebben zo hun eigen systemen. Sommige landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië, werken met een sticker die je moet kopen. Je krijgt dan onbeperkt toegang gedurende een bepaalde periode. Andere landen, zoals Frankrijk, Spanje en Italië, hebben tolpoorten zodat je voor elk gebruik apart afrekent.

Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Gedoe met milieuzones en tolwegen voor de camper

Een reis voorbereiden geeft meestal wel voorpret als het gaat om het verkennen van de bestemmingen en logeeradressen. Het uitzoeken welke steden je wel of niet in mag met je camper, is een enorme uitzoekerij. En dan verandert die pret misschien al snel in frustratie wanneer je erachter komt dat het overal anders is. Weet je eindelijk wat de regels zijn? Dan is het nog een geharrewar om de zaken van te voren te regelen in plaats van onderweg. Een Duitse milieusticker is bij de meeste autobedrijven aan de rand van een Duitse stad nog wel te krijgen (tijdens openingstijden!). Het Franse equivalent is alleen via internet te bestellen. En voor de meeste Italiaanse steden is niets te regelen. Daar mag je gewoon niet in als niet-inwoner. Gelukkig kun je tegenwoordig de Oostenrijkse tolstickers ook online bestellen; voorheen konden die alleen met contant geld worden gekocht langs de weg. Al met bést een gedoe (al zijn er partijen die je veel moeite uit handen kunnen nemen, zie kader Plakken zonder zorgen). Het internet is je beste vriend als je bezig bent met je voorbereidingen.

Fiets van buiten milieuzone

Feit is overigens dat veel – met name wat oudere – kampeerauto’s het centrum van een stad niet in mogen. Je kunt je afvragen of je dat überhaupt wel zou willen. Veel steden die gewend zijn om toeristen te ontvangen hebben goede parkeergelegenheid of camperplaatsen buiten de milieuzones. Dan kun je gemakkelijk te voet of met de fiets het centrum in.

Handige websites over milieuzones en tolwegen voor de camper

  • www.milieuzones.nl: hier kun je aan de hand van je kenteken controleren welke Nederlandse steden je in kunt.
  • www.anwb.nl: hier vind je een overzicht van alle Europese landen met tolwegen, -passen en -tunnels, en je kunt er een tolbadge bestellen voor Frankrijk, Spanje en Italië, zodat je niet ter plekke hoeft af te rekenen. De snelle doorgangen hebben vaak een hoogtebeperking van twee meter en zijn daardoor ongeschikt voor de meeste kampeerauto’s.
  • nl.urbanaccessregulations.eu: deze (slecht vertaalde) site heeft de handige mogelijkheid elke stad in Europa op te vragen en te zien wat de regels en eisen zijn.

Plakken zonder zorgen

Wie geen zin heeft om stad en land af te bellen of te surfen, kan terecht bij dienstverleners die het werk voor je doen. Zoals bij vignetbestellen.nl. Paul Koeton, een van de mensen achter de site: “We zijn Vignetbestellen.nl begonnen, omdat we erachter kwamen dat het bestellen van het Franse vignet ingewikkeld is. Zeker voor wie digitaal wat minder vaardig is. Bovendien was de website van de Franse overheid aanvankelijk alleen in het Frans gesteld. Je moest betalen met een creditcard, die ook niet iedereen heeft. We besloten het de mensen gemakkelijker te maken. Bij ons kun je in het Nederlands bestellen en betalen op een manier die je zelf prettig vindt. Het is bij ons iets duurder dan wanneer je zelf bestelt bij de Franse overheid. Daar maken we ook geen geheim van. Maar we nemen je al het gedoe uit handen. We hebben een helpdesk die antwoord heeft op alle praktische vragen. Denk aan waar moet de sticker geplakt worden, waar en wanneer is hij geldig, enzovoorts.”

Naast de Franse milieusticker kun je ook terecht voor onder andere een Duitse milieusticker en Oostenrijkse en Zwitserse autobahnvignetten. Meer info op www.vignetbestellen.nl of via de klantenservice op 020-2149675.

Bezoeken: 276

Related Posts

error: