Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Marterschade wat kun je er aan doen?

Je hoort regelmatig horrorverhalen over marters die vakkundig auto’s saboteren, en helaas de beestjes zijn ook niet vies van campers/motorhomes. Wat is er nu eigenlijk echt aan van die verhalen? En kan je dan niets doen om je campers/motorhome te beschermen tegen die knabbelgrage knagers?

Waarom nestelen steenmarters zich toch zo graag onder een motorkap? Daar zijn verschillende theorieën over. Aangenomen wordt dat ze aangetrokken worden door de naar visolie ruikende rubbers, elektrische circuits en leidingen, van de batterij of de remmen bijvoorbeeld. Vooral de jongen denken dat de kabels een lekkernij zijn en knagen ze stuk, met alle gevolgen van dien. Bovendien is het er lekker warm.

Een andere theorie zegt dat in de paartijd (vanaf april) de competitie tussen de mannetjes begint die dan hun terrein willen afbakenen. De geur van visolie onder de motorkap zou de eerste bezoeker aantrekken. De andere komen op de geur van die marter af en willen dat terrein inpikken. En dat doen ze door het besproeide materiaal weg te knagen. In beide gevallen krijg je dus aangevreten isolatiemateriaal en doorgeknaagde kabels en slangen.

Marterschade kan heel ernstig zijn. Herstellingskosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Steenmarters bijten vooral in rubberen leidingen en kabels omhuld met kunststof, bijvoorbeeld elektrische kabels, koelvloeistofleidingen, … Ook schade aan de motorkapisolatie komt voor. De remkabels zouden bij een goed onderhouden wagen dan weer veilig moeten zijn voor marters. Er moet immers al een zekere slijt op zitten voordat een steenmarter er schade aan kan toebrengen. Bij oudere campers kan het risico dus veel groter zijn dan bij nieuwe campers.

Help, had ik een steenmarter op bezoek?

Marters bakenen hun terrein af met geursporen.

  • Die geur kan je tegemoet komen door de blazers op je dashboard, net als een urinegeur trouwens.
  • Kijk eens onder je motorkap: aangevreten of stuk gekrabd isolatiemateriaal belooft niet veel goeds, en haartjes op je motor evenmin. Die kan je vooral zien liggen tijdens de wisseling van winter- naar zomervacht.
  • Check de grond onder je motor: als er openingen zijn van het motorblok naar de grond, dan kan je hier ook stukjes materiaal zien liggen.

Ik had een Steenmarter op bezoek. Wat nu?

Eerst en vooral: de steenmarter is een beschermde diersoort. Je mag het beestje dus niet vangen of doden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om marters te verjagen, van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tot elektronische systemen.

Kan ik mij verzekeren tegen Steenmarters?

Of verzekeraars steenmarterschade vergoeden, hangt vooral af van hoe ze ‘schade door wild of natuurkrachten en dieren’ interpreteren. De ene interpreteert dit vrij algemeen, een andere vergoedt misschien alleen schade door aanrijdingen met wilde dieren, zoals herten. Vraag dus zeker aan je verzekeraar of marterschade gedekt wordt door jouw polis.

Hoe herken je een Steenmarter?

  1. bruine vacht en witte tot grijs-witte keelvlek
  2. wordt tot 48 cm lang, zonder de lange staart mee te rekenen (kan wel 26 cm lang worden!)
  3. worden ongeveer tot 12 cm hoog

Verjaar Marters met…..

Elektriciteit

Er bestaan toestellen die een elektrische schok produceren, vergelijkbaar met een schrikdraad op een weide. Het principe is eenvoudig én diervriendelijk. Een centrale basiseenheid is verbonden met meerdere plaatjes. Die plaatjes worden onder zwakstroom gezet. Afhankelijk van het merk zijn ze voorzien van een sensor en een eigen batterij. Wanneer de steenmarter in aanraking komt met zo’n plaatje, produceert het een elektrische schok, al dan niet in combinatie met lichtstralen.

Voorbeeld:

Kemo M176:

De Kemo omvat zes hoogspanningsplaatjes die zijn aangesloten op een basiseenheid en opgeladen zijn tot 200/300 V. De basiseenheid produceert naast elektrische schokken ook een sterk agressief en pulserend ultrasoon geluid in combinatie met fel knipperende ledverlichting. Er is ook een ingebouwde veiligheid voorzien: wanneer de accuspanning onder de 11,5 V zakt, valt het toestel automatisch uit.
Adviesprijs: € 69,99

Voorbeeld:

Isotronic Martershock:

De Isotronic sluit je aan op de contactpunten van de accu en zet zes plaatjes onder een hoogspanning van 300-700 V. Het neemt minimaal stroom af en treedt in werking zodra het voertuig stilstaat. Er is dus geen batterij of andere stroombron nodig.
Adviesprijs: € 34,95

Geluid

Een zogenaamd 12V-toestelletje produceert periodiek ultrasone geluiden. Wij horen het niet, maar steenmarters worden er gek van. De toestellen zijn compact en kunnen makkelijk op de batterij worden aangesloten. En geen zorgen: ze verbruiken nauwelijks stroom. Bovendien zijn ze een permanente oplossing, in tegenstelling tot sprays die na verloop van tijd hun werking verliezen.

Voorbeeld:

Kemo M100 M:

Deze 12V-marterverschrikker produceert een ultrasoon geluid tot 100 dB. Je monteert het eenvoudig zelf onder de motorkap. Het is milieuvriendelijk en onhoorbaar voor mensen.
Adviesprijs: € 19,99

Geur

Marters komen vooral op de kabels af omdat ze denken eten te ruiken.
Als je de geur van visolie maskeert met een ander geurtje, kan het lukken om ze te ontmoedigen.

Antimartersprays

Antimartersprays schrikken marters af met een voor de mens niet waarneembare geur. Voor een optimale werking moet je regelmatig sprayen (vaak aangegeven op het product: 1 keer per maand). Breng de spray op minstens tien verschillende plekken onder de motorkap aan.

Ga voor het beste resultaat op zoek naar de plekken waar de spray het langst blijft hangen, zoals op de motorkapbekleding en achter de koplampen. Vermijd onderdelen die heet worden, want daar zal de spray snel verdampen. Blijf je trouw sprayen, dan zal de steenmarter denken dat er ‘vijanden’ in je auto zitten en uit de buurt blijven.

Voorbeeld:

LAS antimarterspray:
Werkt twee tot drie weken.
Niet waarneembaar voor mensen.
Adviesprijs: € 14,99
 

Geurblokjes

Er bestaan antimarter-geurblokjes om in of onder je motor te kleven, met een geur waar marters niet van houden. Een product op basis van citroengeur, bijvoorbeeld wc-blokjes, kan ook helpen om marters te weren. Deze methode werkt niet altijd, en bovendien adem je die chemische citroengeur dan ook zelf in als je de verwarming in je auto aanzet.

Voorbeeld:

LAS-geurblok:

Geurschijf die vijf tot zes maanden meegaat en een biologische geurstof afgeeft.
Simpel te bevestigen onder de motorkap.
Adviesprijs: € 14,99

Gaas

Een steenmarter haat lopen op een vervelende ondergrond, zoals een rooster of een ondergrond met gaten. Je kan zelf een ‘rooster’ maken van kippengaas en dat onder je motorkap leggen.

LET OP:

Gewoon een stuk gaas leggen midden onder je camper volstaat niet.
De steenmarter kan heel goed springen en klimmen en hij zal dus gewoon via de buitenkant binnenkomen door langs de banden omhoog te klimmen. Als je geen gaas onder je motorkap wil leggen, leg dan zeker genoeg gaas rondom je camper, en niet alleen eronder.

Weergaven: 660

Related Posts

error: