Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Kroatië

Zon, zee en strand zijn voor de meesten de belangrijkste redenen om naar Kroatië te gaan.

Ook de natuurparken zijn geweldig.

Parken als Krka in Dalmatië of het als werelderfgoed beschermde park van de Plitvice meren zijn het bezoeken meer dan waard.

Net als de hoofdstad Zagreb en kunststeden als Pula, Zadar, Split en de parel van de Adriatische kust: Dubrovnik.

Overnachten 

 • Op speciaal aangegeven parkeerplaatsen met gedeelten bestemd voor campers waar het toegestaan is om tegen betaling te overnachten. Geen extra voorzieningen.
 • Op campings met een apart gedeelte voor campers, waar een laag tarief wordt gerekend voor uitsluitend overnachtingen (het zogenaamd ‘late aankomst/snel vertrek’).
 • Op kleine campings voor campers en op reguliere campings.
 • Mag buiten de officiële kampeerterreinen, alleen met toestemming van de plaatselijke overheid/politie.
 • Kijk voor meer locaties op Campercontact.

Algemene Informatie

Betaalmiddel EURO, per 2023. (Voorheen Kroatische Kuna (HRK))
Landnummer +385
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: c/o Ban Centar, Augusta Cesarca 6, 2e verdieping, 10000 Zagreb
T: +385 14 64 22 00 (24/7 bereikbaar)WWhatApp +316 8238 7796
E: zag@minbuza.nl
Verkeersbureau Bekijk voor meer toeristische informatie op deze website
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Reflecterend veiligheidsvest, verbandtrommel, gevarendriehoek en een set reservelampen. In een voertuig met een aanhangwagen zijn twee gevarendriehoeken verplicht. 

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

Alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Tol kan contant of met een creditcard aan tolpoortjes betaald worden.
Er is ook de mogelijkheid om een tolbadge aan te schaffen, ENC (Elektronincka Naplata Cestarina). Deze is verkrijgbaar bij de tolstations. Je ontvangt dan 20% korting op de geldende toltarieven.
De tolbadge werkt NIET voor de A2, hier heb je een Karta 40 of AZM nodig. 

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel * B7 (max. 7% bio) Goed
LPG Beperkt (590+ locaties)
E-laadpalen Beperkt (1600+ locaties)

* Let op: ‘Diesel plavi’ is niet bestemd voor auto’s en campers.

Rijden in winterse omstandigheden

 • Bij winterse omstandigheden en in sommige streken tussen 15 november en 15 april  zijn winterbanden verplicht. Voor campers < 3.500 kg: 4 winterbanden (ook M+S banden worden nog geaccepteerd) of 4 zomerbanden met profiel minimaal 4 mm met sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.
 • Voertuigen > 3.500 kg: 4 winterbanden of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Kroatië:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Autoweg 110 km/u 80 km/u
Snelweg 130 km/u 90 km/u

Let op: Ben je als bestuurder jonger dan 25 jaar, dan moeten buiten de bebouwde kom je 10 km/u van de maximale snelheid aftrekken.

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Kroatië toegestaan.

Verlichting

Het voeren van dimlicht of dagrijlicht is verplicht van 1 november t/m 31 maart. In tunnels, slecht zicht en bij weinig licht is dimlicht verplicht. 

Pech

Bij pech waarschuwingslichten aanzetten en vijftig meter achter de camper een gevarendriehoek zetten. Op de snelweg moet dit 100 meter zijn.  Iedere inzittende moet bij pech langs de weg staan met een waarschuwingshesje aan.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor bestuurders jonger dan 24 en bestuurders van een camper > 3,5 ton geldt er een absoluut alcoholverbod.

Lading

Als de lading meer dan 1 meter uitsteekt achter je voertuig, hang dan een rood/wit gestreept waarschuwingsbord op van 50x50cm.

Overige regels

 • Campers > 3.500 kg moeten op snelwegen met drie of meer rijstroken in een richting uitsluitend de rijstroken aan de rechterkant gebruiken.
 • Campers > 3.500 kg moeten binnen bebouwde kom en op wegen met twee rijstroken in één richting op de (meest) rechtse strook rijden.

‘s Nachts bij parkeren op straat of binnen de bebouwde kom:

 • <3.500 kg: één wit/geel licht aan de voorkant van het voertuig en één rood licht aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).
 • >3.500 kg: twee witte/gele lichten aan de voorkant van het voertuig en twee rode lichten aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).

Huisdier mee op reis

 • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden.  Op veel plaatsen in Kroatië moeten honden worden aangelijnd. Voor een aantal rassen is ook een muilkorf verplicht.
 • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

 • Gasflessen met DIN koppeling waarvan de keuring niet ouder dan vijf jaar is, worden in de vestigingen van INA bijgevuld of omgeruild. Denk aan een adapter voor Kroatie (Euroset).
 • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
 • Informeer bij u zorgverzekeraar of een Verdragsformulier 111 nodig is. Dit formulier kan uw zorgverzekeraar verstrekken wanneer de Europese Zorgkaart (EHIC) niet erkend wordt. Soms kunt u dit vooraf aanvragen of anders wordt het afgegeven zodra spoedeisende medische zorg nodig is.

Weergaven: 23

Related Posts

error: