Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Kortrijk, aanrader voor een schattige stedentrip

Bij een Vlaamse stedentrip denk je waarschijnlijk al snel aan Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen. Zoek je het wat kleiner, dan is Kortrijk een aanrader. ACSI FreeLife leidt je rond in dit stadje, dat stikt van de historische schatten, onder de rook van de Franse stad Lille en vertelt je wat je niet mag missen.

Onder leiding van gids Lieve beginnen we het rondje Kortrijk bij de Broeltorens aan de Leie. De rivier splitst Kortrijk in het historische centrum en het eiland Buda. De terrasjes aan de Leie zijn in de lente en zomer een populaire ontmoetingsplaats voor jonge Kortijkzanen en studenten.

Je zou het misschien niet verwachten, maar omdat Kortrijk onderdeel uitmaakt van de Katholieke Universiteit Leuven trekt dat aardig wat studenten. Het stadsbestuur heeft enkele jaren geleden hard gewerkt om dit stukje Kortrijk aantrekkelijker te maken door de boorden van de Leie te verlagen. De combinatie van drijvende bloemeneilandjes op het water en een trapsgewijze boulevard met zwarte bloembakken en gekleurde stoelen doet de hipfactor inderdaad veel goeds.

Bioscoop in de kerk

Via stadspark Paulientjes, dat aan een van de Broeltorens grenst, lopen we het rijke verleden van de stad in. We wandelen richting een van de twee imposante katholieke kerken die het oude centrum van Kortrijk rijk is. Vanwaar twee kerken zo dicht bij elkaar? Gids Lieve heeft het antwoord direct klaar: “De Sint-Maartenskerk is van de parochianen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een private kerk.”

In de OLV huist tegenwoordig Kortrijk 1302. Dit multimediale belevingsmuseum neemt je op verschillende manieren ruim zevenhonderd jaar mee terug in de tijd naar de Guldensporenslag. Tijdens deze veldslag op 11 juli 1302 was een geïmproviseerd Vlaams leger van ambachtslieden en boeren het Franse ridderleger te slim af. Deze historische overwinning staat symbool voor de Vlaamse emancipatiestrijd én is de reden dat 11 juli sinds 1972 de Vlaamse feestdag is.

Advertentie van onze partner

Met de koptelefoon doorloop je via meerdere belevingstafels de geschiedenis van Kortrijk. De ultieme beleving vind je in de speciale bioscoopzaal van de kerk, waar een indrukwekkende, immersieve film draait die in twintig minuten laat zien hoe in 1302 een amateurleger de onverslaanbare Fransen te paard versloeg. Dankzij het 360 graden-perspectief is het net alsof je zelf deel uitmaakt van deze historische veldslag.

Na een interactieve reis terug in de tijd ruilen we de O-L-Vrouwekerk in voor die andere kerk nog geen driehonderd meter verderop. Na 246 treden hebben we vanuit de Sint-Maartenstoren wederom een 360 graden-beeld, maar dan van het heden. Dan pas zie je hoe klein Kortrijk is. Alle bezienswaardigheden liggen op enkele minuten lopen van elkaar.

In de Gravenkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een film te zien die in 360 graden-perspectief terugblikt op de Guldensporenslag bij Kortrijk in 1302, een van de beroemdste veldslagen uit de Vlaamse geschiedenis.

De Witte huisjes Van Kortrijk

Terug beneden lopen we vanuit de kerk zo tegen de witte huisjes van het Begijnhof op, dat dagelijks van negen tot negen is geopend. Je kunt rondkijken in zo’n huisje en je komt erachter hoe de begijnen leefden, een religieuze vrouwengemeenschap uit de dertiende eeuw. Vanaf het Begijnhof is het maar tweehonderd meter stappen richting de Grote Markt. Hier staat een van de meest beroemde, historische bouwwerken van Kortrijk: het Belfort.

Deze vierkante toren, die in de middeleeuwen dienstdeed als lakenhal, staat sinds 1999 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Binnenin hangt een beiaard met 48 klokken. Hou er wel rekening mee dat je het Belfort alleen kunt bezoeken onder leiding van een gids. Een van de panden vanwaar je uitkijkt op de Grote Markt is hotel Damier, waarvan wordt gezegd dat dit het oudste hotel is van België.

De geschiedenis van dit hotel zou teruggaan tot 1398. Hier sliepen beroemdheden als koningin Paola, president Bush, Margaret Thatcher en wielericonen Eddy Merckx en Lance Armstrong. Dat deze laatste twee in Damier logeerden, is tekenend voor de status van Kortrijk als epicentrum van de Vlaamse voorjaarskoersen. Kortrijk ligt precies tussen de start- en finishplaatsen van illustere wielerwedstrijden als de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem.

Een van de meest beroemde, historische bouwwerken van Kortrijk: het Belfort.

Pintje bij Buda Beach

Als je toch op de Grote Markt bent, mag je het historische stadhuis uit de zestiende eeuw niet voorbijlopen. Binnenin stuit je op schatten uit de middeleeuwen die bijzonder goed intact zijn gebleven. In de voorgevel van de nissen vind je beelden van de belangrijkste graven van Vlaanderen.

Hoogtepunt van dit stadhuis is de schepen- en raadzaal met glasramen (waarop je de wapens van ambachtslieden als bakkers, ‘vleeschhouwers’ en brouwers terugziet), muurschilderingen en topografische kaarten. Ik kan me heel goed voorstellen dat toekomstige echtparen elkaar hier het ja-woord willen geven. Via de Leisestraat wandelen we terug richting het beginpunt en sluiten we ons rondje Kortrijk af met een pintje bij Buda Beach aan de boorden van de Leie. Schol!

Campings en camperplaatsen in de omgeving van Kortrijk

Nu vraag je je natuurlijk nog af waar jij je caravan, camper, tent of vouwwagen kan laten als je dit Vlaamse stadje wil bezoeken. Via Eurocampings.nl kun je eenvoudig zoeken op locatie en heb je meteen een overzicht van de dichtstbijzijnde camping. Kampeer jij met een camper? Dan kun je met een beetje geluk midden in de stad terecht op Kampeerautoterrein Broeltorens op het Buda-eiland.


 

Weergaven: 30

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 4Bezoekers online. :
  • 7Bezoekers vandaag:
  • 242Bezoekers gisteren:
  • 2191Bezoekers vorige week:
  • 376068Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: