Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Kamperen in de sneeuw. Afzien? Valt best mee

Bibberen op de wintercamping? Ach, het valt best mee zeggen doorgewinterde kampeerders. “Deze week hebben we stoofpotje gegeten. Heerlijk.”

Een kampeerveld in de sneeuw. Enkele campers, een paar caravans. In totaal zeven stuks. In een van de campers zitten de zestigers Cees en Joke Hameete – afkomstig uit Alkmaar – aan het ontbijt. Buiten vriest het, binnen is het behaaglijk. “Of wij het koud hebben? Die vraag wordt ons vaker gesteld. Zelfs onze kinderen waarschuwen ons wel eens. Maar die zijn niks gewend”, grapt Joke. Cees: “We hebben hier een lekker straalkacheltje en de warmte wordt via buizen verspreid.” En als je naar de wc moet? “Ach, best lekker om even naar buiten te gaan. En het sanitairruimte is goed verwarmd hoor.”

Schot in de roos

Sinds vier dagen bivakkeren Cees en Joke op camping De Kleine Abtshoeve in Oosterhout, op de grens met Teteringen. Sinds dertien jaar bestieren René en Lia Snoeren samen met hun 26-jarige zoon Sjoerd de camping. “Drie jaar geleden zijn we voor het eerst open gebleven in de wintermaanden. Want er kwam steeds meer vraag naar van kampeerders”, zegt Lia.

Een schot in de roos, stelt de familie Snoeren vast. “Zeker in de maanden oktober, november en december is de camping goed gevuld. Nu, in januari is het wat rustiger. Maar er zijn weekenden dat het hier driekwart vol is. Door de week is het wat minder druk. We zien dat vooral veel mensen met een camper komen. Sommigen zijn op doorreis naar het zuiden. Anderen blijven een weekend hier staan en gaan fietsen en wandelen. Maar vorige week was er nog een jonge vrouw in een klein tentje. “Ze was op wandeltocht naar Bretagne en is hier een nachtje gebleven.”

Heerlijk rustig

Cees en Joke Hameete hebben kort geleden hun huis verkocht en een camper aangeschaft. Concrete plannen hebben ze niet, maar de bedoeling is wel dat ze door Europa gaan reizen. Deze winter zijn ze al een paar keer op De Kleine Abtshoeve beland. “Het is hier heerlijk rustig. We houden van de kleinschaligheid en het leuke is dat je heel snel in contact komt met andere kampeerders. Bovendien zijn de voorzieningen hier prima. En de steden Breda en Oosterhout zijn hier vlakbij.”

Winterarrangementen

Brancheorganisatie Recron bespeurt een toename van het aantal campings dat in de winter open is. Over precieze cijfers beschikt de Recron niet, laat woordvoerster Marike Rosier weten. “Maar winterkamperen gebeurt tegenwoordig wel vaker dan pakweg vijf, tien jaar geleden. Kampeerders zijn tot de ontdekking gekomen dat een paar dagen in de winter op de camping staan ook heel leuk kan zijn. Bovendien zien we dat bedrijven speciale winterarrangementen aanbieden. Zoals stoere vader-zoonweekenden, waarin er iets actiefs wordt gedaan.”
Het zijn vooral de wat oudere kampeerders die gebruikmaken van de winterse mogelijkheden die campings bieden, stelt Rosier vast.

“Het zijn per slot van rekening mensen met wat meer tijd.”

Ook René Snoeren constateert dat. “Wij richten ons sowieso 40/50-plussers. Wij hebben hier ook geen voorzieningen voor kinderen.”

Rendabel

Winterkamperen is stoer’, valt te lezen op de site van camping De Nieuwe Riet in Oud Gastel. Met daarbij een hele reeks aan ‘nuttige tips’ voor een verblijf op de wintercamping (‘let op: het risico op bevriezen van de waterleiding achter de koelkast wordt wel groter ‘).

Eigenaren Sandra en Chris Visser runnen sinds twaalf jaar hun camping, 25 staanplaatsen groot. De laatste tien jaar is het terrein ook ‘s winters open. “In het begin waren er maar een paar kampeerders, maar de populariteit neemt toe waardoor het voor ons rendabel is”, zegt Chris. Ook bij De Nieuwe Riet zijn het vooral mensen op leeftijd die de winterse rust komen opzoeken. “Tussen kerst en oud en nieuw zaten we helemaal vol. Wie in die periode een plekje wil hebben, moet voor oktober al reserveren”, zegt Chris om de populariteit van zijn camping te onderstrepen.

Stilte

Sandra: “Waarom mensen hier komen in de winter? Ze zoeken de stilte hier. Stille gebieden zijn zeldzaam in Nederland, terwijl daar in deze overgeprikkelde samenleving juist zoveel behoefte aan is. Onze gasten waarderen de pure eenvoud die deze camping uitstraalt. Hier zie jij nog sterren aan de hemel. In de stad niet of nauwelijks.”
In tegenstelling tot De Nieuwe Riet, beschikt De Kleine Abtshoeve in Oosterhout over een restaurant met barretje. In de zomer elke avond geopend, in de winter alleen van vrijdag tot en met zondag. Ze serveren er voor hun gasten een ontbijtje, en ‘s avonds warm eten. Cees Hameete: “Deze week hebben we stoofpotje gegeten. Heerlijk.”

Bekijk de Wintercampings in België 

 

 

Weergaven: 340

Related Posts

error: