Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Je luifel schoonmaken

Je wil je camper natuurlijk wel een beetje schoonhouden. Je hoeft natuurlijk niet net als de deelnemers van ‘We zijn er bijna’ elke dag uitgebreid je camper te poetsen, maar je camper blijft wel langer goed en mooi als je het regelmatig doet. Eerder schreven we al over het wassen van je camper. Deze keer vertellen we je alles over hoe je de luifel kunt schoonmaken. 

Je camper luifel gebruiken

Het schoonmaken van de luifel is helemaal niet zo moeilijk. Wel zijn de meeste luifels een beetje fragiel en dus moet je het schoonmaken wel een beetje met beleid doen. Dat geldt ook voor het gebruik van je luifel. Zet je luifel altijd voorzichtig op en draai de luifel altijd in als je de camper een dagje op de camping laat staan. Draai de luifel ook in als je gaat slapen. 

Ben je bij de camper en waait het hard? Draai hem dan ook – in ieder geval voor een groot deel – in. Regent het hard? Zet dan een van de beide pootjes een beetje lager, zo kan het regenwater er aan een kant afstromen en voorkom je een kuiltje water in het midden van de luifel. 

Staat je luifel op en liggen er takken of andere dingen uit de bomen op? Haal ze er altijd even af. Zo voorkom je al een deel van de vlekken. 

Camper luifel schoonmaken

Je hoeft je camper luifel niet heel vaak schoon te maken, maar doe het bijvoorbeeld voordat dat je hem in de winterstalling zet. Maak de luifel dan schoon voordat je de camper schoon gaat maken. Er kan wat vuil van de luifel op de camper komen. 

Houd er wel rekening mee dat je de luifel het beste kunt schoonmaken bij droog weer. Liefst staat er ook niet te veel vind en schijnt de zon. Daardoor kan je luifel niet wegwaaien, zie je vlekken beter en is je luifeltje sneller droog. 

Draai de luifel helemaal uit en laat hem eerst lekker langs de camper hangen. Zo kun je er in ieder geval goed bij. Spoel de luifel eerst af met de tuinslang of hogedrukspuit. Daarna lijkt de luifel al een stuk schoner, maar vuil als vogelpoepjes en hars uit bomen waar je onder gekampeerd hebt, hechten zich makkelijk aan de luifel vast. Maak daarom de luifel echt goed schoon met een sopje. Dat doe je door de luifel van boven naar beneden in te soppen met een borstel of een sponsje. Daarna spoel je de luifel heel goed af met water en laat je hem heel goed drogen. 

Na het schoonmaken kun je de luifel eventueel inspuiten met een impregneermiddel. Dat kan schimmel en vochtproblemen voorkomen. 

Voor het schoonmaken van je luifel kun je verschillende middeltjes gebruiken. 

1. Speciale luifelreiniger

De luifelreiniger kun je bij de meeste kampeerwinkels gewoon kopen. Bij Obelink vind je verschillende luifelreinigers. Die zijn vaak niet duur en worden goed beoordeeld. Daarmee zit je zeker goed. 

Lees voor gebruik even de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Het kan zijn dat daar staat dat je het middel direct op de luifel kunt spuiten, maar spoel je luifel altijd eerst even af. Niet haal je daarmee al een deel van het vuil weg, ook kan het middel zich zo niet in de luifel bijten. 

2. Huis-tuin-en-keuken groene zeep of allesreiniger

Je kunt ook gewoon een sopje maken met groene zeep of een milde allesreiniger. Als je een allesreiniger neemt van een duurzaam schoonmaakmerk is het sowieso mild. Ook zorg je er op die manier voor dat er geen chemicaliën de grond in lopen. Win-win dus. 

Ook de binnenkant

Nadat je de buitenkant van de luifel het gedaan zet je de luifel op om de binnenkant schoon te maken. Zet hem niet te hoog, ander kun je er niet bij. Voor het schoonmaken volg je dezelfde stappen. Eerst spoel je de binnenkant af, dan sop je hem in en dan spoel je hem weer af. 

Laat de luifel een tijdje zo staan om te drogen. Het beste draai je de luifel pas in als deze helemaal droog is. Vooral wanneer je na het schoonmaken de camper in de stalling zet. Je kunt de natuur natuurlijk een beetje helpen door de luifel af te nemen met een droge doek. 

En de luifelkap

Als je toch aan het schoonmaken bent, maak dan ook zeker de luifelkap goed schoon. Dit kan prima met hetzelfde sopje en een schuursponsje. Opgehoopt vuil komt dan vrij en zo is en blijft je luifel echt helemaal schoon. Spoel ook nu weer goed na met water, anders blijft er schoonmaakmiddel achter. 

Begin trouwens met het schoonmaken van de luifelkap. Als je deze als laatste doet, loopt het vuile water misschien over de luifel en kun je weer opnieuw beginnen ;).

Tijd voor de reparaties

Nu je toch met de luifel bezig bent, kijk hem ook even na op kleine scheurtjes en repareer die. Dat werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als een fietsband, maar dan met speciale plak strips voor de luifel. Die kun je bij kampeerwinkels kopen. Ontvet voordat je de plak strips op de scheur plakt het gedeelte rondom het scheurtje, anders blijven de plak strips niet zitten. 

Zie je de scheur al op vakantie? Repareer hem dan het liefst direct. Doe je dat niet dan kan de scheur groter worden. 

Weergaven: 89

Related Posts

error: