Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Grenscontroles in vijf vakantielanden

Ga je deze zomer met de auto op vakantie naar Oost-Europa of Scandinavië, dan krijg wellicht te maken met grenscontroles. Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden hebben aangegeven extra te controleren bij de grens.

Normaal gesproken kunnen inwoners van de Europese Unie vrij reizen tussen de 26 Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dat betekent dat je zonder het tonen van een paspoort of identiteitskaart de grens kunt oversteken. Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd. Ditmaal niet vanwege corona, maar vanwege de oorlog in Oekraïne. De betreffende landen zijn van mening dat er een risico bestaat dat wapens en/of personen de EU binnenkomen die een bedreiging kunnen vormen.

zwarte zaterdag

Waar zijn controles aan de grens?

Nu wil je natuurlijk weten bij welke grensovergangen de controles plaatsvinden. De ANWB heeft een mooi lijstje gemaakt:

Oostenrijk:
Bij de grens met Hongarije en Slowakije.

Denemarken:
Nader te bepalen, maar mogelijk bij alle grenzen en bij de veerbootverbinding naar Duitsland en Zweden.

Duitsland:
Bij de grens met Oostenrijk.

Noorwegen:
Bij de veerbootverbinding naar Denemarken, Duitsland en Zweden.

Zweden:
Nader te bepalen, maar mogelijk bij alle grenzen.

Weergaven: 62

Related Posts

error: