Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Gezondheidsverklaring: groot rijbewijs (C1)

Medische keuring is verplicht!

Let op – voor het rijbewijs C1 moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen en daarnaast is een medische keuring door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst verplicht. Je moet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Voor het besturen van zwaardere en grotere voertuigen gelden strengere regels dan voor bijvoorbeeld auto’s. Het besturen van een camper vraagt een extra verantwoordelijkheid. Daarom moet je voor het praktijkexamen en hierna elke vijf jaar gekeurd worden voor rijbewijs C1. Dit rijbewijs is dan maximaal vijf jaar geldig.

Wilt u uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen óf verlengen?

Dan is het noodzakelijk dat u elke vijf jaar kunt aantonen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Digitaal is sneller
Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in te dienen. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

Ga naar mijn.cbr.nl en log in via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app.

Kies voor ‘Gezondheidsverklaring invullen’. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via uw DigiD met sms-controle of de DigiD-app. Tot slot betaalt u via iDeal (€ 39,30).

U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

Vervolgens ontvangt u via Mijn CBR de formulieren voor de bedrijfs- of Arboarts en eventueel verwijzingen naar specialisten. Veel klanten krijgen deze formulieren meteen. Als een CBR-arts de Gezondheidsverklaring eerst moet beoordelen, kan dit langer duren. Actuele ínformatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?Bent u beroepschauffeur en wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan krijgt u voorrang. Lees er meer over op Voorrangsaanpak medische beoordeling.

Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts voor de keuring en waar nodig met de specialist(en).Informeer dan vooraf bij de arts of deze met ZorgDomein werkt. Neem uw bericht(en) met ZD-code(s) en uw identiteitsbewijs mee. Hiermee kunnen de arts en specialist(en) uw documenten digitaal invullen en versturen, dat gaat sneller dan per post. Neem voor de zekerheid ook een printje mee van alle berichten.

De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.

Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen. U mag deze documenten altijd van tevoren inzien. Vraag om een kopie voor uw eigen administratie.

Het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. In veel situaties verloopt onze beoordeling automatisch en krijgt u meteen bericht. Actuele informatie over wanneer u van het CBR een bericht ontvangt vindt u op Wanneer hoor ik iets van het CBR over mijn Gezondheidsverklaring?Bent u beroepschauffeur en wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan krijgt u voorrang. Lees er meer over op Voorrangsaanpak medische beoordeling.

Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.

Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Kunt of wilt u de aanvraag niet digitaal doen, dan kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen. Let op: de verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring duurt langer.

 

Weergaven: 175

Related Posts

error: