Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

fietsroutes voor in de winter

In de winter laat de natuur zich van een heel andere kant zien. Een goed moment voor een frisse fietstocht, die natuurlijk niet compleet is zonder een dampende kop snert op de route. Wij zochten tien winterfietsroutes voor je uit.

Route 1 – Cabauwroute

29 km, Jaarsveld, Utrecht

Twee weteringen begrenzen deze route. De Benschopperwetering loopt kaarsrecht door een grasgroen landschap met links en rechts statige boerderijen. De Lopikerwetering volgt het bochtige verloop van de bedding van een oud riviertje. Hieraan ontstond in de 13de eeuw het dorp Cabauw. Centraal stond de kerk. Het dorp vormt een katholieke enclave in de overwegend reformatorische Lopikerwaard. Langs de Lek overheerst het rivierenlandschap met uiterwaarden en fraaie vergezichten.
Bekijk de route

Route 2 – De Peel, op de fiets waar dat ooit niet kon

32 km, America, Noord-Limburg

Tot diep in de 19de eeuw was de Peel, de streek op de grens van Noord-Brabant en Limburg, een ware woestenij. Moerassig hoogveen, ontoegankelijk. Levensgevaarlijk zelfs. Maar toen na 1850 de turfwinning grootschalig werd aangepakt, kwamen er kanalen zoals de Helenavaart, en complete veendorpen zoals Griendtsveen, vandaag een beschermd dorpsgezicht. Nu kun je hier fietsen – over Bedelaarspad en Apostelweg – en wie dat doet, schampt de reservaten Mariapeel en Grauwveen, hoort kraanvogels en sprinkhaanzangers, spot Schatberg en Toverland en leert waarom America zo heet. Als pauzeplek tippen we Herberg de Morgenstond, in Griendtsveen sinds 1890.
Bekijk de route

Route 3 – Winters Schiermonnikoog

21 km, Schiermonnikoog, Friesland

Oké, we geven het toe, je gaat zowel een historisch hotel als dito vuurtorens en een bunkermuseum zien, maar verder is het op Schiermonnikoog, dat zowel werelderfgoed als een nationaal park is, toch vooral natuur wat de klok slaat. Golvende duinen, ontelbare dauwdruppels en ijspegeltjes, 1001 ganzen, opvliegende fazanten, fonkelende kwelders en lege stranden, breder dan een voetbalveld. Wie oplet, fietsend langs Westerplas, Kaap Kobbeduinen en Noordertoren, ziet dan ook nog blauwborsten, lepelaars, ruigharige geiten en knipogende zeehonden, luierend in de winterzon. En de sterren zijn vanaf Schiermonnikoog beter zichtbaar dan waar ook in ons land.
Bekijk de route

Route 4 – Wasvenroute 

28 km, Lierop, Noord-Brabant

Deze route loopt grotendeels door bos en over hei van de hooggelegen zandgronden tussen de Kleine Dommel en de Aa. Het natuurreservaat Strabrechtse Heide is uniek voor Europa. Het weerspiegelt nog steeds een Brabant van weleer: een open heidelandschap met droge (struik)heide en natte (dop)heidevelden. Verspreid liggen een nog niet dichtgegroeid stuifzandgebied en vooral vennen. In het grote Wasven waste men vroeger de schapen voordat ze geschoren werden. Het is een uitgewaaide kom met een ondoorlatende ondergrond (oerbank) die na de laatste ijstijd door inspoeling van ijzer en humus is ontstaan.
Bekijk de route

Route 5 – Grote Rivierenroute

38 km, Zaltbommel, Gelderland

De Bommelerwaard, een eiland omsloten door de Maas en Waal, heeft een paar verborgen schatten. De Hurwense Uiterwaarden bijvoorbeeld, waar je als vogelspotter op je wenken bediend wordt. Verrekijker mee dus. Een ander goedbewaard geheim van het Gelders Rivierengebied is de middeleeuwse burcht Ammersoyen, gelegen in een dichtgeslibde geul van de Maas.
Bekijk de route

Nog vijf winterse fietsroutes:

Weergaven: 51

Related Posts

error: